Tröttsamt, trots Pacino

TV

Maktspel

Maffian finns i utkanten av den här New York-intrigen. Al Pacino spelar den modige och passionerade borgmästaren, en idealist som får folket med sig. Inte minst hans assistent, spelad av John Cusack, som är berättare och egentlig huvudperson i ”Maktspel”. Ett våldsamt möte mellan en polis och en knarklangare i filmens inledning, blir upptakten till en muthärva där lager efter lager skalas av. Det här är länge en ganska fängslande film. Bra skådespelare som David Paymer, Bridget Fonda och Martin Landau ger liv åt birollerna. Men till sist blir det ändå för pratigt och omständligt. När det är uppenbart vart filmen är på väg blir det en lätt tröttande väntan på finalen. (”City hall”, 1996)

SVT1 21.00

Löjets skimmer

Utspelas i Versailles, kring Ludvig XVI:s hov, under 1780-talet, åren före revolutionen. För att slå sig fram i de kretsarna gäller det att vara snabb i käften. Det handlar om ordets makt, om rädslan för att göras till åtlöje om man säger fel saker. Det gör inte ingenjören och adelsmannen Grégoire Ponceludon de Malavoy (Charles Berling). Han har planer på hur man ska torrlägga de träskmarker som orsakar att kvinnor och barn som arbetar där blir sjuka i feber. Men han måste få kungen intresserad. Då gäller det att säga rätt saker på rätt plats. Eller att hamna i rätt säng med rätt kvinnor. (”Ridicule”, 1996)

TV4, 23.25

The Shining

En mycket otäck skräckfilm av Stanley Kubrick, efter Stephen Kings roman. Jack Nicholson med familj tar hand om ett stängt öde hotell över vintern, men blir sakta allt mer vansinnig och farlig. Både han och hans unge son ser syner. Ger många mardrömmar. (1980)

Kanal 5 22.00

Det vilda gänget

Sam Peckinpahs sätt att använda slow motion i actionscenerna blev stilbildande. Utspelas 1913 och det handlar om övergången från en tid till en annan, hästar ersätts av bilar. Hårda cowboys spelas av veteraner som William Holden, Robert Ryan, Warren Oates, Ernest Borgnine och Ben Johnson. (”The wild bunch”, 1969)

Kanal 5 02.10

Hajen

Mycket välgjord och spännande film som blev genombrottet för Steven Spielberg. Polischefen Roy Scheider jagar en väldigt stor och väldigt farlig haj tillsammans med Richard Dreyfuss och Robert Shaw. Fick fler, mycket sämre, uppföljare. (”Jaws”, 1975)

Canal+ 22.35

Entropy

Genom att göra video till U2 blev regissören Phil Joanou känd. Samtidigt blev han kär i en fotomodell och fick problem i privatlivet. En underhållande film om hans upplevelser. Bono är med som ”rockstjärnan”. (1999)

TV1000 18.00

Hemma är bäst

Jodie Foster har regisserat tragikomiska historien där Holly Hunter inte vill umgås med släkten över helgen. Men gör det och sanningar sägs. Med slarvern Robert Downey jr som bror. (”Home for the holidays”, 1995)

TV1000 22.00

Perfect

John Travolta som journalist på Rolling Stone. Han gör artikel om hur gym är ställen att träffa ny kärlek, vilket sårar aerobics-instruktören Jamie Lee Curtis. I bakgrunden politisk skandal. Vid den här tiden var gymvärlden lite ny, så det var en sorts trend att människor träffade nya partners i träningslokalen. (1985)

TV3 0.10

Har vi inte setts förut?

Goldie Hawn, Chevy Chase och Charles Grodin i en stundtals smårolig kärleks- och kriminalkomedi, med manus av kvicke pjäsförfattaren Neil Simon. (”Seems like old times”, 1980)

TV3 21.00

Besök från yttre rymden

Bra science fiction i dag behöver ofta påkostade specialeffekter. Det här är lågbudget, delvis byggt på Ray Bradburys berättelse. Kristaller från rymden tar över människor. Seg historia med osympatiska typer. (”It came from outer space”, 1996)

TV3 03.15

Klonad

Amerikanskt framtids-drama om ett par (Elizabeth Perkins, Bradley Whitford) som förlorat sin åttaårige son i en båtolycka, och ställs inför möjligheten att få ett nytt, klonat barn. (”Cloned”, 1997)

ZTV 21.00

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM