Otrohetens lockelse

En fransk kvinna

TV

Mycket personlig film av fransmannen Regis Wargnier (Indochine) om en kvinna som har svårt att vara trogen mot sin make officeren. Utspelas under många år och krig.

I centrum står unga Jeanne (Emmanuelle Béart) som trots att hon gång på gång försöker lappa ihop äktenskapet med tafatte officeren Louis (Daniel Auteuil), ständigt är på jakt efter nya erövringar, efter ömhet, sex, kärlek och en bekräftelse på att hon fortfarande är attraktiv.

Emmanuelle Béart, känd från ”Jean de Florette – Manons källa” och ”Ett vinterhjärta”, är inte bara en av de bästa skådisarna i sin generation. Hon är också vacker, så det är inte svårt att förstå varför karlarna faller för Jeanne.

Tyvärr är det svårare att förstå vad som driver Jeanne att gå från famn till famn. Trots att regissören känner henne bättre än de flesta (historien bygger till stor del på hans mammas liv), är rollen skriven på ett sådant sätt att Béart inte riktigt lyckas tränga under skinnet på henne.

Det pratas mycket, som i de flesta franska filmer, men det är också en påkostad berättelse med vackra bilder. (Une femme française, 1995)

SVT 2 21.15

The Shining

Välgjord fyratimmarsversion, delad till miniserie i tre avsnitt, otäck för att vara tv. Faderns alkoholism och sonens skrämmande varsel förebådar den ruskiga finalen. Mer i stil med Stephen Kings bok, men Kubricks film från 1980 är kusligare tycker jag.

Men det här är Kings egen filmatisering av sin bok. Han var inte så förtjust i Kubricks klassiska skräckis med Jack Nicholson. Här har han skrivit tv-manuset och även fungerat som exekutiv producent.

Här görs huvudrollerna av Steven Weber som Jack Torrance och Rebecca De Mornay som hans hustru.

I viktiga biroller syns bland andra Elliott Gould, Melvin Van Peebles och Pat Hingle. (1997)

SVT 2 22.50

Skenet bedrar

Originell och elak thriller i läkarmiljö med lurig handling. Bill Pullman, Nicole Kidman och Alec Baldwin i huvudrollerna. En spännande film, fast intrigen är totalt vansinnigt osannolik.

Bra skådespelare även i sidoroller. Kidmans mamma spelas av Anne Bancroft. (Malice, 1993)

TV 4 23.15