Ap-rak väg till framtiden

Apornas planet

TV

En science fiction-klassiker.

Första gången fängslade den genom sitt originella grepp, med människor som underlägsna på en planet styrd av apor. Och det överraskande slutet, som gav ett lyft.

Utspelas i framtiden, men det är en sorts medeltidssamhälle dit ett rymdskepp från jorden kommer. Charlton Heston leder de överlevande människorna men hamnar i slaveri hos aporna.

Där finns dock både goda och onda.

Den 1 augusti är det biopremiär på en ny version av filmen, och en hel del förändringar lär vara gjorda från den här.

Första ”Apornas planet” följdes av fyra filmer till och två tv-serier.

Vann en Oscar för make up, och apmaskerna är verkligen snyggt gjorda.

Om en dryg månad får vi se hur dagens sminkare har lyckats förvandla Tim Roth och Helena Bonham Carter till apor. (Planet of the apes, 1968)

TV 4 21.00

The Mighty

Sharon Stone är bra som bohemisk mamma till handikappad pojke. Men det är ungdomarnas film, utmärkte Kieran Culkin som hennes son, Elden Ratliff som hans kompis, en mobbad storväxt pojk. Tillsammans blir de en stark enhet mot en hård omvärld. Bland annat spelar James Gandolfini (The Sopranos) en våldsam pappa.

Det handlar om riddardrömmar, om att fly en hemsk vardag. I biroller syns Gillian Anderson

och sångaren Meat Loaf.

Regisserad av Peter Chelsom som tidigare gjorde de lika utmärkta ”Funny bones” och ”Hear my song”. De senaste åren har han suttit fast i arbetet med ”Town & country” som efter lång tid fick USA-premiär och blev ett fiasko.

Men efter den har han hunnit göra ”Serendipity” som har premiär senare i år. (1998)

TV 3 21.00

Analysera mera

Mycket underhållande komedi med Robert De Niro som ångestfylld maffialedare och Billy Crystal som hans psykiater. (Analyze this, 1999)

Canal+ 16.15

Insider

Al Pacino är tv-producenten som slåss för sanningen. Russell Crowe spelar titelfiguren, en man som motvilligt är beredd att riskera hela sitt liv för att få fram sanningen. (1999)

Canal+ 20.30