Turnéfilm för de mest inbitna

TV

Year of the horse

Turnéfilmer är mest för fansen. ”Year of the horse” är inget undantag.

Jim Jarmusch följer med Neil Young och hans av-och-tillband Crazy Horse på turné 1996. Försöker fånga vad som är speciellt, men vet att det inte riktigt går.

Det blir långa scen-bilder, varvat med intervjuer i en tvättstuga där musikerna, plus Neil Youngs pappa som är sportjournalist, berättar minnen. Och några hemvideofilmer från tidigare turnéer 1976 och 1986.

Rockmusiker på turné uttrycker inga klokheter, milt sagt. Jarmusch försöker istället fånga musikens själ genom ett spretigt, skakigt bildspråk. Använder sig av super 8-film och hifi 8 video.

För oss som gillar Neil Youngs musik är det underhållande, med ”Like a hurricane” från 1976 som musikalisk höjdpunkt.

Bitvis är det segt dock, och som helhet för det tankarna mer till rockparodin ”Spinal Tap” än till ”Dont look back”. D A Pennebakers film om Dylan 1965 är fortfarande den bästa i sitt slag.

”Year of the horse” är bara för obotliga Neil Young-vänner. (1997)

SVT 1 21.00

Mästerdetektiven och Rasmus

Den andra filmen om Mästerdetektiven Blomkvist, den första av tre om unge Rasmus. Allt efter historier av Astrid Lindgren. Spännande matinéäventyr med kidnappning av Rasmus och hans pappa som uppfunnit viktig militär metall.

Elof Ahrle spelar en kidnappare och Sigge Fürst är polisen Björk. Arne Källerud spelar pappa till Kalle Blomkvist.

Många ungdomar inspirerades att leka gängen Röda och Vita rosen efter de här berättelserna.

Boken ”Mästerdetektiven Blomkvist” kom ut 1946. 1947 blev den film och hösten 1951 blev den följetong i radio, och skapade Kalle Blomkvist-feber i landet. Eskil Dalenius spelade Rasmus i radio, och i filmen.

Han var också sedan med i ”Luffaren och Rasmus” 1955 samt ”Rasmus, Pontus och Toker” 1956.

På 1990-talet gjordes ett par nyinspelningar av Kalle Blomkvist-filmerna.

(1953)

SVT 1 14.35

Point Blank: Hämnaren från Alcatraz

Lee Marvin släpps ut ur fängelse och vill hämnas på mannen som lurade honom, och sin ex-flickvän. Hans jakt för honom allt högre upp i brottshierarkin. Tidstypiskt ambitiöst bildspråk av John Boorman. (1967)

Canal+ gul 20.30

Buffalo 66

Mycket långsam men bitvis intressant regidebut av Vincent Gallo som själv spelar småskurken som suttit i fängelse. Med Christina Ricci som han rövar med sig på resan hem. Med Mickey Rourke, Rosanna Arquette och Anjelica Houston. (1998)

TV 1000 cinema 19.00

Underbara kvinnor vid vatten

Claes Olssons film är soligare än Monika Fagerholms bästsäljande roman. Utspelas i finsk skärgård på 60-talet. Kvinnor som vill något annat i en brytningstid. (1998)

TV 1000 20.00

The funeral

Släktdramatik bland våldsmän, berättad i återblickar av Abel Ferrara, med Christopher Walken och Chris Penn som hämndlystna bröder. De pratar och grubblar mer än vanliga filmgangsters, men till sist handlar det ändå om våld. Med Isabella Rossellini och Annabella Sciorra. (1996)

TV 1000 cinema 21.00

Ondskans ansikte

Tracey Gold spelar en ung kvinna som mördar och tar en annans identitet. På skolan uppstår misstankar om att något är fel med hennes bakgrund. (”Face of evil”, 1996)

TV 3 0.30

Silent trigger

Långsam action med Dolph Lundgren och engelska Gina Bellman som yrkesmördare. I en skyskrapa inväntar de sitt offer. Direkt på video, naturligtvis. (1996)

TV 4 01.35

Hör upp, blindstyre!

Mest lyteskomik när Richard Pryor spelar blind och Gene Wilder och tillsammans blir det ”vittnen” till ett brott. De jagas av både bovar och poliser, men lustigheterna tar slut innan dess. Radarparet gjorde ytterligare två komedier ihop. (”See no evil, hear no evil”, 1989)

Kanal 5 20.00

Konvoj

Bygger på en countrylåt och handlingen är inte så mycket mer än att Kris Kristofferson är en kaxig ledartyp för långtradarchaufförer som organiserar någon sorts protest. Sam Peckinpah regisserade. (”Convoy”, 1978)

Kanal 5 0.15

Saint maybe

Om en ung man med ångest över en familjetragedi. Tv-film som vill visa hur tro och positivt tänkande kan hjälpa någon genom en kris. Blythe Danner som spelar Bee är mamma till Gwyneth Paltrow. (1998)

ZTV 21.00

Killar, tjejer och hundar

Ojämn romantisk komedi om singlar och par med trassliga förhållanden. De kärlekssökande möts i parken där deras hundar rastas. Jeanine Garafalo är roligast, Natasha Henstridge snygg men tråkig. (”Dog park”, 1998)

TV 1000 cinema 17.30

Love stinks

Jobbig romantisk komedi om osympatiska människor. Vi som inte delar den amerikanska hysterin kring äktenskap har svårt att bry oss om vad huvudpersonerna bråkar om hela tiden. Kassa skådisar dessutom. (1999)

Canal+ 21.00

Zandalee

Het kärlek i New Orleans där Erica Anderson faller för sin tråkige make Judge Reinholds spännande kompis Nicholas Cage. Mycket naket, seg intrig. Viveca Lindfors och sångaren Aaron Neville i biroller. (1991)

TV 1000 cinema 23.00

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM