Karlar i kvinnokläder

Priscilla – öknens drottning

TV

Tre transvestiter lämnar storstaden Sydney för en bokning att uppträda långt inne i Australien i Alice Springs. Och stöter på folk som inte gillar karlar i kvinnokläder. Annorlunda film med en del dråpliga scener, en del äckliga (Abba-bajs!) och en del gripande. Priscilla är namnet på bussen.

Huvudrollerna görs av Guy Pearce (LA konfidentiellt), Hugo Weaving (The Matrix) och Terence Stamp.

Stamp är fantastisk som mogen kvinna i ”Priscilla”. Han blev känd som snygg charmör och elegant skådespelare på 60-talet. På senare år har han mest gjort de obligatoriska bovrollerna i amerikanska filmer.

Men i Steven Soderberghs ”The Limey” är han engelsk gangster som kommer till Los Angeles för att ta reda på hur dottern dog. I tillbakablickar visas bilder från en av Stamps svartvita 60-talsfilmer när han var cockneyyngling. Men att tacka ja till lågbudget-”Priscilla” från Australien var en smart risk. Han är filmad i mindre smickrande ljus, han har illa sittande kvinnokläder och dansar inget vidare. Men hans Bernadette har stor värdighet, och rollen gjorde att många fick upp ögonen för Stamp som varit lite bortglömd. Regissören Stephan Elliott har inte lyckats göra en lika sevärd film sedan dess. (Adventures of Priscilla, Queen of the desert, 1994)

Kanal 5 21.00

Sömngångare

Alice Krige/Brian Krause spelar mor och son, två ”sömngångare” som lever på unga oskulders livskraft. Ett av de tänkta offren (Mädchen Amick) gör dock mer motstånd än de hade tänkt sig. B-skräckis som bygger på en av Stephen Kings fånigaste historier. (Sleepwalkers, 1992)

TV 4 23.25

Joe’s apartment

Sjungande kackerlackor med mycket pipiga röster har en viktig roll i den här originella, men bisarra och äckliga, komedin om en kille som kämpar mot elaka husbyggare. Joe och insekterna slåss tillsammans. Ursprung i MTV-kortfilm. Fånigt, men bitvis underhållande om man är på det humöret. Äcklig ibland.

Den mänskliga huvudrollen som Joe från Iowa spelas av Jerry O’Connell, som var den knubbige pojken i ”Stand by me”. Sedan dess har han dock haft en hyfsad karriär som vuxenskådespelare. Bland annat i ”Jerry Maguire”, ”Scream 2” och ”Mission to Mars”. (1996)

SVT 1 23.40