Halvgalen ståuppare

King of comedy

TV

Robert De Niro är mycket bra som halvgalning som drömmer om att bli ståuppkomiker i den här komedin.

Han beundrar en etablerad stjärna (Jerry Lewis) och kidnappar denne för att få en stund i rampljuset. Mästerlig film av Martin Scorsese, mycket bra soundtrack. Som tyvärr inte finns på cd.

Sandra Bernhard spelar kamrat till De Niros rollfigur Rupert Pupkin som är beredd att göra vad som helst för att bli en kändis, och som ser sig själv som ståuppare.

Jerry Lewis, som filmat väldigt lite sedan sin komiska storhetstid på 1950- och 60-talen, spelar en butter komiker, offer för ett fans besatthet.

Diahnne Abbott, som spelar Rita, var gift med Robert De Niro och de har två barn. Hon var också med i ”Taxi driver” och ”New York, New York”.

Martin Scorsese har regisserat åtta filmer med Robert De Niro, de fem övriga är ”Mean streets”, ”Tjuren från Bronx”, ”Maffiabröder”, ”Cape Fear” och ”Casino”. (1982)

SVT 2 21.15

Hornblowers äventyr

Tv-äventyr med C S Foresters pojkbokshjälte. Hur han som 17-åring kommer till krigsfartyg på 1790-talet och kämpar mot elakt befäl.

Släpptes samtidigt med fortsättningen på video i Sverige i december 1999. Den utspelas i Frankrike under revolutionen med spänning kring giljotinen.

Nu har det gjorts sammanlagt sex nya tv-filmer om Hornblower, alla med Ioan Gruffudd i huvudrollen som Horatio Hornblower. Han spelade också ett sjöbefäl ombord på ”Titanic”.

Det gjordes en film 1951, men annars är det här den enda filmatiseringen. Och Cecil Scott Foresters långa boksvit lämpar sig bäst som tv-serie. Författaren levde 1899–1966. (Hornblower – the even chance, 1998)

SVT 1 17.30

October sky

Gammaldags sann matinéhistoria om några tonårspojkar i gruvstad på 1950-talet. De vill bygga raket, inspirerade av Sputnik, men pappa vill att de ska jobba i gruvan. Välspelad, i synnerhet av Chris Cooper, med stort hjärta. (1999)

Canal+ 20.30

Herre på täppan

David Niven och Marlon Brando som svindlare i solen, en film som senare gjordes om till ”Rivierans guldgossar”. Huvudpersonerna är bra och färgmiljöerna vackra, men manuset är bättre och kvickare i den senare filmen. (Bedtime story, 1964)

TV 3 11.10