Arquette i en av sina bästa roller

TV

Skugga över Rangoon

Patricia Arquette spelar läkare som åkt på semesterresa till Burma för att komma över ett dödsfall hemma i USA. Hon blir vän med folk på platsen och dras in i den politiska konflikten. Plötsligt är hon på flykt. Välgjort av John Boorman.

En enskild amerikan ser på ett främmande land. I ”Salvador” och ”The Killing fields - Dödens fält” berättades historierna ur en cynisk respektive en präktig journalists synvinkel.

”Skugga över Rangoon” är inte alls lika omskakande som de tidigare nämnda filmerna, men berättargreppet är liknande. Här är det den amerikanska turisten Laura som hamnar mitt uppe i det sena 1980-talets politiska oroligheter i Burma. Till sist hamnar hon på flykt med gerillan, misstänkt för mord och i en till synes hopplös situation, där chansen att klara livet verkar minimal. John Boorman har alltid varit bra på dramatiska scener i exotiska miljöer (”Den sista färden”, ”Amazonas - smaragdskogen”).

Att berätta ur Lauras synvinkel, har dock både för- och nackdelar. Att vi vet lika lite om vad som händer och varför omkring Laura, som hon själv, gör det lätt att identifiera sig med henne. Å andra sidan får vi aldrig riktigt tränga in i hennes psyke. Hennes bakgrund och hur den har påverkat henne, med man och barn som blivit brutalt mördade, skissas hastigt. Att ”Skugga över Rangoon” ändå engagerar hela vägen, beror till stor del på den uttrycksfulla Patricia Arquette, som här gör en av sina bästa roller. Hon är annars känd för ”True Romance” och David Lynchs ”Lost highway”. (”Beyond Rangoon”, 1994)

SVT 1 21.00

Karin Månsdotter

Alf Sjöbergs omstridda filmversion, från 1954, av August Strindbergs pjäs ”Erik XIV”.

Rollistan är imponerande, med Ulla Jacobsson i titelrollen, Jarl Kulle som Erik XIV och Per Oscarsson, Ulf Palme, Birgitta Valberg, Ulla Sjöblom med flera.

Filmen är indelad i tre avsnitt. ”Prolog” är gjord som en stumfilm. ”Scener ur Strindbergs Erik XIV” bygger på den Dramaten-uppsättning som Sjöberg själv hade gjort. Och i ”Epilog” har regissören diktat själv och spekulerat i vad som hände Karin Månsdotter efter Erik XIV:s död.

De flesta kritikerna var överens om att det största problemet med filmen var att Sjöberg hade placerat Karin Månsdotter i centrum i stället för Erik XIV; hon var helt enkelt inte lika intressant som person.

Alf Sjölberg var främst framgångsrik teaterregissör. Hans bästa filmer är ”Hets” och ”Fröken Julie”. (1954)

SVT 1 15.00

En dam försvinner

En av Alfred Hitchcocks klassiker, en både rolig och spännande spionhistoria där Margaret Lockwood och Michael Redgrave undrar vad som hände en äldre medpassagerare. Torr engelsk humor blandad med spänning.

Den kvinnliga huvudpersonen undrar vart medpassageraren tagit vägen, men då har ingen annan på tåget sett henne.

Gjord strax före andra världskriget, med de spänningar som rådde i Europa då. (”The Lady vanishes”, 1938)

TV 4 0.35

Järnkorset

Sam Peckinpah gick alltid sina egna vägar. Här skildrar han andra världskrigets strider från tyskarnas sida. Med onda och goda officerare, bland andra James Coburn och James Mason, mot varandra. (”Steiner - das eiserne kreuz”, 1976)

Kanal 5 01.50

The killers - bödlarna

Spännande och stämningsfull thriller om två yrkesmördare, efter en Ernest Hemingway-novell. Med Lee Marvin, Angie Dickinson, John Cassavetes och Ronald Reagan, i sin sista filmroll, som brutal gangsterboss. (1964)

TV 3 0.35

Kärlekstrassel i New York

Om tre människor i New York som delar lägenhet - men aldrig träffas. De har den ett par dagar var enligt schema. Annabella Sciorra blir nyfiken på en av de två killarna. Men det blir en förväxling mellan sympatiske mjukisen Matthew Broderick och machogrisige Kevin Anderson.

Det tar ett tag att reda ut vem som är vem. (”The night we never met”, 1993)

TV 1000 20.00

Osmak till tusen

Makar från landet kommer till New York och råkar ut för allt elände, från hotelltrassel till rån och strejker. Kvickt manus av Neil Simon och Jack Lemmon och Sandy Dennis är bra i huvudrollerna. (”The out of towners”, 1970)

Canal+ 22.35

Vägen tillbaka

Tv-film om en familjetragedi, gjord av gratulationskortsföretaget Hallmark. Sevärda skådespelare som Rebecca De Mornay, Keith Carradine och Ellen Burstyn i drama kring barns död. Thora Birch är också dottern i ”American beauty”. (”Night ride home”, 1999)

TV 3 21.00

The patriot

Steven Seagal är naturläkare och expert på biologiska stridsmedel. När extremister smittar ner småstad letar han botemedel bland indianernas hälsoblommor. Mer budskap än action. (1998)

ZTV 21.00

Godzilla

En påkostad besvikelse med dyrbara effekter men tunn historia. Det japanska 50-talsoriginalet har mer charm. Matthew Broderick och Jean Reno försöker rädda Manhattan. (1998)

TV 1000 21.40

Gadget

Mycket teknik och effekter när den tecknade serien blir film med skådisar. Matthew Broderick är hjälten som består av massa manicker, Rupert Everett är skurken som gör en kopia. En del kuliga filmskämt. (”Inspector Gadget”, 1999)

TV 1000 18.00

The out-of-towners

Misslyckad nyinspelning av komedin om lantisparet som kommer till New York. Steve Martin och Goldie Hawn är gifta och tråkiga och brukar vara mer komiska. John Cleese gör en udda hotelldirektör. (1999)

Canal+ 21.05

Shadowchaser - omänsklig fiende

Usel B-action om terrorister ledda av en robot som ockuperar ett sjukhus och tar presidentens dotter som gisslan. Med Martin Kove och Meg Foster. (1992)

TV 6 21.00

Jens Peterson