Inte lätt att vara kung en sån här dag

TV

Kungaparet drog nog en lättnadens suck när det officiella firandet av silverbröllopet var över i går.

Först en stentuff intervju med Bengt Magnusson.

Och sedan en låååååååång artistgala i TV 4.

Det ska fan va" kung en sådan här dag.

Fira silverbröllop med frugan och så insisterar hela svenska folket att få vara med.

Det är lätt att tänka sig hur kungen kände sig i går:

Tidig väckning. En titt i morgonblaskan visade att favoritskådisen Steven Seagals nya "Exit wounds" gick på helt fel tid på eftermiddagen på Biopalatset. 17.00 skulle ju kungen höra musikkårer och körer spela och sjunga på Slottsbacken. Det är en folkrörelse som sysselsätter en halv miljon undersåtar, det låter vackert - och blev stentrist att titta på i SVT:s sändning. Man förstår att kungen hade svårt att se glad ut när de fick stå där som fåntrattar, på en lång prispall, hela familjen, i en halvtimme!

Sedan kom den i förväg bandade tv-intervjun med Bengt Magnusson. Som bara gick på. Om ja-sägarna vid hovet. Om Victorias pojkvänner, om strippklubbar, om vad som skulle hända om kungaparet skilde sig och om kungen skulle tröttna och vilja gå i pension.

Bengt Magnusson är möjligen den första journalist som har behandlat kungaparet som hyfsat vanliga människor. Det gjorde dem också lite mänskligare. Och även om han blev småsur, så kunde kungen ändå skämta, som när drottningen påstod att han hade slutat att röka.

- Ja, sådär, väste kungen, med betydligt bättre komisk tajming än Seagal.

Och så utomhusgalan. Regnigt och ruggigt. Något ljushuvud hade gett alla vita regnrockar med huvor, vilket gjorde att det liknade ett Ku Klux Klan-möte, när tv-kamerorna svepte över publikhavet.

Att Maria Lundqvist skulle göra "Sound of music" på sex minuter lät roligare "på papperet" än det var i verkligheten.

Sedan blev det allt från opera till Robert Wells till dagispop som Melanie C. Med ett Taube-potpurri med proffsiga presentatören Lill Lindfors, Sven-Bertil Taube, Magnus Härenstam, Lisa Nilsson, Helen Sjöholm, Kalle Moraeus med flera som final. Fast på kungens reaktioner såg det ut, som om han hade varit nöjd om Tomas Ledin hade spelat hela tiden.