Bond-debut för Dalton

TV

Iskallt uppdrag

Timothy Daltons debut som agent 007.

Men det blev bara två filmer för honom som James Bond. Efter ”Tid för hämnd” (1989) fick han lämna över till Pierce Brosnan.

Dalton är inte dålig, bara lite träaktig. Annars håller filmen i sig hygglig Bond-klass.

Det är mycket action och effekter och som vanligt en rätt osannolik historia där Bond blir indragen i skumraskaffärer runt hela världen. Jeroen Krabbé spelar en avhoppad KGB-agent, Joe Don Baker en vapenhandlare och Andreas Wisniewski en hänsynslös mördare.

Filmens Bond-brud, en tjeckisk cellist, spelas av då 27-åriga Maryam d´Abo, som aldrig riktigt fått någon fart på karriären efter att ha varit agent 007:s flickvän. Hon fick rollen efter att ha provfilmat med Pierce Brosnan som redan då var påtänkt som Bond, men inte fick ledigt från tv-serien ”Remington Steele”. (The Living daylights, 1987).

TV 3 21.00

Jakten

Action med Stephen Baldwin och Laurence Fishburne som två fångar på flykt från polis och skurkar.

Det som skiljer den från andra filmer om udda par som tvingas samarbeta, är att de är sammanbundna med varandra. Precis som Tony Curtis och Sidney Poitier var i filmen som är förlaga till den här, ”Kedjan” (1958).

Filmen har actionfilmens alla klichéer men det blir aldrig direkt tråkigt. (1996)

TV 4 21.00

Spring Lola!

Originell thriller. Handlingen utspelas under tjugo minuter, men regissören väljer att berätta tre alternativa versioner,med Lola springande genom Berlin för att rädda sin pojkvän. (Lola rennt, 1998)

Canal+ 20.30

End of days

Arnold Schwarzenegger spelar livvakt som blir inblandad i den jakt på en New York-kvinna som bedrivs av djävulen. Han tänker åstadkomma jordens undergång genom att ha sex med kvinnan timmen före tusenårsskiftet.

Logiskt? Nja, religionen och de övernaturliga krafterna blir mest till en ursäkt för ett par timmars förutsägbar våldsorgie. (1999)

TV 1000 Cinema 23.00

Jan-Olov Andersson