Krook som dominant mor

Morrhår och ärtor

TV

Gösta Ekmans regidebut. En något ojämn men oftast rolig och lite söt komedi om Claes-Henrik Ahlhagen, kallad Håna, en man i 40-årsåldern som är alldeles för starkt bunden till sin mamma (Margaretha Krook). När han träffar en kvinna (Lena Nyman), försöker han bryta sig loss. Det blir inte så lätt som han hade hoppats.

Bra skådespelare. Gösta Ekman är rolig som den vankelmodige småfixaren i hästsvans. Margaretha Krook är formidabel som den skrämmande mamman, och det finns några gripande scener mellan dom.

Kent Andersson spelar Ekmans kompis Crille, och i andra roller syns även Sanna Ekman, Robert Sjöblom, Claes Jansson och Sten Ljunggren.

Gösta Ekman arbetade som regiassistent på 1950-talet i några filmer med sin far Hasse Ekman, och med Ingmar Bergman, bland andra ”Smultronstället”. (1986)

SVT 1 14.00

Hoodlum

Laurence Fishburne leder svarta brottslingar i Harlem 1934 mot Dutch Schultz (Tim Roth) och Lucky Luciano (Andy Garcia). ”Hoodlum” är en mycket välgjord gangsterfilm med många offer. Släpptes direkt på video i Sverige.

Bitvis våldsam, och även om den är baserad på verkliga händelser är den inte direkt dokumentär.

Vanessa Williams spelar socialarbetare och flickvän till Laurence Fishburnes rollfigur, och Cicely Tyson är en äldre kvinnlig gängledare i Harlem. Inspelad i Chicago där det väl var lättare att hitta trovärdiga 1930-talsmiljöer. Regisserad av Bill Duke, som också gjort bland andra ”A Rage in Harlem”, ”En värsting till syster 2” och ”Deep cover”. Han är också flitig skådespelare, till exempel i bioaktuella ”Exit wounds”. (1997)

TV 4 21.00

Jag vet vad du gjorde förra sommaren

Manus av Kevin Williamson som skrev ”Scream”. Men den filmen skojar med skräckgenren – den här följer alla klyschorna utan humor.

Fick uppföljare och parodierades. Med Sarah Michelle Gellar, Jennifer Love Hewitt, Ryan Phillippe och Freddie Prinze jr. (I know what you did last summer, 1997)

TV 3 21.00