Märkligt överraskande

Fisher king

TV

En märklig historia med fantastiska bilder.

Som det så ofta är när regissören Terry Gilliam gjort filmen. Han blev först känd som medlem i Monty Python, med alla roliga bilder och överraskande tecknade sekvenser.

Bland hans långfilmer finns ”Brazil, ”Baron Münchhausens äventyr”, ”Time bandits” och ”De 12 apornas armé”.

Här spelar Jeff Bridges en radiopratare som är nonchalant och uppkäftig mot lyssnarna som ringer. När en av dem skjuter ner människor får Bridges en kris och super i flera år.

När han kommer tillbaka träffar han en uteliggare (Robin Williams) som tror att han lever på medeltiden och ska besegra en stor drake. I dagens New York.

En överraskande film, med bra spel också av Mercedes Ruehl och Amanda Plummer i biroller. (1991)

SVT 1 21.30

Showtime

En av filmhistoriens märkligaste biografier. Joe Gideon (Roy Scheider i sitt livs roll) är en dansare, regissör och koreograf som jobbar på tok för mycket och som missbrukar cigaretter, alkohol, knark och kvinnor i en rasande takt. Bob Fosse (1927–1987) gjorde filmen åtta år före sin egen död, kanske som ett slags uppgörelse med sig själv. Uppenbarligen var den han såg i spegeln en genialisk skitstövel. (All that jazz, 1979)

TV 1000 Cinema 17.00

Morfar upp i dagen

Fortsättning på komedin ”Brudens fader” från 1950 med Spencer Tracy och Elizabeth Taylor.

Som titeln antyder ska Tracy få barnbarn, och det blir många skratt kring hans grymtande motvilja.

Elizabeth Taylor hade själv utvecklats från skicklig barnskådespelerska ”Lassie” och ”Över alla hinder” till roller som tonåring (Unga kvinnor) och ung vuxen. Regisserad av Vincente Minnelli som hann med ”An American in Paris” mellan de här två familjekomedierna.

När 90-talsversionen av den här historien hade premiär, den med Steve Martin och Diane Keaton, hette den ”Brudens far 2”. (Father’s little dividend, 1951)

TV 4 1.35

ARTIKELN HANDLAR OM