Huggsexan om Ruth

Citizen Ruth

TV

En nästan skamligt underhållande svart komedi om – aborter!

Jo, man kan skämta om det, om man gör det på ett så smart sätt som i Alexander Paynes satir om Ruth Stoops, suveränt spelad av Laura Dern, i en roll där hon övertygar lika mycket som i ”Natten med Rose”, för vilken hon blev Oscarsnominerad.

Då var hon en sexig femme fatale. Här är hon raka motsatsen, en trasig kvinna som fått fyra barn som adopterats bort eller har tagits om hand av myndigheterna. För Ruth är ett ”hopplöst” fall; ganska korkad, faktiskt, och hon knarkar, krökar och sniffar lim och går till sängs med första bästa karl som kan erbjuda rum för natten.

Hon blir gravid, grips av polisen när hon sover ruset av sig utomhus och får ett val av stadens domare: gör abort, så får du ett lindrigare straff. Då börjar huggsexan om Ruth.

Och filmen förvandlas från mörkt drama till satir. En religiös familj som jobbar för antiabortorganisationen Baby Savers ”adopterar” Ruth. Hon tjänar deras syften, de får publicitet. Lite senare ”räddas” hon av två lesbiska kvinnor som jobbar för fri abort. Och för att också få publicitet...

Alltihop urartar till en mediacirkus. Vad ”medborgaren Ruth” (filmens titel) själv tycker, hennes känslor inför ett eventuellt barn till, ger de båda grupperna blanka fan i.

”Citizen Ruth” blir till sist en suverän satir om en människa ingen bryr sig om och om hur två fanatiska grupper kommer på att de kan utnyttja henne för sina egna syftens skull.

Med Burt Reynolds, Swoosie Kurtz, Kurtwood Smith, Kelly Preston, Tippi Hedren och Mary Kay Place i övriga ledande roller. (1996)

SVT 1 21.00

Dash and Lilly

Amerikanskt tv-drama om författarna Dashiell Hammett (1894–1961) och Lilian Hellman (1905–1984).

Under 1940- och 1950-talen hade de en av Hollywoods mest omtalade och passionerade kärleksaffärer. Under trettio år älskade de och bedrog varandra och på grund av sina vänstersympatier blev de indragna i senator Joseph McCarthys (1905–1957) häxjakt på kommunister.

I filmen spelas de av Sam Shepard och Judy Davis.

Mest oväntat är kanske vem som med så känslig hand har regisserat filmen – skådespelerskan Kathy Bates, mest känd för sin Oscarsvinnande roll i Stephen King-historien ”Lida”.

Det här är hennes enda film i den egenskapen i det långa formatet, men hon hade tidigare under 1990-talet regisserat flera avsnitt av tv-serierna ”Uppdrag mord” och ”På spaning i New York”. (1999)

TV 4 0.35

Sommardåd

En spännande och makaber historia, efter en novell av Stephen King.

Brad Renfro (Klienten) spelar grabben som upptäcker att grannen (Ian McKellen) var en bödel i Nazityskland. Han börjar utöva utpressning mot gubben – men blir samtidigt allt mer fascinerad av hans makabra historier från det förflutna?

Gjord av Bryan Singer, regissören till ”De misstänkta” och ”X-men”. Stephen King var så förtjust i hans idéer om hur historien skulle filmas, att han fick köpa filmrättigheterna till novellen för den symboliska summan en dollar. (Apt pupil, 1997)

Canal+ 18.20

Point blank – Hämnaren från Alcatraz

En mycket spännande thriller från 1967. När regissören John Boorman fick sitt genombrott några år senare återupptäcktes filmen. Med Lee Marvin (1924–1987). (Point blank, 1967)

Canal+ 22.40

Gubben kommer

Ett svenskt drama som är baserat på Gösta Gustaf-Jansons (1902–1993) herrgårdsroman om en spårlöst försvunnen godsägare (Victor Sjöström, 1879–1960) som efter tjugo år dyker upp på sin gård. (1939)

SVT 1 14.35