Bortskämd Sickan får hugga i

TV

Landstormens lilla argbigga

En av många beredskapsfilmer som gjordes under andra världskriget. En oförarglig, lite predikande film, som stundtals lyfter tack vare Sickan Carlsson i titelrollen. Hon spelar en högfärdig stockholmsflicka som motvilligt placeras på landet bland alla andra beredskapsflickor. George Fant spelar löjtnanten som kämpar för att få ihop det med henne.

De är gamla bekanta vars föräldrar ogillar varandra.

Men den snobbiga storstadsflickan får lära sig att huggai och ställa upp för landet, vilket också var budskapet till publiken.

Erik ”Bullen” Berglund spelar hennes far, och i andra roller syns bl a Irma Christensson, Holger Löwenadler, Kotti Chave och John Botvid.

Och även om intrigen inte bjuder på några chockerande överraskningar, så visar alltid de här gamla filmerna hur det såg ut och hur man tänkte då.

Anna-Greta ”Sickan” Carlsson gjorde hela 15 filmer under 40-talet och har länge varit en av de mest älskade svenska filmstjärnorna. (1941)

SVT 1 14.30

Mördande vänskap

Hyfsad thriller som berättas i återblickar. Vad hände egentligen mellan väninnorna Demi Moore och Glenne Headly och Headlys make, sluskige Bruce Willis? Polisen Harvey Keitel förhör.

De två kvinnorna jobbar tillsammans på den skönhetssalong som Glenne Headleys rollfigur äger. Hennes man, spelad av Bruce Willis, är hotfull och våldsam.

Polisen utreder ett dödsfall. Var det mord, och vem försöker dölja sanningen?

En raffinerat vävd deckare, regisserad av Alan Rudolph.

Bruce Willis var vid den här tiden gift med Demi Moore. Han slog igenom som tv-stjärna i komiska deckaren ”Moonlighting” i mitten av 1980-talet, men är en av de få som sedan lyckades ta steget och bli biostjärna också. Det skedde i ”Die hard” 1988 och sedan dess har hans karriär åkt berg- och dalbana. På sistone har det dock mest gått upp, åtminstone publikt med tittartoppar som ”Sjätte sinnet”, ”Armageddon” och videoaktuella ”Unbreakable”. (”Mortal thoughts”, 1991)

Kanal 5 21.00

Sanna kvinnor

Angelina Jolie, Lara Croft i ”Tomb raider”, är med i den här miniserien med Dana Delany och Annabeth Gish. En verklighetsbaserad västern som utspelas i Texas på 1800-talet, och vill visa att kvinnor också var med och byggde landet. (”True women”, 1997)

TV 3 21.00

October sky

Gammaldags sann matinéhistoria om några tonårspojkar i gruvstad på 1950-talet. De vill bygga raket, inspirerade av Sputnik, men pappa vill de ska jobba i gruvan. Välspelad, i synnerhet av Chris Cooper, med stort hjärta. (1999)

Canal+ blå 20.00

Hard eight

Spännande, lite gåtfullt, drama om spelare i Las Vegas och Reno, av P T Anderson (”Magnolia”). Äldre veteran lär upp ung man, som är kär i servitris/prostituerad, bra spelad av Gwyneth Paltrow. (1996)

TV 1000 cinema 21.00

Very bad things

Cameron Diaz vill gifta sig till varje pris. Hennes blivande make är på svensexa i Las Vegas med bland andra bråkige kompisen Christian Slater, och festen slutar i död. Svart humor. (1998)

TV 1000 cinema 01.00

Irländska hjärtan

Mörkhyad pojke kommer från New York till en irländsk by där hans mamma växte upp. Hon flydde efter kärleksbråk. Då väcks gamla strider till liv. Med Pierce Brosnan som också producerat. (”The nephew”, 1998)

Canal+ 17.55

En kvinnas kärlek

Holly Hunter blir hembiträde hos träig professor och hans arge son. Denne spelas av Kiefer Sutherland, som också regisserat detta triangeldrama, ett kammarspel som liknar teater. (”Woman wanted”, 1999)

Canal+ 0.05

Agent Osborne på hemligt uppdrag

Spännande thriller för barn och ungdomar, om en 11-årig grabb (Henry Thomas från ”E.T”) som blir indragen i en spionhärva. (”Cloak and dagger”, 1984)

ZTV 21.00

Kids

På gränsen till spekulation när kameran följer hänsynslös tonåring som har sex med minderåriga flickor. Han, och filmen, är känslokall, en omdiskuterad skildring av unga människor som inte bryr sig på New Yorks gator. (1995)

TV 1000 20.00

Rasputin

Alan Rickman spelar den ryske mystiske munken som rådde ryska tsarfamiljen. Välgjord historieskildring gjord för tv, med Greta Scacchi och Ian McKellen. (1996)

TV 1000 18.00

Tricks

Tv-drama om en ensamstående mamma, före detta dansare, som tvingas prostituera sig för att få ekonomin att gå ihop. Klichéfyllt manus, men Mimi Rogers är bra i huvudrollen. (1997)

TV 3 0.30

The runner

Brittisk thriller som utspelas när världen står på gränsen till tredje världskriget. Ett gäng tv-reportrar går en överlevnadskurs som blir betydligt tuffare än de hade tänkt sig.

(”Escape from survival zone”, 1992)

TV 6 21.00

Sofies värld

Platt film efter den fantastiska romanen om filosofins historia. En ytlig charterresa genom århundraden och olika tänkare. Med Tomas von Brömssen som flickans guide genom självklarheter. (”Sofies verden”, 1999)

Canal+ gul 17.55

Jens Peterson