Människoätande växt i kultrulle

TV

Little shop of horrors

En klassisk B-film med kultrykte.

En svart komedi om en ung man, Seymour (Jonathan Haze), i en blomsteraffär. Där har han bland annat en köttätande växt som bara växer och växer, och till sist tvingas Seymour att mata den med människolik...

Producenten/regissören Roger Corman hade övergivna kulisser i en studio, så han lät en manusförfattare jobba i en vecka och spelade sedan in filmen på - två dygn!

En 23-årig Jack Nicholson har en kul biroll, som masochistisk patient hos en tandläkare.

Historien fick nytt liv när den först blev off-Broadway-musikal tidigt på 1980-talet, sedan även filmmusikal 1986 med Rick Moranis.

Här i Sverige är den mest kända scenversionen från China-teatern i Stockholm, med Björn Kjellman i huvudrollen. (1960)

TV 4 0.30 /humor, kärlek

Sömnlös i Seattle

En underhållande kärlekskomedi med Tom Hanks och Meg Ryan.

En film som inte bara delvis är en nyinspelning av "Allt om kärlek" (1957) med Cary Grant/ Deborah Kerr, den gamla filmen vävs också in i handlingen.

Tom Hanks spelar en änkling som talar ut om sin stora sorg i ett radioprogram.

Meg Ryan är en nyförlovad (med Bill Pullman) kvinna som hör programmet, blir tagen av hans historia, och så småningom även förälskad i radiorösten. (Sleepless in Seattle, 1993.)

TV 1000 18.00 /kärlek, humor

Hans nåds testamente

En underhållande komedi, som bygger på Hjalmar Bergmans (1883-1931) roman.

Det handlar om Hans nåd, den gamle baronen Roger Bernhausen de Sars (Olof Sandborg), som på sin 70-årsdag ska offentliggöra sitt testamente.

Innehåller i det syftar framför allt till att hans dotter (Barbro Kollberg) ska få uppleva den lycka han själv en gång inte förunnades.

Historien hade filmats tidigare, Victor Sjöström gjorde en stumfilm redan 1919.

Ett tiotal år senare övertalade Per Lindberg (1890-1944), bror till Bergmans hustru Stina Bergman (1888-1976), henne att göra en radiopjäs av historien. Den överfördes sedan mer eller mindre rakt av till Vasa-teatern i Stockholm, fortfarande i Per Lindbergs regi.

Sedan dröjde det ytterligare tio år innan samma gäng – Olof Sandborg var med både i radio och på Vasa-teatern – fick möjligheterna att göra film av historienj. (1941)

SVT 1 14.30 /kärlek, humor

Buena Vista Social Club

Wim Wenders är numera bättre som dokumentär- än spelfilmsregissör. Det här är en mycket välgjord skildring av de kubanska och i vissa fall helt bortglömda veteranmusiker, som under Ry Cooders ledning gjorde en av 1990-talets mest oväntade succéplattor. (1999)

Canal+ Gul 14.25 /kärlek

Farlig sommar

Ett omskakande familjedrama, som utspelas i en svart läkarfamilj i 1960-talets träskmarker i Lousiana, USA. Voodoo, incest och kärlekstrassel, med Samuel L. Jackson och Lynn Whitfield. Regidebut för lovande Kasi Lemmons, som tidigare var skådis. (Eve´s bayou, 1997)

TV 1000 Cinema 11.00 /kärlek, spänning

Födelsedagen

Sisten delen i Richard Hoberts filmsvit om de dju dödssynderna. Göran Stangertz och Camilla Lundén står i centrum när det arrangeras 50-årsfest, en tillställning fylld av överraskningar för alla inblandade. En stark avslutning på en av 1990-talets mest ambitiösa svenska filmprojekt. Och rollistan är imponerande: Sven Lindberg, Mona Malm, Lena Endre, Jakob Eklund, Pernilla August och Shanti Roney. (2000)

Canal+ 16.50 /kärlek, humor

The gingerbread man

Succéförfattaren John Grishams enda originalmanus för Hollywood. En hyfsat spännande historia om en sydstadsadvokat som dras in i en familjetvist, stämningsfullt filmat av Robert Altman. Bra skådisar: Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Daryl Hannah, Tom Berenger, Robert Downey, Jr, Famke Janssen och Robert Duvall. (1998)

TV 1000 Cinema 19.00 /spänning, kärlek

Kungen & älskarinnan – och hennes man

Robert Downey, Jr är strålande som en läkare som gör succé vid Charles II:s hov i 1660-talets England. Filmen vann Oscars för kläder och scenografi. Med Meg Ryan, Sam Neill och Hugh Grant. (Restoration, 1995.)

TV 1000 22.00 /kärlek, humor

American flyers

Gripande drama om två bröder (Kevin Costner, David Grant), deras vänskap och vad som händer när de deltar i en maratontävling i cykling. (1985)

Kanal 5 1.05 /kärlek, spänning

Där regnbågen slutar

En av de svagaste filmerna i Richard Hoberts filmserie om de sju dödssynderna. Här förverkligar huvudpersonen Mikael Persson (Göran Stangertz), den lätt bedagade rockstjärnan, drömmen om att sätta upp en musikal om sitt eget liv. I de scenerna medverkar Tommy Körberg, Peter Jöback, Helen Sjöholm och Sharon Dyall. Stangertz är bra, annars glänser mest två nya personer i gänget; Rolf Lassgård som skrupelfri manager och Pernilla August som övergiven småbarnsmamma. Hon Guldbagge-belönades för rollen. (1999)

Canal+ 14.55 /kärlek, humor

Hjärtan på drift

En gullig romantisk tv-film om kärlek över klassgränserna. Sydney Penny spelar båtmekanikern som föraktar alla överklasskillar. (Hearts adrift, 1996.)

TV 3 21.00 /kärlek

The criminal mind

Amerikansk action om två bröder som hamnar på varsin sida av lagen, en blir maffiamedlem, den andra distriktsåklagare i Los Angeles. Trött intrig, hyfsat skådespeleri av Ben Cross, Frank Rossi och Raquel Welchs dotter Tahnee. (1996)

TV 6 21.00 /spänning, kärlek, action

Rounders – sista spelet

Matt Damon och Edward Norton som två pokerspelare som skuldsätter sig upp över öronen och blir indragna i kriminella affärer. Bra skådespelare (John Turturro, Famke Janssen), men lite väl otrolig intrig. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /spänning, kärlek

Overkill

Usel B-action om en slags bisarr jakt på människor i djungeln. Med Chuck Norris son Aaron i huvudrollen. (1996)

Z-TV 21.00 /spänning, action

Jan-Olov Andersson