Barnfilm om döden

Jim & piraterna Blom

TV

Hans Alfredsons mycket annorlunda barn- och familjefilm om tioårige Jim (Johan Åkerblom), hans drömmar och fantasier.

Jim lever med sin mamma (Ewa Fröling), en servitris, som är ständigt uppvaktad av traktens karlar, en av dem spelad av Jan Malmsjö.

Pappan (Stellan Skarsgård) är död och Jims saknad är enorm. Men så återuppstår pappan i Jims fantasier och tillsammans upplever de en rad fantastiska äventyr.

Det här är tillsammans med Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” en av få barnfilmer där döden är så ständigt närvarande. Hans Alfredson tar ett komiskt grepp på det: han spelar själv Kolavippen, som lyfter sorgestenarna ur människornas bröst och kör bort dem på sin flakmoped.

Ibland blir det kanske lite för yvigt, lite för många ”lustiga figurer”, men här finns också en underbar scen när barnen och de vuxna byter plats och roller.

Det är väl inte helt omöjligt att filmens svarta underton var Alfredsons eget sätt att bearbeta sorgen efter arbetskamraten och bäste vännen Tage Danielsson (1928–1985), som hade gått bort två år tidigare. (1987)

SVT 1 15.30

Terror på Elm Street 3 – Freddys återkomst

En av de bättre filmerna i skräckfilmsserien om mannen (Robert Englund) som hemsöker ungdomar i sina (mar)drömmar.

Gjord av Chuck Russell, som senare har gjort ”The Mask” och ”Eraser”.

För en då 19-årig Patricia Arquette i huvudrollen, var det hennes andra roll framför kameran. (A Nightmare on Elm Street 3: Dream warriors, 1987)

Kanal 5 23.55

Little Voice

Gripande drama, om ”Little Voice” (Jane Horrocks), en blyg ung kvinna med en fantastisk förmåga att imitera kända sångerskor. Med Brenda Blethyn, Michael Caine, Ewan McGregor. (1998)

TV 1000 Cinema 17.00

Inget att förlora

Hollywood älskar udda par.

Här har vi en vit (Tim Robbins) och en svart (Martin Lawrence) man. En lång, en kort. En rik, en fattig. När fattiglappen försöker råna den rika mannen, har han valt fel offer. För offrets äktenskap är på väg att krascha, han tycker livet är kört, han har som filmtiteln säger ”inget att förlora” och slår tillbaka med oanad kraft, vilket leder till att båda dras in i en härva av skumma affärer.

Småroligt ibland, men ofta ganska larvigt. (Nothing to lose, 1997)

TV 4 21.00

Heden

Ett påkostat och snyggt gjort kostymdrama som utspelas i engelsk 1800-talsmiljö. Catherine Zeta-Jones spelar unga vackra Eustacia som blir utstött när folk tror att hon har häxliknande krafter. (Return of the native, 1994)

TV 3 11.10