Alla vill äta vid Jamies bord

”Den nakna kocken” är tillbaka med en ny matnyttig tv-serie

Foto: Andrew Crowley
Den nakne kocken - fast med kläder, förstås. Jamie Oliver.
TV

LONDON

Nej, det är inte KOCKEN som är naken, det är MATEN.

Det har ni förstått nu, ni som såg första tv-omgången av den brittiska succén ”Den nakna kocken”.

Men vare sig han är påklädd eller inte går Jamie Oliver, 26, hem hos damerna. De älskar honom.

En fingerfärdig herre...

Inte bara damerna, förresten – Jamie är populär överallt, hos båda könen, hos unga och gamla, hos tv-tittare i mer än ett dussin länder.

Nu är det dags för en andra serie med åtta program, ”The Return of the naked chef”, som börjar sändas i SVT 1 måndagen den 11 juni.

Det handlar ju som sagt om maten.

Den nakna maten.

Den rena, avskalade, opretentiösa, okomplicerade råvaran i centrum, konsten att göra nåt som smakar gott och ser läckert ut – med minimal ansträngning och på kortast möjliga tid.

Det är det som är hela grejen med Jamie Oliver, det som får honom att skilja sig från alla andra kockar i tusen andra matlagningsprogram.

- Man ska inte tillbringa halva dagen vid spisen. Det ska vara glimten i ögat och det ska kännas kul, säger han.

I den första programserien såg vi honom susa runt på sin vespa för att leta ingredienser, ofta italienska specialiteter som soltorkade tomater och dylikt, och sen i flygande fläng ”rafsa ihop nåt” till kompisarna i sin lilla lya i norra London.

Det var ett helt nytt sätt att presentera matlagning och serien blev en stor succé i Sverige (cirka 700 000 tittare per program) och en ännu större i Storbritannien.

Jamie blev en kultfigur, fick status som stjärnkock, jagades som en popstjärna och skrev inkomstbringande reklamavtal på löpande band.

I dag är egentligen ingenting sig likt från de första, spontana inspelningsdagarna med BBC.

Han håller just nu på att avsluta den tredje och sista programserien och säger att det får räcka nu, ”folk kräks snart bara de ser mig”. Han ska lämna BBC och starta ett eget produktionsbolag tillsammans med bolaget Pearson. Det är meningen att han ska stå bakom kameran i stället för framför. Brittiska tidningsuppgifter gör gällande att han tjänar uppemot 30 miljoner kronor på det bytet.

Han har slagit igenom med sin popgrupp Scarlet Division, där Jamie är trummis. Rock-kocken och hans band har spelat länge på diverse klubbar i London, och har nu också fått skivkontrakt. Deras första singel, ”Sundale”, har släppts.

– Vi låter som en blandning av Pretenders, Texas och modern techno, säger han.

Han har gift sig med sin ungdomskärlek Jools och planerar som bäst att skaffa barn – även om han erkänner att arbetet och resorna tar så mycket tid att han och Jools knappt hinner jobba på saken.

Han har släppt en andra matlagningsbok. Den första såldes i hela 350 000 ex bara i Storbritannien.

Han har öppnat en egen restaurang, Monti’s, på Sloane Street i Knightsbridge i London.

– Jag brukar titta in några dagar i veckan. Annars har jag andra kockar som sköter arbetet efter mina grundidéer, säger han.

Han har också bytt sin lilla trånga lägenhet till en betydligt större och bekvämare i norra London.

Annars var det just trångboddheten och de små ytorna som fick Jamie att utveckla sin speciella teknik vid grytorna.

– Jag ville göra spännande rätter i mitt lilla begränsade kök, så jag uppfann olika metoder att skära ner recepten till basen för alltihop. Jag experimenterade, utvecklade knep och tog vad jag hade i skafferiet, kylen eller i den minimala kryddträdgården.

Genom att förfina sina metoder skaffade han sig ett idiotsäkert förråd av enkla, lättlagade och mycket goda rätter som han snabbt kunde bjuda sina vänner på. Och på så sätt föddes också den nakne kocken.

Vi ska dock ha i åtanke att det inte var någon nybörjare som började veva runt i katstrullerna. Jamie Oliver startade sin karriär i sin pappas pubkök redan som liten knatte och hade så småningom turen att komma in på Westminster Catering College i London, en hård skola för lycksökande kockar. Efter ett år på den italienska Neal Street Restaurant fick han jobb på fina River Café, där han härjade i köket när det stora genombrottet kom.

Nu är han en strängt upptagen ung man, det är pr-turnéer över hela världen. Han har varit i USA och lagat julmat i tv och varit med i ”David Letterman show”, Australien står på tur och så fort man slår på tv:n i Storbritannien dyker hans ansikte upp bland hyllorna i någon av Sainsbury’s butiker, för vilka han gör reklam.

I den kommande programserien upprepas mönstret från den första.

Jamie kör samma stil, samma vänner dyker upp och jargongen är likadan.

Fast man vet aldrig riktigt vad som drabbar honom.

De kommande söndagarna får ni till exempel se honom laga nattamat hemma hos en kompis efter ett nattklubbsbesök, han besöker en hundkapplöpning fullastad med mat i doggybags och han gör en utflykt på sjön med sina unga kusiner.

Det var ett program som höll på att ta musten ur honom totalt.

Jamie:

– Det var en absolut mardröm. En av kusinerna är tolv år och den andre sex och de hade sina vänner med sig. De psykade mig så jag höll på att börja gråta. När dagen var slut kändes det som om jag hade blivit uppspöad i en rugbymatch.

Ännu mer nervöst var det dock när han skulle servera en måltid till sina blivande svärföräldrar. Jools mamma och pappa träffade Jamies föräldrar för att diskutera det kommande bröllopet, och gissa vem som hade pressen på sig att ”svänga ihop” nåt extra gott denna speciella kväll?

Peter Wennman