Film som tvärdog

Mr Jones

TV

Amerikanskt drama om förbjuden kärlek mellan en psykiater (Lena Olin) och hennes patient (Richard Gere).

Men det slår inte direkt några gnistor mellan dem, trots att slutscenerna gjordes om i ett försök att rädda filmen.

Det här var en sådan där film där filmbolaget hade förväntat sig en megasuccé.

Richard Gere hade några år tidigare gjort come back som superstjärna, via ”Pretty woman”, och filmen som kom strax före den här, ”Sommersby”, blev också en stor framgång.

Den här filmen tvärdog, trots att regissören Mike Figgis alltså höll på länge med både klippning och med att filma nya scener.

Richard Geres rollfigur Mr Jones är manodepressiv.

I sin upprymdhet gör han stundtals väldigt obetänksamma saker.

Han söker hjälp och får Libbie Bowen (Olin) som terapeut.

Hon blir väldigt intresserad av sin patient. För intresserad, trots att hon vet att det är emot reglerna?

Sjukdomen, psykiaterns moraliska konflikt, allt detta behandlas på ett mycket trovärdigt sätt. Det enda som inte fungerar är helt enkelt att kemin mellan Gere och Olin saknas.

För Lena Olin var floppen förstås en stor besvikelse.

Hon var Oscarsnominerad för ”Fiender, en berättelse om kärlek” (1989) och allt pekade på en strålande Hollywoodkarriär.

Men det här blev den tredje stora floppen på raken, efter ”Havanna” (1990) mot Robert Redford och ”Romeo is bleeding” (1993) mot Gary Oldman.

Sedan dess är hennes mest uppmärksammade roll den i vint- ras bioaktuella ”Chocolat”, regisserad av maken Lasse Hallström. (1993).

Kanal 5 21.00

Kingpin

En vansinnigt sjuk – men rolig – komedi av bröderna Farrelly, som gjorde ”Den där Mary”, ”Dum & Dummare” och ”Mina jag & Irene”.

Woody Harrelson och Randy Quaid är bondfångare, en av dem dessutom amishmedlem, som åker runt i USA och försöker lura pengar av folk genom att spela bowling med dem.

Med Bill Murray som deras rival – i helt galna kläder och frisyrer. (1996)

TV 1000 18.00

Landstormens lilla lotta

En svensk militärfars, som känns som en ganska grov karikatyr på de landstormsövningar som pågick strax före undra världskrigets utbrott.

Det var 1936, inför ett eventuellt krigshot, som riksdagen beslutade att på nytt införa landstormsrepetitionsövningar. Man kallade in män som hade fyllt 35 år, för att ”leka krig” i sju eller fjorton dagar, beroende på deras grad i det militära.

Efter krigsutbrottet förvandlades dessa övningar till betydligt längre beredskapstjänst.

Kring dessa militära övningar har man här vävt en nästan pinsamt tunn och fånig intrig, kryddad med massor av förutsägbara skämt, och sedan har man placerat Sickan Carlsson i titelrollen. Hon är lottan Elsa, som bland annat får tillfälle att utnyttja sitt flygcertifikat för att få lite ordning och reda på livet i den svenska småstadsidyllen. (1939)

SVT 1 14.30

Falcone

Italienskt drama med verklighetsbakgrund, om en modig åklagare (Chazz Palminteri) som utmanade maffian och satte dit massor av dess medlemmar, innan han mördades 1992. (Excellent cadavers, 1999)

Canal+ 14.00

Svindlande höjder

Ännu en filmversion av Emily Brontës klassiska roman. Floppade, men hade kanske gått bättre i dag när både Ralph Fiennes och Juliette Binoche har blivit stjärnor. (Wuthering Heights, 1992)

TV 1000 Cinema 15.00