En spansk ”Taxi Driver”

TV

Taxi

”Taxi” är en spansk variant på Martin Scorseses ”Taxi driver” där Robert De Niro startade ett enmanskrig mot det förfall han såg i New York och mot den politiker han ansåg vara ansvarig.

Här är det en 18-årig dotter, Paz, som går i pappas fotspår och sätter sig bakom ratten i en taxi. Hon förälskar sig i en ung kollega. Så småningom upptäcker hon att han och pappan tillhör ett gäng taxichaufförer som tagit lagen i egna händer. Som sysslar med ett slags etnisk rensning bland sina kunder; invandrare, transvestiter med flera ”udda” människor har en förmåga att försvinna sedan de hoppat in i fel taxi.

För Paz återstår nu att välja mellan kärleken till pojkvännen, i viss mån även till pappan, och sin moral. Eller att försöka få dem att tänka om.

Carlos Saura är en skicklig manipulatör. Det, i kombination med bra skådespelare, gör att vi lär känna och - åtminstone inledningsvis - lite motvilligt även sympatisera med filmens bad guys. ”Taxi” är en film där allt inte är svart eller vitt. Men det innebär också att filmens budskap blir aningen grumligt.

Det bestående minnet av ”Taxi” blir unga fyndet Ingrid Rubio. Vacker, men också en uttrycksfull skådis. (1996)

SVT 2 21.15

Den gode, den onde, den fule

Clint Eastwood och Eli Wallach börjar som vänner och samarbetar om att lura åt sig pengar, men så småningom drabbas de av guldfeber och blir rivaler om en gömd skatt. Den letar också ”den onde”, Lee van Cleef, efter. Utspelas kring amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. En av Sergio Leones bästa, med underbart musiktema av Morricone.

En väldigt lång västern, men så hinner den också avverka många turer i de tre männens jakt på guld.

Och egentligen är väl inte någon av huvudpersonerna särskilt god. En cynisk männyskobild som var ovanlig när den här västernfilmen kom.

TV 4 förlänger filmen så gott de kan genom att slänga in reklam och nyheter och reklam, som vanligt. (”Il buono, il brutto, il Cattivo”, 1966)

TV 4 21.00

Slaget om Midway

Amerikanskt 1970-talsdrama om ett av andra världskrigets mest berömda slag. Men blandningen av många dokumentära krigsbilder och spelscener med stjärnor som Charlton Heston och Henry Fonda fungerar inte riktigt.

Kan vara intressant som jämförelse med bioaktuella ”Peral Harbor”, en ännu mer påkostad krigsfilm. (”Battle of Midway”, 1976)

TV 3 11.10

Sea of love

Al Pacino spelar en utbränd polis i New York som jagar en seriemördare. Är det verkligen häftiga Ellen Barkin som han blir alltmer förtjust i? Mördaren spelar den gamla läckra rhythm'n'blues-singeln ”Sea of love” för offren, en betydelsefull ledtråd. Pacinos partner spelas av John Goodman. (1989)

TV 3 23.55

Rätt upp i 90-talet

Adam (Brendan Fraser) växte upp under Los Angeles, i ett skyddsrum som pappa (Christopher Walken) lät bygga under kalla kriget och där Adam föddes 1962. Föräldrarna flydde under jorden då de trodde ryssarna kärnvapenbombade. Nu skickas Adam upp för att proviantera och möter Alicia Silverstone. (”A blast from the past”, 1999)

Canal+ 20.30

Fönstret åt gården

Christopher Reeve som har huvudrollen som Jason Kemp, en ensam invalid som spionerar på sina grannar och försöker övertyga polisen om att en av hyresgästerna mördat sin hustru. Och Reeve sitter i rullstol på riktigt sedan en ridolycka i maj 1995. Daryl Hannah spelar sjuksköterskan. (”Rear window”, 1998)

ZTV 21.00

Snyltgästen

Goldie Hawn spelar den bohemiska servitrisen som tar sig in i stele arkitekten Steve Martins liv. Och villa. Roliga förvecklingar, även om det går in i väntade banor mot slutet. Filmen regisserades av Frank Oz. (”The house sitter”, 1992)

TV 3 21.00

Tarzans hämnd

Här spelas djungelhjälten av olympiske tiokamparen Glenn Morris, vältränad men ingen filmstjärnetyp. I en biroll syns Hedda Hopper, mest känd som skvallerdrottning i Hollywood. (”Tarzans revenge”, 1938)

TV 4 13.35

Uncle Sam

Skräckfilm där en död soldat från kriget i Persiska viken återvänder till småstaden och dödar folk han inte gillar. Lågbudgetskräp. (1996)

TV 4 0.05

Trapped in a purple haze

Ung konstnärligt begåvad hockeyspelarwe blir kär i flicka och dras ner i knarkträsket. JoBeth Williams spelar mamman som försöker stoppa honom från heroinet. (2000)

Kanal 5 21.00

Osterman weekend

Sam Peckinpahs sista film, en thriller efter Robert Ludlums deckare om en tv-personlighet (Rutger Hauer) som ska hjälpa CIA att avslöja ryska spioner. Förvirrad historia, sevärda skådisar: Dennis Hopper och Burt Lancaster. (1983)

Kanal 5 0.45

The bad pack

Billigare version av ”Sju vågade livet” som var en västernversion av ”De sju samurajerna”. En ansatt mexikansk by hyr in hårdingar som Robert Davi för att få beskydd. (1996)

TV 6 21.00

Sidbyte

Ett par (David Alan Grier, Vivica A Fox) på väg att skiljas får hjälp att lappa ihop förhållandet när deras barn på ett magiskt sätt ”byter själar” med föräldrarna. Ett allvarligt ämne, tacklat på ett lättsamt sätt. (”A saintly switch”, 1999)

ZTV 21.00

Warlock 2: The armageddon

Julian Sands groteska överspel är det enda roliga i den här pinsamma uppföljaren, om häxor, djävlar, trollkarlar och tidsresor från 1600-talet till nutid. (1993)

ZTV 22.40

Best of the best

Pinsamt usel ”Rocky”- och ”Karate Kid”-kopia. Eric Roberts spelar svetsaren som tar en plats i det amerikanska VM-laget i asiatisk kampsport. Med James Earl Jones och Sally Kirkland. Fick uppföljare. (1989)

Kanal 5 22.50

Twin sitters

Medioker thriller kring tvillingar som är svåra att skilja åt och ett barn som kidnappas. Okända skådisar. Inte värd att sitta uppe till klockan tre för. (1994)

TV 3 03.00

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM