Burleskt folklustspel

TV

Vi masthuggspojkar

Ett folklustspel i Göteborgs-miljö med Åke Söderblom (1910-1965) som Karl och Emy Hagman (1906-1976) som Ada.

Romantik och humor, men också beredskap i andra världskrigets skugga.

Lasse Dahlqvist (1910-1979), som har den tredje huvudrollen, var även med och skrev sångerna.

Filmen fick, av naturliga skäl, sin urpremiär i Göteborg.

Där hade man bespetsat sig på att för första gången sedan ”Boman på utställningen” (1923) få en genuin Göteborgs-film. Nu skulle Kålle, Ada och de andra populära figurerna återkomma.

Men mottagandet var inte särskilt entusiastiskt. Så här skrev lokala GHT:s recensent:

Kanske är det delvis krigets skull att denna lilla burleska filmhistoria om ett par masthuggspojkars flickebarnsbekymmer och glädjeämnen aldrig blev det filmepos om Göteborg, som vi kanske i hemlighet gått och väntat på lite var; staden Göteborg borde självfallet fått spela en huvudroll i sagospelet, men staden får knappast vara med annat än i några stänk och flikar.

Det sammanhänger givetvis med den vittberömda samhällsandan, verksamheten och tystnaden. Devisen är kanske nyttig och nödvändig, konstnärligt befruktande kan den inte gärna bli.

Filmen verkar – all den strålande livs- och spelglädjen till trots – vingklippt. (1940)

SVT 1 14.45 /kärlek, humor

Insider

Spännande drama med verklighetsbakgrund.

”Gladiator”-stjärnan Russel Crowe spelar Jeffrey Wigand, forskare i tobaksindustrin som hoppade av och i ett uppmärksammat rättsfall vittnade mot sina tidigare arbetsgivare.

Al Pacino spelar tv-producenten på ”60 minutes” som tvingas censurera sina inslag, efter påtryckningar från tobaksjätten som kritiserades.

Filmen fick sju Oscars-nomineringar, dock utan att vinna någon. (The insider, 1999)

Canal+ Gul 17.10 /budskap, spänning

Year of the gun

Amerikansk thriller om en amerikansk journalist (Andrew McCarthy) som jobbar på en bok om terroristgruppen Röda brigaderna i Rom.

Utspelas 1978, när Italien ofta drabbades av blodiga våldsdåd.

Andrew McCarthys hjälte har likheter med de i klassiska Hitchcock-filmer; oskyldigt anklagad för något han inte har gjort.

När hans manuskript till boken hamnar i fel händer, är plötsligt hans liv i fara. Polisen anser förstås att han måste vara medlem av terroristorganisationen, så välinformerad som han är. Och Röda brigaderna å sin sida, känner sig lurade av honom.

Men filmen lyfter aldrig. Intrigen är för rörig, McCarthy för blek.

Enbart filmens kvinnor – Sharon Stone som framfusig fotograf, Valeria Golina som journalistens flickvän – blåser lite liv i sina rollfigurer. (1991)

TV 4 1.10 /spänning, kärlek

Analysera mera!

En så gott som perfekt komedi! Robert De Niro spelar maffiabossen som drabbats av panikångest och därför i hemlighet söker upp en psykiater (Billy Crystal), som blir både förvirrad, rädd och fascinerad av sin kontakt med undre världen. Roligt och träffsäkert, som en komisk variant av tv-serien ”Sopranos”. Med Lisa Kudrow från tv-serien ”Vänner” i sin bästa filmroll. (Analyze this, 1999)

Canal+ 22.35 /humor, kärlek, spänning

Underbara kvinnor vid vatten

En både rolig och gripande skildring av två färgstarka kvinnor (Åsa Karlin, Marika Krook, båda mycket bra!) som bor grannar i 1960-talets finlandssvenska skärgård. (1998)

TV 1000 14.20 /humor, kärlek

Earthly possessions

Susan Sarandon är alltid sevärd, här i en lite annorlunda roadmovie. Hon spelar gisslan till en bankrånare (Stephen Dorff) och hamnar på en lång resa, även inombords, med honom. (1999)

Canal+ Gul 15.30 /spänning

White men can´t jump

Två street basket-spelare (Woody Harrelson, Wesley Snipes) blir indragna i illegal vadhållning med maffian. Lite spännande, men framför allt ganska roligt. Inte minst genom att pratkvarnen Rosie Perez spelar Harrelsons flickvän, en tjej som bara är intresserad av sex och tv-programmet ”Jeopardy”. (1992)

Canal+ Gul 20.30 /spänning, kärlek, humor

Grace & Glorie

Ett gripande drama om kvinnlig vänskap, med suveränt skådespeleri av Diane Lane och Gena Rowlands. Lane är en ensam ung kvinna från New York som får jobb på landet, som vårdare till en dödssjuk äldre kvinna. (1998)

Z-TV 21.00 /kärlek

Twisted minds

En bättre svensk (nåja?) titeln än originaltiteln. För här handlar det verkligen om ett par skruvade människor. Handlingen i denna film noir-inspirerade thriller utspelas i 1950-talets USA och Marty och Carol (Billy Zane, Gina Gershon) är ett älskande par som stjäl, lurar och mördar. De är också – syskon! När de träffar en tuff kvinnlig polis (Sheryl Lee, från ”Twin Peaks”), kör det dock ihop sig lite grann? (This world, the the fireworks, 1997.)

TV 1000 Cinema 23.00 /kärlek, spänning

The haunting

En psykologiprofessor (Liam Neeson) som forskar i rädsla, skämmer skiten ur några personer (Catherine Zeta-Jones, Owen Wilson, Lili Taylor) på ett ödsligt slott. Sedan börjar det plötsligt spöka på riktigt? En skräckfilm från 1963 med viss kultstatus har här fått påkostad Hollywood-klädsel. Men man beundrar snarare scenografens insatser, än blir särskilt rädd. (1999)

Canal+ Gul 22.20 /spänning

En mördare ibland oss

Amerikansk tv-thriller om en journalist som misstänker att någon tänker mörda honom. Har fått ett visst kultrykte, främst genom rollistan, där såpastjärnor som Christopher Atkins, Barbara Eden och Morgan Fairchild samsas med före detta hårdporrstjärnan Traci Lords. (Dead man´s island, 1996)

TV 3 0.30 /spänning, kärlek

Tom i bollen 2

Tam komedi som utspelas i golfvärlden, med Jackie Mason, Chevy Chase och Dan Aykroyd. (Caddyshack II, 1988)

Kanal 5 20.00 /humor

Iron warrior

En riktigt usel kopia av Conan-filmerna. Taffligt filmade slagsmål, lättklädda brudar och B-skådisen Miles O´Keeffe i hjälterollen. (The iron warrior, 1987.)

Kanal 5 0.15 /spänning, action

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM