Häxjakt på kommunister

Oskyldigt misstänkt

TV

Robert De Niro som filmregissör i 1950-talets Hollywood, under häxjakten på kommunister.

Den amerikanske senatorn Joseph McCarthy (1905–1957), anklagade våren 1950 regeringen för att vara kommunistinfiltrerad.

Några år senare blev han ordförande för senatens undersökningsutskott och drev bland annat häxjakt på vänsterradikala personer inom såväl den politiska administrationen som på regissörer, manusförfattare och skådespelare i Hollywood.

Många duktiga människor svartlistades, tills McCarthys tvivelaktiga metoder och politiska analyser avslöjades. En senatstundersökning 1954 tv-sändes och väckte enorm uppmärksamhet då den visade upp McCarthys brutala metoder. I december samma år antog senaten med stor majoritet en fördömanderesolution mot honom.

Här spelar De Niro en framgångsrik regissör som inte riktigt förstår allvaret i jakten på tänkbara kommunister.

Annette Bening spelar hans förstående hustru. Filmen var regidebut för Irwin Winkler, tidigare mest känd som producent. (Guilty by suspicion, 1991)

SVT 1 21.00

Torsk på Tallinn – En liten film om ensamhet

Pärlan i Killing-gängets serie på fyra timslånga filmer, alla regisserade av Tomas Alfredson, som med sitt fantasifulla bildspråk tveklöst höjt ribban för vad vi kan förvänta oss från det här gänget i fortsättningen (fast då pratar vi förstås inte om Spermaharen på nätet?).

Det här är en tragikomisk berättelse om ensamhet, om kärlekstörstande svenska män som deltar i en arrangerad resa till Tallinn för att hitta en livskamrat. Sex, baltisk misär, glada skratt och Robert Gustafssons fullkomligt lysande porträtt av en lite sorglig värmlänning. (1999)

SVT 2 22.45

Vinterviken

Svenskt ungdomsdrama om kärlek över klassgränserna, om överklassflickan (Lina Englund) som faller för killen från betongförorten (David Tainton).

Med bra skådespelare som Peter Haber, Anki Lidén, Allan Svensson och framför allt Kjell Berqvist, lysande i en färgstark biroll. Regissören Harald Hamrell använder schablonerna i historien på ett skickligt sätt. (1996)

TV 3 0.25

Hideous kinky

”Titanic”-stjärnan Kate Winslet är mycket bra som hippie i det tidiga 1970-talets Marocko. Hon söker frihet och kärlek (ihop med Saïd Taghmaoui, från Medan vi faller), medan hennes två döttrar är mer vacklande till bohemlivet. Välspelat. (1998)

TV 1000 Cinema 15.00

Jurtjyrkogården

Bra filmversion av Stephen Kings roman om småbarnsfamiljen som bor granne med en djurkyrkogård där ondskans makter bor. Fräck titellåt av Ramones. Författaren själv har en cameoroll som präst. (Pet sematary, 1989)

Kanal 5 22.00