Episk släktkrönika med imponerande ensemble

TV

Andarnas hus

Bille Augusts version av Isabel Allendes kända roman är en episk släktkrönika som utspelas från 1920- till 1970-talet.

Det sägs aldrig vilket land det handlar om, men det är ju inte svårt att räkna ut att det är Chile. Dels för att det är författarinnans hemland, dels för att filmens handling har vissa likheter med det som hände efter att Pinochet tog makten i en militärkupp i Chile.

Bille August filmade i Portugal och i sitt eget hemland Danmark (inomhusscenerna).

Och han fick ihop en imponerande ensemble.

Jeremy Irons spelar Esteban, fattigpojken som blir rik genom guldfyndigheter och som så småningom gifter sig till ännu mer rikedom, med Clara (Meryl Streep).

Under åren som går förvandlas Esteban till en sur och bitter landägare, som driver sin gård som en diktator och är elak mot alla sina underlydande.

Han får en son (Joaquin Martinez) tillsammans med en kvinna (Sarita Choudhury) som han våldtar.

Framför allt får han en dotter, Blanca (Winona Ryder), vars handlingar ställer allting på sin spets i familjen. Hon förälskar sig i gårdens upproriske och revolutionäre förman Pedro (Antonio Banderas).

Vid sidan av dessa skådespelare, återfinns Vanessa Redgrave, Armin Mueller-Stahl och Maria Conchita Alonso i mindre roller.

Boken är fylld med en slags ”magisk realism” men den biten har Bille August tonat ned i filmen.

Det är en så bra historia och så många bra skådespelare, att det naturligtvis inte kan bli dåligt.

Men det är också en så omfångsrik berättelse, att August har svårt att klämma in historien i långfilmsformatet. Därför blir första hälften av filmen en slags redovisning av händelser, medan det inte blir riktigt engagerande, förrän under slutet. (The House of the spirits, 1993)

Kanal 5 21.00

Benny & Joon

Suveräna skådespelare lyfter det här dramat om kärlek mellan två lätt störda människor.

Aidan Quinn spelar en bilmekaniker som inte riktigt får ordning på sitt kärleksliv. All fritid ägnar han nämligen åt att ta hand om sin mentalsjuka syster (Mary Stuart Masterson).

Men en dag lär systern känna en ung man (Johnny Depp) som har en märkligt positiv inverkan på henne. Brorsan blir dock orolig för att de är mer än vänner. Den unge mannen är också lite "knäpp", han tror att han är Buster Keaton. Det blir till sist en mycket gripande historia, främst tack vare de utmärkta skådisarna. (1993)

ZTV 21.00

After Jimmy

Tv-drama om en familj som drabbas av en stor sorg.

Meredith Baxter och Bruce Davison spelar Maggie och Sam Stapp, föräldrarna i en alldeles vanlig familj.

En dag förändras deras liv totalt, när deras 18-årige son Jimmy (Peter Facinelli) begår självmord.

Sorgearbetet blir tungt, både för föräldrarna och Jimmys syskon.

Allt detta skildras tyvärr på ett både ganska förutsägbart och lite väl överdrivet sentimentalt sätt.

I en biroll återfinns 77-årige Eva Marie Saint, en veteran i branschen, som på 50-talet vann en Oscar för sin roll mot Marlon Brando i klassikern ”Storstadshamn”. (1996)

TV 4 0.10

Kärlekstrassel i New York

En kärlekstriangel om några människor som delar lägenhet i New York. Med Matthew Broderick, Kevin Anderson, Annabella Sciorra och Jeanne Tripplehorn. (The Night we never met, 1993)

TV 1000 Cinema 10.40

Jan-Olov Andersson