Satir om fångvården

TV

Släpp fångarne loss – det är vår

Till minne av nyligen avlidna Margaretha Krook visas nu Tage Danielssons (1928-1985) varma och underhållande komedi om alternativ fångvård i repris.

Margaretha Krook Guldbagge-belönades för sin roll, mot ständiga parhästen Ernst-Hugo Järegård (1928-1998).

Han spelar en fånge och hon är hans räddare i nöden, den som ständigt besöker honom i fängelset för att skänka honom bröd, med inbakade filar och sågar.

Tage Danielsson var inspirerad av en Birger Sjöberg-dikt från 1922, när han hittade på den här finurliga historien om Frida (Lena Nyman) och hennes vän (Tage Danielsson) som tar till alla möjliga medel för att få fångarna på ett fängelse frisläppta.

Bland en lång rad roliga rollfigurer, spelade av bland annat just Järegård, Krook och Jan Malmsjö, minns jag själv bäst ändå Gösta Ekmans knäppa fängelsedirektör, en av hans allra roligaste roller, och Hans Alfredsons bistra fängelsevakt.

Faktum var att hans porträtt av fängelsevakten Erlandsson var så elakt, att fångvårdsmannaförbundet först inte ville att filmen skulle få visas på landets fängelser.

Det fick den, så småningom. För vem kunde, eller kan, i längden stå emot den värme med vilken Tage Danielsson alltid spred sitt humanistiska budskap? (1975)

SVT 1 13.50 /humor, kärlek, budskap

Losing Isaiah

Gripande amerikanskt drama om en vårdnadstvist.

Jessica Lange (som vanligt bra) är socialarbetaren som adopterat ett svart barn, Halle Berry (överraskande bra!) är barnets riktiga mamma, en före detta crackmissbrukare.

”Pulp fiction”-stjärnan Samuel L. Jackson har en viktig biroll som advokat. (1995).

Kanal 5 21.00 /spänning, kärlek

Deep blue sea

En slags B-version av Spielberg-klassikern ”Hajen” (1975).

I ett laboratorium under havsytan håller några forskare på med genmanipulation av hajar för att hitta ett botemedel mot Alzheimer's. Något går snett och hajarna blir inte bara som galna, experimenten har också gjort dem smarta. Så under ett oväder, blir forskarna inlåsta med ett gäng mycket intelligenta mördarhajar...

Finska regissören Renny Harlin tråkar åtminstone inte ut oss. Och skådisarna är bra: Thomas Jane, Saffran Burrows, Samuel L. Jackson, Stellan Skarsgård, Jacqueline McKenzie, Michael Rapaport och LL Cool J. (1999)

Canal+ 18.20 /spänning, action

Ett litet mirakel – Simon Birch

En sentimental och gripande historia, som bygger på John Irvings roman ”En bön för Owen Meaney”. Handlar om 12-årige Simon Birch (Ian Michael Smith) som är kortvuxen och har en påfrestande gäll röst. Med bra skådisar som Ashley Judd, David Strathairn, Oliver Platt och Joseph Mazzello (”Jurassic Park”) som bästa kompisen. (Simon Birch, 1998)

TV 1000 14.00 /kärlek, humor, budskap

A walk on the moon

Gripande kärlekshistoria i 1960-talsmiljö. Diane Lane är den gifta tvåbarnsmamman som vänsterprasslar med en charmig kringresande försäljare (Viggo Mortensen). (1999)

TV 1000 Cinema 15.00 /kärlek

Livet är underbart

Roberto Benignis komedi om livet i tyskarnas koncentrationsläger under andra världskriget. Far och son hamnar i samma läger. För att hålla modet uppe låtsas pappan att alltihop är en lek och tävling. Gripande och annorlunda. (La vita è bella, 1997)

TV 1000 Cinema 19.00 /kärlek, humor, budskap

Flawless

Ett annorlunda drama om två människor i New York. Robert De Niro är en grinig säkerhetsvakt som hatar sina homosexuella grannar. Efter en olycka får han svårt att prata och lär sig att sångträning kan hjälpa. Philip Seymour Hoffman spelar transvestiten som öppnar nya världar för båda. (1999)

TV 1000 Cinema 21.00 /kärlek

Faran från skyn

Amerikansk B-rysare, om en geléklump (!) som hotar en småstadsidyll. Charmigt usla effekter och Steve McQueens (1930-1980) första stora roll. (The blob, 1958)

TV 1000 18.00 /spänning

Point break

Keanu Reeves som en FBI-agent som nästlar sig in bland surfare i Los Angeles, misstänkta för bankrån. En rätt fånig actionhistoria med pretentiösa undertoner, dock energiskt filmad av Kathryn Bigelow (”Strange days”). Med Patrick Swayze, Gary Busey och Lori Petty. (1991)

Canal+ 20.00 /spänning, action, kärlek

Streets of rage

Amerikansk B-action, om en journalist (Mimi Lesseos) - med ett förflutet som kommandosoldat! - som rotar i en barnprostitutionshärva. (1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

Killing Mrs. Tingle

Halvlyckad regidebut för Kevin Williamson, som skrev manus till de två första ”Scream”-filmerna och som skapade tv-serien ”Dawson´s Creek”. Katie Holmes spelar skoleleven som är beredd till vad som helst för att hämnas på sin (Helen Mirren) lärare. (Teaching Mrs. Tingle, 1999)

TV 1000 22.00 /humor, spänning

Bloody mama

En våldsam gangsterfilm av B-filmskungen Roger Corman, om Kate Barker (Shelley Winters) och hennes fyra söner, som spred skräck i USA under 1930-talets depressionsår. Mest sevärd för att Robert De Niro gör en av sina första filmroller. (1969)

Kanal 5 1.00 /spänning, action

Den långa resan hem

Ett gripande tv-drama med Jack Lemmon. Han spelar en 75-årig änkling som blir irriteras över att hans barn behandlar honom som någon sorts invalid. Mot deras vilja, ger han sig ut på en resa, för att träffa en gammal kärlek. (The long way home, 1998)

TV 3 11.10 /kärlek

X-tra bagage

Alicia Silverstone spelar en rikemansdotter som fejkar sin egen kidnappning för att få uppmärksamhet. Tam historia, men bra skådisar: Christopher Walken, Benicio Del Toro, Nicholas Turturro och Sally Kirkland. (Excess baggage, 1997)

TV 3 21.00 /spänning, kärlek

Viddernas man

Kirk Douglas som cowboy på flykt undan sheriffen Walter Matthau i en historia om gamla ideal på krock med moderna tider. Med Gena Rowlands i en biroll. (Lonely are the brave, 1962)

TV 3 2.05 /spänning

Carpool

En bisarr blandning av thriller och (mest) komedi. Tom Arnold spelar en fattig tivoliägare som rånar en bank och tar barnen i en skolbuss som gisslan. Med David Paymer, Rhea Perlman, Rod Steiger och Rachel Leigh Cook, Hollywoods nya kvinnliga stjärnskott, i en tidig roll. (1996)

TV 4 11.00 /spänning, humor

Mars

Usel science fiction-thriller som utspelas på Mars. Med franska actionstjärnan Olivier Gruner och Shari Belafonte-Harper, dotter till Harry. (1998)

TV 4 21.00 /spänning

Jan-Olov Andersson