Avhoppade tv-chefen rasar mot skandalsåpan

”Kanal 5 går över gränsen”

1 av 2
"Temptation Island" har upprört många - redan innan den svenska versionen hunnit spelats in. De flesta vänder sig mot att deltagarna ska lockas till vänsterprassel. Aftonbladets Jan-Olov Andersson har sett de två första amerikanska avsnitten och tror att programmet kan bli en succé. "Fast få kommer att erkänna att de tittar", skriver han.
TV

Otrohet - på bästa sändningstid.

Nu är det klart att Kanal 5 gör sin egen version av skandalsåpan "Temptation Island".

- Det här är att gå över gränsen, säger förre programchefen Anders Knave.

Tidigare i vår avgick Anders Knave som programchef på Kanal 5.

Han befarade nämligen att det amerikanska mediebolaget SBS, som äger Kanal 5, skulle komma att driva igenom beslut mot lokala tv-ledningens vilja.

Nu har det, enligt honom, hänt.

För i går blev det klart att Kanal 5 ska göra en egen version av den amerikanska skandalsåpan "Temptation Island". Serien produceras tillsammans med TV Norge och TV Danmark som, liksom Kanal 5, ägs av SBS.

Inspelningarna påbörjas i Honduras i augusti - med ett mycket kontroversiellt upplägg. Sex par och 30 attraktiva singlar kommer att vara med i "Temptation Island", och singlarna har en enda uppgift:

Att dejta och förföra någon av de deltagare som redan har fast sällskap.

Otrohets-tv, rasar kritikerna.

- Man har ett ansvar som tv-kanal. Det här är att gå över gränsen, säger Anders Knave.

Men Manfred Aronsson, vd på Kanal 5, är av en annan uppfattning.

- Vårt slutmål är inte att skapa otrohet, snarare tvärtom. Det handlar om att paren ska få se om relationen är så stark att den håller, säger han.

Målet är ju att singlarna ska spräcka förhållanden. Finns det inga moraliska betänkligheter från er sida?

- Jo, det finns det alltid. Men man ska inte överdriva det här. Det blir rätt så mycket med glimten i ögat, och jag tror att de par som ger sig in i det här är medvetna om vad de gör, säger Manfred Aronsson, som är mycket nöjd över att Kanal 5 ska visa dokusåpan.

"Fruktansvärd idé att spräcka par"

I USA väckte serien massiv och skarp kritik när den sändes i vintras. Produktionsbolaget Strix vd, Anna Bråkenhielm, som ligger bakom bland annat "Expedition: Robinson" och "Baren", säger:

- "Temptation Island" går ut på att spräcka par. En fruktansvärd idé. Där går min gräns, säger hon.

Kulturminister Marita Ulvskog har tidigare riktat skarp kritik mot alltför hård exploatering av medieovana människor i dokusåpor. Hon kommer att följa fallet "Temptation Island" med spänning.

- Jag vill avvakta med kommentarer tills programmet börjar sändas. Då finns det säkert mycket att säga, säger hon till Aftonbladet.

"Norge är inte moget för serien"

I Norge har dokusåpan redan hunnit skapat kaos.

Under tumultartade former sparkades i torsdags TV Norges vd Pål Trälvik, eftersom han vägrade att sända serien.

Nu offrades han - för "Temptation Islands" skull.

- Norge skiljer sig markant från Sverige när det gäller moralfrågor och landet är nog inte moget för serien på samma sätt som Sverige, säger Manfred Aronsson.

Inom kort startar Kanal 5 jakten på deltagare.

Från Sverige kommer två par och tio singlar, alltså totalt 14 personer, att väljas ut.

Tobias Lindner