Pitt och Norton slåss

Fight club

TV

Provokativ film om köphysteri och en man som flyr den ständiga jakten på prylar och karriär. Edward Norton övertalas av Brad Pitts rollfigur att starta en klubb där män slåss för att avreagera sig. (1999)

TV 1000 20.00

Made in America

Whoopi Goldberg hoppas att pappan till hennes barn ska vara svart, lång och smart. Han är bara lång, och spelas av Ted Danson. En udda kärlekskomedi som inte övertygar. Men de två blev ett par på riktigt vid sidan om filmkameran. (1993)

Kanal 5 21.00

Klockan på Rönneberga

Lauritz Falk med flera i ett svenskt släktgodsdrama. Han minns på sin 70-årsdag sitt liv, och klockan Kulla på gården.

Handlingen inleds den 11 maj 1936 och går sedan tillbaka till samma datum 1866 när Lennart Heijken föds och klockan köps.

Sedan skildras hans och klockans liv. Studier, militärtjänst, lycka och olycka, födslar och dödsfall. Rikedom och nöd.

Förlagan var en novell som blev en radiopjäs. Den skrevs av Hertha Odeman, och pjäsen som sändes i radio 1931 blev uppskattad. Regissören Gunnar Skoglund skrev också filmens manus.

I övriga roller syns bland andra Vibeke Falk, Erik Hell, Gun Robertsson, Hilda Borgström och Oscar Ljung. John Elfström, som några år senare blev känd som Åsa-Nisse, syns som hastigast som en gubbe vid en auktion.

Gunnar Skoglund (1899–1983) gjorde ”SF-journalen” och är dess särpräglade speakerröst till alla gamla svenska nyhetsinslag. (1944)

SVT 1 14.20

Den långa resan hem

Anna Paquin (Oscarsbelönad som dottern i ”Pianot”) är en ung flicka som tar sig an en flock föräldralösa vildgäss.

Matinéäventyr om drömmar och längtan, fäder och döttrar.

Jeff Daniels spelar hennes pappa. Dana Delany har en stor roll.

Bygger på en självbiografisk bok av Bill Lishman, men filmmanuset är skrivet av Robert Rodat som också skrev ”Rädda menige Ryan”.

Kanadensiskan Anna Paquin har haft en framgångsrik karriär även efter barnrollen i ”Pianot”. Hon var med i ”Amistad” och ”She’s all that”, och nu senast i ”X-men” som Rogue och i ”Almost famous” som en av flickorna runt bandet. Hon fyller 19 år den 24 juli. (Fly away home, 1996)

ZTV 21.00