Kungar det svänger om

Mambo Kings

TV

Hygglig filmversion av Oscar Hijuelos fantastiska bok ”Mambo Kings sjunger och spelar om kärlek”. Som alltid har filmen blivit förkortad, och den som vill ha alla upplevelserna ska söka sig till romanen.

Det handlar om två kubanska bröder, Cesar (Armand Assante) och Nestor Castillo (Antonio Banderas). På 1950-talet lämnar de Kuba för att söka lyckan som musiker i New York.

Det är en gripande historia, om musikbranschens baksida, om kärlek, sex och svartsjuka, om familjelojalitet.

Mycket är bra i filmen: Skådespelarna, tids- och miljöskildringen, musiken (Los Lobos har gjort den underbara titelmelodin).

I boken spelar tv-programmet ”Lucy show” en stor betydelse. Lucille Balls dåvarande man Desi Arnaz var framgångsrik kubansk musiker och bandledare, och det är i den 50-talsmiljön som huvudpersonerna rör sig. Här spelas han av parets riktige son Desi Arnaz jr, och mambokungarna får en chans att gästspela hos Lucy. Riktige salsakungen Tito Puente är också med i filmens inledning.

I boken talas om den fantastiska (påhittade) melodin ”Beautiful Maria of my soul” som yngre brodern skriver till den älskade han aldrig kan glömma. I filmen får man till sist höra melodin och jo, de har fått till en hyfsat vacker sång. (The Mambo Kings, 1992)

SVT 1 21.00

Seger i mörker

Historien om den berömde svenske uppfinnaren Gustaf Dalén (1869 – 1937). Han spelas av Olof Bergström och hans hustru Elma av Eva Stiberg.

Inleds med hur den uppfinningsrike bondpojken missförstås i skolan. Men via studier på Chalmers kommer han igång med det egna uppfinnandet.

Han hade en fantastisk karriär och var den som gav världen moderna fyrar. Detta ledde till skapandet av företaget AGA. Han fick Nobelpriset 1912. Han blev blind i en sprängningsolycka på fabriken. Trots sin sjukdom uppfann han AGA-spisen på 1920-talet. Numer en statussymbol i England.

I biroller som ingenjörer syns Ingvar Kjellson och Gösta Prüzelius.

Gunnar Fischer står för det vackra fotot.

Historien är tillrättalagd med lite väl filmiska ögonblick, men är ett välgjort hantverk kring ett märkligt levnadsöde. (1954)

SVT 1 14.15

Small faces

Om fattig uppväxt i Skottland 1968. Börjar bra, men kommer ingenstans. Historien om de tre bröderna går efter mallen. En deprimerande och våldsam skildring som fastnar i klyschor. Om olika gäng och våldet mellan dem. Den yngre brodern står i centrum, på väg att dras in i gängvärlden. (1995)

Kanal 5 1.00

Elizabeth

Om drottning Elizabeths väg till tronen. 1500-talets England utmålas som en ”Gudfadern”-miljö, med intriger och lurendrejerier. Med Cate Blanchett och Joseph Fiennes. (1998)

TV 1000 18.00