Medeltida våldtäktsdrama

Jungfrukällan

TV

Omdiskuterat drama av Ingmar Bergman från hans svartvita storhetstid. Om förnedring, hämnd och heder.

En medeltida våldtäkt som hämnas av den unga kvinnans fader. Han spelas av Max von Sydow och den unga Karin av Birgitta Pettersson. Hennes fostersyster, den gravida Ingeri, spelas av Gunnel Lindblom och modern av Birgitta Valberg.

Några farliga vandringsmän görs av Tor Isedal och Axel Düberg, Allan Edwall spelar en tiggare.

Filmens våldtäktsscen ansågs som mycket rå och omskakande av samtiden, och filmcensuren fick kritik för att den inte klippt i filmen.

Manuset är skrivet av Ulla Isaksson, och ”Jungfrukällan” bygger på en legend och visa från 1200-talet, ”Töres dotter i Wänge”. Filmen är inspelad i Dalarna och fick flera internationella utmärkelser, bland annat en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. (1960)

SVT 1 23.10

Bitter moon

Märklig svart komedi av Roman Polanski med den förträfflige Hugh Grant som stel engelsman. Ett nygift par träffar en amerikansk författare (Peter Coyote) med fransk hustru på kryssning, och får lyssna på ett märkligt livs- och kärleksöde.

Det är en originell erotisk thriller som pendlar mellan det spännande, gripande och fåniga. Jag tycker dessvärre att det fåniga tar överhanden.

”Bitter moon” är ibland rolig, ibland gripande, men stundtals även löjlig.

Hugh Grants rollfigur blir chockad, men fascinerad och detsamma gäller Kristin Scott Thomas som spelar hans hustru. De var båda okända när ”Bitter moon” kom men har sedan dess blivit framgångsrika. Han i främst ”Fyra bröllop och en begravning” samt ”Notting Hill”, hon i ”Den engelske patienten” och ”Mannen som kunde tala med hästar”.

Roman Polanski var länge en stor regissör, men han har haft svårt att göra rakt igenom bra filmer sedan 1980-talet. Med bland andra Emmanuelle Seigner. (Lunes de fiel, 1992)

TV 4 23.35

Med liv och lust

30-årigt medelklasspar i Belfast trivs med livet och kärleken men lyckas inte få barn. In i deras liv dyker en gammal bekant upp. Realistiskt triangeldrama av Michael Winterbottom. (With or without you, 1999)

Canal+ 17.10

Bittert socker

Kubanskt drama om en ung kommunist, Gustavo (René Lavan), som stenhårt stöder Fidel Castro. Folk i hans omgivning drömmer om Miami, och till sist börjar Gustavo själv att tvivla. (Azúcar amarga, 1996)

TV 1000 Cinema 21.00

ARTIKELN HANDLAR OM