Herzog fascinerar

TV

Fitzcarraldo

Fascinerande film av Werner Herzog där Klaus Kinski (1926-1991) spelar den irländske äventyraren Brian Sweeney Fitzgerald, som vid sekelskiftet reser till Sydamerika för att tjäna pengar på gummi.

Någonstans på vägen tappar han intresset, han blir besatt av att föra den europeiska kulturen i form av klassisk opera till en handelsstation mitt inne i Amazonas djungler.

Han bestämmer sig för att genomföra det omöjliga uppdraget att bygga ett operahus där, trots att det innebär att han måste ta sig igenom områden med fientliga indianstammar och släpa ett stort skepp över en bergstopp.

Ett ”vansinnesprojekt”, men även Herzogs sätt att iscensätta filmen kan beskrivas på samma vis.

I stället för att bygga modeller av skeppet och operahuset och i stället för att filma i mer lättillgängliga trakter, begav han sig rakt in i Amazonas djungler med sitt filmteam.

Att hela inspelningen var ett ännu större äventyr än den spelfilm man gjorde, vet alla som har sett Les Blanks dokumentärfilm om inspelningen, ”Burden of dreams” (1982).

Lite av det avhandlas också i Herzogs egen dokumentärfilm om Klaus Kinski, som visas tidigare i dag i SVT 1.

Inspelningen kantades av bråk. Både mellan regissören och indianerna och mellan regissören och huvudrollsinnehavaren Klaus Kinski. (1982)

SVT 2 21.15

Min bäste ovän – Klaus Kinski

Tyske regissören Werner Herzog och skådespelaren Klaus Kinski (1926-1991) gjorde fem filmer tillsammans – trots att de hade en besynnerlig vänskap som byggde mer på hat än kärlek.

Här berättar Herzog om deras ständiga bråk och visar scener från de filmer de gjorde tillsammans.

En fascinerande dokumentärfilm. (Mein liebster Feind – Klaus Kinski, 1999)

SVT 1 12.35

En kostsam affär

En ganska spännande tv-thriller, om kärleken mellan en lärare (Bonnie Bedelia) och en elev (Brian Austin Green) på ett universitet. (Her costly affair, 1996)

Kanal 5 21.00

Blue Thunder

Amerikansk actionfilm om en helikopter som har tagits fram av militären inför sommar-OS i Los Angeles 1984, som ett led i kampen mot terrorister. Men testpiloten (Roy Scheider) anar komplotter bakom varje hörn, att det finns andra tankar bakom tillverkningen av denna superhelikopter än att bara stoppa terrorister. (1983)

TV 3 23.40

Jan-Olov Andersson