Återfödd... som kvinna

Switch – som man bäddar får man ligga

TV

Ellen Barkin är i komisk högform, i en film som fick ett mycket blandat mottagande.

Somliga tyckte att Blake Edwards (Blåst på konfekten, Rosa Pantern-filmerna) bara ältade samma saker som han har gjort i många av sina kärleks- och relationskomedier.

En man (Perry King) som både är en charmerande kvinnokarl och en notorisk lögnare, går till sist ett steg för långt. Hans älskarinnor slår sig samma och skjuter honom!

Men han får en ny chans att bättra sig, om han återvänder till jorden som – kvinna!

Och det är där, som en karl i kvinnokläder, som Ellen Barkin firar sina komiska triumfer.

Filmen har bra skådespelare även i övriga roller, som Jimmy Smits från tv-serien ”På spaning i New York” och JoBeth Williams från ”Poltergeist”-filmerna.

Kultfakta: Sekreterare till skitstöveln som blir skjuten, spelas av Catherine Keener, numera känd för huvudrollen i ”I huvudet på John Malkovich”. (Switch, 1991)

Kanal 5 20.00

Mästerdetektiven lever farligt

Tredje filmen om Astrid Lindgrens omtyckte, unge mästerdetektiv Kalle Blomkvist. Och regidebut för Olle Hellbom (1925–1982), som sedan skulle göra många fler filmer efter hennes böcker, bland annat de om Saltkråkan, Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.

Det här var hennes andra bok i den här serien, men alltså den tredje som blev film, efter ”Mästerdetektiven Blomkvist” (1947) och ”Mästerdetektiven och Rasmus” (1953).

Det är en mycket sevärd barnfilm, som dock kanske inte lämpar sig för de allra yngsta.

För den innehåller några oväntat brutala ingredienser, som mord på en procentare och förgiftad choklad.

Som helhet har dock Hellbom hittat rätt blandning av spänning och humor, precis som i böckerna. (1957)

SVT 1 14.30

Dark angel

I mitten på 1980-talet hade Julia Roberts brorsa Eric en lysande karriär på gång, efter filmer som ”Star 80”, ”Coca Cola kid” och ”Runaway train”.

Fortfarande dyker han upp i småroller i en och annan större film, som ”Specialisten”, men mest gör han huvudroller i halvtaskiga thrillers.

Som den här, där han spelar en polis i New Orleans, som själv blir misstänkt för ett antal mord. (1996)

Capricorn One

En av 1970-talets bästa och mest spännande ”konspirationsfilmer”. Den första bemannade rymdfärden till Mars visar sig vara en bluff. Astronauterna spelar med – tills de inser att deras chefer inte tänker låta dem överleva? (1978)

TV 1000 Cinema 18.50

Underlandet nästa

En underhållande romantisk komedi som utspelas i Boston. Hope Davis spelar en nattsköterska med kärlekstrassel. Hennes liv blir inte direkt mindre komplicerat när hennes mamma sätter in en kontaktannons åt dottern... (Next stop Wonderland, 1998.)

TV 1000 14.00