En av de bästa Bom

TV

Flyg-Bom

Fjärde filmen i Nils Poppes (1908-2000) serie om Fabian Bom, är en av de bästa.

I den här filmen är han en pank danspedagog som får inkallelseorder till flyget.

Nils Poppe har en dubbelroll, han spelar även Fabian Boms ölglada far.

Totalt gjorde man sju filmer om Fabian Bom, de övriga är:

”Soldat Bom” (1948), ”Pappa Bom” (1949), ”Tull-Bom” (1951), ”Dum-Bom” (1953), ”Flottans överman” (1958) och ”Bara en kypare” (1959).

Det var 1948 som Svensk Filmindustris direktör Åke Blomqvist föreslog Nils Poppe att göra en militärfars.

Poppe var inte särskilt entusiastisk, men ändrade sig när Lundqvist framförde förslaget att huvudpersonen skulle ha vissa släktdrag med en annan Poppe-figur, Sten Stensson Stéen, samt att han skulle vara en extremt perfektionistisk människa. En sådan som när det kommenderas ”framåt marsch!” inte slutar förrän det kommenderas ”halt!” – vad som än händer.

Sedan skapade Poppe rollfiguren tillsammans med Paul Baudisch (1899-1977) och Adolf Schütz (1895-1974), två österrikiska manusförfattare som hade flyttat till Sverige på 1930-talet. (1952)

SVT 1 14.25 /humor, kärlek

Carrie 2

Fristående uppföljare till Brian De Palmas skräckklassiker från 1976, efter Stephen Kings debutroman.

Mycket klichéer, men Emily Bergl är rätt bra i huvudrollen.

Amy Irving, som var Carries (Sissy Spacek) kompis i första filmen, spelar här en lärarinna som börjar ana att en av hennes elever har hemska övernaturliga krafter. (The rage: Carrie 2, 1999)

Canal+ 0.15 /spänning, kärlek

Den osynlige mannen

Amerikansk komedi, där Chevy Chase spelar en börsanalytiker som blir osynlig efter en olyckshändelse.

Historien är tunn, det kretsar kring hur CIA vill utnyttja mannens speciella egenskaper och därför kidnappar hans flickvän (Daryl Hannah) för att sätta press på honom.

Att filmen ändå har ett visst underhållningsvärde, beror enbart på de skickligt gjorda effekterna.

Regissören John Carpenter, som hade sin storhetstid för ett tjugotal år sedan, med filmer som ”Alla helgons blodiga natt” och ”Flykten från New York”, borde ha kunnat skruva till både spänningen och den svarta humorn ett snäpp till. (Memoirs of an invisible man, 1992)

Kanal 5 21.00 /spänning, kärlek, humor

Asterix och Obelix möter Caesar

Fransk filmkomedi om de populära tecknade seriefigurerna. Hjältarna slåss mot romerska soldater. Kul specialeffekter och bra skådisar; Gérard Depardieu, Christian Clavier, Roberto Benigni och Laetitia Casta. (Astérix et Obélix contre César, 1999)

Canal+ Gul 11.25 /spänning, humor, kärlek

Serenades

Ett gripande australiskt kärleksdrama. Jalil (Alice Haines) har en mamma som är aborigin (australisk urinvånare) och en pappa som är afghansk muslim. När hon hittar kärleken, hotas den av hennes kulturella bakgrund. (2000)

Canal+ Gul 16.35 /kärlek

Spelets regler

Underhållande politisk satir, med John Travolta som guvernör med ambitioner att bli president. Han är inte särskilt trogen mot sin hustru (Emma Thompson) och likheterna med Bill Clinton är nog ingen tillfällighett. Med Med Billy Bob Thornton, Adrian Lester, Kathy Bates och Larry Hagman. (Primary colors, 1998)

TV 1000 Cinema 16.40 /kärlek, budskap

The gingerbread man

Succéförfattaren John Grishams enda originalmanus för Hollywood. En hyfsat spännande historia om en sydstadsadvokat som dras in i en familjetvist, stämningsfullt filmat av Robert Altman. Bra skådisar: Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Daryl Hannah, Tom Berenger, Robert Downey, Jr, Famke Janssen och Robert Duvall. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /spänning, kärlek

Falcone

Italienskt drama med verklighetsbakgrund, om en modig åklagare (Chazz Palminteri) som utmanade och satte dit massor av medlemmar, innan han mördades i ett bombattentat 1992. (Excellent cadavers, 1999)

Canal+ 21.00 /spänning

San Bernardo

En originell spansk komedi om en ung man (Alberto San Juan) och hans trassliga liv med fyra olika kvinnor. En skönhet – och tre med rätt annorlunda utseenden? (2000)

Canal+ Gul 22.10 /kärlek, humor

White river kid

En udda och lite charmig historia med Bob Hoskins som en låtsas-munk som åker runt och säljer strumpor med Antonio Banderas. På resan får de med sig en jagad seriemördare. Med Ellen Barkin, Wes Bentley (”American beauty”) och countrystjärnan Randy Travis, som spelar sheriff och sjunger en låt. (1999)

TV 1000 22.20 /spänning, kärlek

Pelham 1-2-3 kapat

Originalfilmen från 1974 är en kultklassiker. Den här rätt poänglösa nyinspelningen är gjord för amerikansk tv. Beväpnade män kapar ett tunnelbanetåg i New York och kräver lösen. Med Edward James Olmos och Vincent D´Onofrio. (The taking of Pelham one two three, 1998)

Canal+ Blå 18.30 /spänning

Orky

Amerikansk äventyrsfilm om en familj som möter ett mytomspunnet sjöodjur. Med Mark Harmon och ”Dawson´s Creek”-stjärnan Joshua Jackson. (Magic in the water, 1995)

Z-TV 21.00 /spänning

Black Scorpion

Förra H & M-modellen Joan Severance som en slags motsvarighet till Catwoman, Michelle Pfeiffers rollfigur i andra Batman-filmen. Sämre intrig, men Severance är definitivt en mycket sexigare och mer lättklädd brottsbekämpare. (1995)

TV 3 0.25 /spänning, kärlek

Alphabet City

Trist drama om en ung knarklangare i New York. Med Vincent Spano i huvudrollen. (1984)

TV 6 21.00 /spänning

Jan-Olov Andersson