Att förlora ett barn

TV

Sommaren

En av de mest hyllade svenska filmerna från senare år, som tyvärr aldrig upptäcktes av den breda biopubliken.

Kristian Petris drama (med manus av honom och Stig Larsson) hade världspremiär vid Cannes-festivalen där den visades i sidoserien Quanzaine des Realisateurs. Mottagandet var positivt.

Men när filmen hade biopremiär i Sverige senare på hösten uteblev publiken. Bara drygt 11 000 såg den på bio. Kanske för att filmen är ganska långsam, kanske för att historien är så svart.

För det handlar om en familj som mister ett barn, en son som drunknar under kvinnans (Gunilla Röör, Guldbagge-belönad!) semester i Danmark. Systern (Lena Nilsson) var barnvakt på stranden, somnade till några minuter och drabbas förstås av fruktansvärda skuldkänslor.

Men även kvinnans förhållande till maken (Samuel Fröler) utsätts för prövningar och han söker tröst hos systern ...

Tre saker imponerar i filmen:

Kristian Petri har lyckats skapa en konsekvent orolig stämning genom hela filmen. Dialogen är suverän, här pratar folk ”på riktigt”, inte något slags filmspråk. Och att man tror på karaktärerna beror till stor del på tre suveräna skådespelare i huvudrollerna.

Kultfakta: Lena Endre skulle ha spelat rollen som systern, men Lena Nilsson fick ta över rollen när Endre blev gravid. (1995)

SVT 2 21.30 /kärlek

Det våras för sheriffen

En av Mel Brooks två bästa filmer, en vildsint drift med vilda västern-genren. Med Cleavon Little (1939-1992), Gene Wilder och Madeline Kahn (1942-1999). Det finns rockband som har sett filmen så många gånger på video i turnébussen, att de kan hela filmen utantill, replik för replik.

Kultfakta: Cleavon Littles roll skulle egentligen ha spelats av Richard Pryor. Men just då hade han just gjort en skandalomsusad turné som stå upp-komiker och ansågs så kontroversiell att filmbolaget inte ville satsa pengar på en film med honom i huvudrollen. (Blazing saddles, 1973)

TV 4 22.15 /humor

Det finns inga gränser

En bara halvlyckad thriller och kärlekshistoria, om en pilot (John Wayne, 1907-1979) i amerikanska flygvapnet som ska hjälpa en rysk kvinnlig pilot (Janet Leigh) att hoppa av till väst.

Producerades av excentriske mångmiljardären och flygfantasten Howard Hughes (1905-1976).

Kultfakta: Pilot i några av flygscenerna var Chuck Yeager, som sedan blev hjälten i Tom Wolfes bok och Philip Kaufmans film ”Det rätta virket”. (Jet pilot, 1957)

TV 3 11.10 /spänning, kärlek

Buena Vista Social Club

Wim Wenders är numera bättre som dokumentär- än spelfilmsregissör. Det här är en mycket välgjord skildring av de kubanska och i vissa fall helt bortglömda veteranmusiker, som under Ry Cooders ledning gjorde en av 1990-talets mest oväntade succéplattor. (1999)

Canal+ 16.50 /kärlek

Föräldraskap

En varm och gripande, fast rätt förutsägbar, komedi om de inbördes relationerna bland medlemmarna i en stor amerikansk familj och deras närmaste vänner. Många kända namn: Steve Martin, Mary Steenburgen, Dianne Wiest, Rick Moranis, Keanu Reeves, Joaquin Phoenix, Tom Hulce. (Parenthood, 1989)

TV 3 21.00 /kärlek, humor

Leva i det förflutna

Amerikanskt tv-drama om en karriärkvinnas förhållande till sin åldersstigne och sjuke far. Bra skådisar: Sherry Stringfield (tv-serien ”På spaning i New York”) och Jason Robards (1922-2000). (Going home, 2000)

Kanal 5 21.00 /kärlek

Dead badge

Spännande thriller, gjord för amerikansk kabel-tv. Brian Wimmer spelar en polis som upptäcker korruption inom kåren. Även med Robert Axelrod, Angela Alvardo och Raymon Cruz. Regi av Douglas Barr. (1995)

TV 3 0.15 /spänning

Het linje

Spännande thriller och kärlekshistoria i Miami-miljö. Kurt Russell spelar kriminalreportern som blir indragen i en mordhistoria. Med Mariel Hemingway och Andy Garcia. (The mean season, 1983)

Kanal 5 0.25 /spänning, kärlek

Äventyr på prärien

En lite väl söt och gullig Disney-film, en äventyrsfilm i västernmiljö. Handlar om tre bröder som blir fångar hos en indianstam. (Brothers of the frontier, 1996)

TV 3 15.50 /spänning

Gadget

En klurig uppfinnare förvandlar en död säkerhetsvakt till Gadget, hälften människa, hälften teknik. Han har hela kroppen full av prylar. Säger han några magiska ord, får han till exempel propellrar och kan flyga. Lite larvigt, visst. Men gjort med glimten i ögat och med bra effekter. (Inspector Gadget, 1999)

TV 1000 16.00 /spänning, humor

A night at the Roxbury

Amerikansk komedi om två nördars (Will Ferrell, Chris Kattan) försök att få komma in och ragga brudar på Los Angeles inneklubb. En tv-sketch utdragen till långfilm, som en dålig ”Wayne´s world”-kopia, fast inte helt utan viss charm och humor. Och det är lite kul att B-skådisen Richard Grieco, i en cameo-roll, till och med är dålig på att spela sig själv? (1998)

Canal+ Gul 16.30 /humor, kärlek

The Blair witch project

En av de senaste årens mest upphaussade filmer. En lågbudgetskräckis, om några ungdomar på äventyr ute i skogen. Taffligt skådespeleri och pinsamt slut. (1999)

TV 1000 Cinema 21.00 /spänning

Hjärtats resa

Cybill Shepherd i ett amerikanskt tv-drama om en ensamstående tvåbarnsmamma, vars

annorlunda liv gör henne till omgivningens främsta skvallerobjekt. (Journey of the heart, 1997)

TV 3 2.55 /kärlek

Hur man gör en manlig modell

Ett fånigt tv-drama om en kvinna (Joan Collins) som skapar en manlig supermodell. Han spelas av Jon-Erik Hexum (1957-1984), som strax efter inspelningen vådasköt sig själv till döds. (Making of a male model, 1983)

Kanal 5 12.05 /kärlek

Martial outlaw

Trist och våldsam action om två bröder och poliser (Jeff Wincott, Gary Hudson) som hamnar i konflikt med varandra; en av dem är mönsterpolis, medan den andra gör affärer med ryska maffian. (1993)

TV 6 21.00 /spänning, action

Highlander 2

Första filmen var uthärdlig. Här har Sean Connery tyvärr en minimal roll, resten handlar om hur träbocken Christopher Lambert kämpar mot elaka terrorister. (Highlander II: The quickening, 1995)

Kanal 5 22.50 /spänning, action

K-2

Stentrist engelskt drama om två män från Seattle (Michael Biehn, Matt Craven) som försöker bestiga K-2, världens näst högsta och mest svårtillgängliga berg i Pakistan. Samma berg som Izabella Scorupco med flera besteg i den betydligt mer spännande ”Vertical limit” på bio i vintras. (K-2 – The ultimate high, 1991)

TV 4 midnatt /spänning

Jan-Olov Andersson