”Jag kan vara lite giftig”

Gila betyder ”glädje” – men är också en giftig ödla

Foto: Christer Pöhner
Gila Bergqvist och hennes man har levt torparliv i fyra år, byggt och fixat – så att renovera torp i tv var ingen nyhet för henne.
TV

Visst har Gila Bergqvist, som även denna sommar leder ”Sommartorpet” i ettan, ett ovanligt förnamn?

– Det är hebreiska och betyder ”glädje”. Men jag har också fått lära mig att gila-monstret är världens giftigaste ödla, säger hon – och skrattar.

Foto: Christer Pöhner

Gila förefaller onekligen gladare än ettrig, i varje fall i tv-och intervjusammanhang, men säger själv:

– Jag kan nog vara lite giftig ibland...

När producenten Anneli Mencin förra året frågade Gila om hon ville vara med och leda den nya serien ”Sommartorpet” hade hon inte en aning om att Gila och hennes man just bor i ett torp på Ekerö utanför Stockholm. Mencin och Gila kände varandra sen Gilas period i Växjö.

I år har Gila och hennes man huserat i sitt torp i fyra år. Men just nu i juni överger de Ekeröidyllen till förmån för Stockholm. Inte därför att de vantrivs. Tvärtom. Men de har tröttnat på de långa resorna och köerna in till kontoret i stan.

Har ni jobbat mycket med ert eget torp?

– Jodå. Men det är framför allt inomhus vi har gjort om det mesta. Misstänker att våra grannar blev ganska förvånade när de förra året upptäckte att jag ledde ”Sommartorpet”. Det hade dom nog aldrig kunnat tro...

Gila Bergqvist är Söderböna från början. Hon är ingen jättetjej – cirka 157 centimeter över havet. Smak för trädgård och sådant fick hon när hon som 20-åring inledde sin tv-period på ungdomsredaktionen i Växjö. Där bodde hon i ett hus med trädgård och tyckte det var fint.

När Gila så småningom återvände till Stockholm blev det lägenhet i stan igen. Men när hon och hennes dåvarande sambo (numera äkta man) Karl Fredrik Ulfung fick syn på torpet på Ekerö föll de pladask och kunde inte motstå det. Sjöutsikten gjorde också sitt till. Men nu blir det alltså stan igen – fast inte på gamla Söder utan i Vasastan.

Gila Bergqvist Ulfung, som hon numera heter, trodde egentligen att hon var färdig med tv när hon i fjol fick det där erbjudandet om att leda ”Sommartorpet”. Hon är 33 år nu och höll på med tv från det hon var 20 till närmare 28 år. Då hade hon gjort program som ”Unga tvåan”, ”Sommarlov”, ”Megafon”, ”Hultsfredsfestivalen 1994” och hann även med att leda ”Go’morron Sverige” i Göteborg tillsammans med nästan 30 centimeter längre Lennart Persson (det fixade en pall som tittarna inte såg) innan hon beslöt att satsa på något annat.

Gila ville lära sig jobbet bakom kameran och började på en filmskola i New York och kom sen in på Dramatiska institutets filmproducentutbildning i Stockholm. Så nu är det egentligen film som gäller för Gila. Hon har bolaget Breidablick tillsammans med sin man.

De största filmproduktioner Gila varit med om hittills är ”Veranda för en tenor”, Linus Tunströms ”To be continued” som fick pris i Cannes i fjol, och Jan Troells långfilm ”Så vit som en snö”, där Gila var produktionsledare.

Erbjudandet om ”Sommartorpet” kom alltså helt överraskande – varför tackade du ja?

– Jag tyckte det var kul och intressant ur flera aspekter. Man kan se det som lite miljöhistoriskt också. Och det känns lika roligt i år. Men det är ingenting jag skulle ägna fritiden åt...

Förra året gjorde Gila, inredaren Ernst Kirchsteiger och snickaren Mathias Alton om ett gammalt sommartorp. Miljontals människor följde arbetet. I år gör samma trio tio nya avsnitt ”Sommartorpet” och den här omgången handlar det om att förbättra ett lite större parhus vid en sjö utanför Örebro.

Gila, Ernst och Mathias ska försöka lyfta fram torpets egna värden genom varsam renovering men även inreda och reparera huset så att det blir både bekvämt och praktiskt för dem som ska bo där. Programmen görs ungefär två veckor innan de sänds.

I premiärprogrammet förra veckan tog sig Ernst an köket, Mathias bytte vindskivor på taket och Gila drog in sommarvatten i torpet. Det var ett betydligt jobbigare – och skitigare – arbete än vad Gila räknat med.

I sommar ska även tittare få visa upp sina egna sommartorp och hur de lyckats förbättra dem. Tio av de mest fantastiska sommarhusen presenteras i programmen. Producenten Anneli Mencin är djupt imponerad av det tittarna visat.

– Ibland tror man knappt sina ögon. Det finns de som förvandlat rena ruckel till riktiga sagoidyller, säger hon.

Åter till Gila Bergqvist. Hon är klar med sommartorpsserien i slutet av juli. Men då väntar inte semester. I stället ska hon klippa färdigt sin kortfilm ”Bloss”, som hon nu arbetar med parallellt med ”Sommartorpet”.

Filmen, som Gila själv också gjort manus till, handlar utan att avslöja för mycket om en ganska så rökfri middag. Sju skådespelare är med i filmen.

Så det är bara film och inte tv som gäller för din del efter sista ”Sommartorpet”?

– Nej, jag har faktiskt ett nytt tv-projekt på gång i höst. Men det är för tidigt att säga någonting om det nu. Så hoppas jag att Klas

Östergrens novellfilm ”Röd jul”, som min man och jag gjort, ska visas i tv lagom till jul.

Fakta om Gila

Lars-Olof Berglund