”Jag blir kanske snällare i tv...”

Annika Lantz ska möta skräck- kändisar i sin talkshow

Foto: Kalle Assbring
Annika Lantz relaxar lite inför premiären av ”I afton Lantz”.
TV

Ska en tuff tjej från radion med välsmort munläder bli sommarens programledarfynd i tv?

Trots att hon är skraj för vissa kändisar. Annika Lantz (I afton: Lantz) räknar upp några hon är rädd för.

– Jan Guillou, Gunde Svan, Ebba Witt-Brattström, Henrik Schyffert.

Foto: KARIN ALFREDSSON/SVT
I ”I afton Lantz” gör radiostjärnan programledardebut i tv.

Jan Guillou, den fräne och hårdhudade debattören och succéförfattaren, har hon bjudit in till premiärprogrammet. Och Annika ska intervjua honom just under rubriken ”Rädd för”.

Hur går det här ihop, Annika Lantz, att kalla in Guillou och sedan sitta där och vara nervös inför honom?

– Jo, jag känner en skräckblandad respekt för Jan Guillou. Han är en mycket säker och påläst person som man inte vet var man har, så det känns lite läskigt. Jag skulle vilja vara som honom, sådär bestämd och säker i alla lägen.

Nåja, frågan är om inte Annika Lantz överdriver sin ängslan en smula. Ty det är ingen duvunge i mediaboet som SVT lyft över från radion till bildrutan.

När hon på fredag kväll debuterar som programledare för den redan i förväg välreklamerade talkshowen ”I afton Lantz” kan Annika, 33, se tillbaka på fyra krävande år som ledare för det populära ”Morgonpasset” i P3. Ett program som gjort henne till en av våra mest kända och uppskattade radioröster.

Kan man kalla dig radiot?

– Neej, jag har inte lyssnat så mycket på radio att jag förtjänar beteckningen radiot. Men jag älskar radion som medium och egentligen vill jag återgå dit.

Så tv blir bara ett tillfälligt gästspel då?

– Det vet jag inte. Nu taggar jag igång på tv. Men kanske kan man hålla på med både radio och tv.

För Annikas hälsa är det nog rent av bra att hon flyttar över till televisionen, på kvällstid. För de svintidiga morgnarna på ”Morgonpasset” har satt sina spår.

– Ja, jag blev jävligt sliten. Upp halv fyra varje morgon. Jag var tvungen att gå och lägga mig klockan nio på kvällen.

Uj,uj, uj...

– Uuhmm, och jag blev rädd när jag fick susningar i huvudet.

Tinnitus?

– Ja, kanske nåt sånt. Det gick över men kom tillbaka igen. Ganska obehagligt.

Och vad gör du åt susningarna?

– Jag brukar säga åt dem att vara tysta (skratt).

Tillbaka till ”I afton Lantz”, det sägs att du ska sitta och bikta dig.

– Njaa, bikt är att ta i för mycket. Jag tänker inte sitta och bekänna när och hur jag förlorade oskulden. Snarare en sorts betraktelser över saker som hänt hemma och i världen. Och lite sarkasmer kanske, men fint inlindade.

Förutom ”Rädd för”-personen ska Annika Lantz i varje avsnitt också prata med en profil som hon känner sig något morskare inför. I första delen blir det skådespelerskan Helena Bergström och i ett senare program vår just nu mest lysande racerstjärna, cartföraren Kenny Bräck från Arvika och USA.

Bräck, ska du tala med honom om döden, skuggan som vilar över alla racerförares liv?

– Nej, det tar jag nog inte upp.

Motorer och motorsport, vad vet du om det?

– (skratt) Du anar inte hur lite jag vet. Men jag får plugga på..

I radio har du gjort dig känd för att vara rapp i truten och inte alldeles vattenkammad. Hur blir det i tv som är folkstormskänsligare?

– Kanske lite snällare, att jag håller igen lite. Och skulle alla hata mig, ha-ha, så kan jag trösta mig med att kompisarna ändå gillar mig.

Nu stiger också ditt gradtal på kändistermometern. Hur klarar du det?

– Jag är glad att jag är 33 och inte 23, är man yngre kan man kanske ha svårt att klara tv:s rampljus med balansen i behåll.

Glamouren, lockar den?

– Nej, jag har ladrig varit särskilt intresserad av att gå ut och har inget behov av att bli igenkänd. Jag tycker det är roligare att få brev och e-mail än att se bilder på mig själv i tidningarna.

Annika Lantz är infödd

Stockholmstjej, från radhusförorten Sätra i sydvästra förorterna. Pappa Nils var byggnadsingenjör och jobbade tidvis utomlands, så att Annika fick tillbringa en period av sin barndom i Algeriet. Mamma Barbro var barndagvårdare och en baddare på språk - franska, tyska, italienska, spanska. Båda föräldrarna är nu pensionerade.

Annika pluggade ekonomilinjen på gymnasiet vilket enligt egen utsaga icke ledde till någon påtaglig smartness i handhavandet av pengar.

– För nåt år sedan köpte jag aktier för 20 000 kronor i Hennes&Mauritz. Några dagar efteråt avgick högste chefen Fabian Månsson och aktiekursen sjönk som en sten. Då blev jag förbannad.

Senare läste Annika Lantz film, litteratur och historia på Stockholms universitet. Och det var via Studentradion, universitetets närradiokanal, som hon hennes media-takeoff påbörjades.

– Det var där jag lärde mig allt om radio, säger Annika, och tillägger:

– Vi hade nästan inga resurser så att prata på och prata om sig själv var billigast.

Annikas väloljade taltratt är förresten ett arv från fädernehemmet.

– Det babblades väldigt mycket hemma och det var rent ut sagt ett förbannat liv vid matbordet. Man fick höja rösten för att höras.

En som under barnaåren gav Annika hård konkurrens i ämnena talträngdhet och lustigkurreri var välkände komikern Peter Settman.

– Jag var i tolvårsåldern då. Peter bodde i huset bredvid och var dagbarn i vår familj. Jag var ju van att vara roligast i mina kretsar och så kom Peter och var ännu roligare!

Några nämnvärda prövningar har Annika knappats utsatts för i sitt 33-åriga liv. Men när hon ombeds att minnas någon motgång blir det denna:

– Körkortet, jag missade det två gånger genom att i båda fallen köra mot rött vid uppkörningen. Men till slut klarade jag det och nu kör jag som en gud och tittar åt alla håll.

Fakta om Annika

Pelle Jacobsson