Lustgård som floppade

TV

Lustgården

En svensk komedi med manus av den världs-

berömda Buntel Ericsson.

Egentligen är det en pseudonym för två av svensk films internationellt största namn: Ingmar Bergman och skådespelaren Erland Josephson.

Filmen handlar om moralen i en svensk småstad. Om adjunkten (Gunnar Björnstrand, 1909-1986) som har servitrisen (Sickan Carlsson) på Stads-

hotellet som älskarinna och om lektorn (Stig Järrel, 1910-1998) som har ihop det med kvinnan (Kristina Adolphson) i stadens bokhandel.

I en intervju gjord 1970 sa Ingmar Bergman:

- Jag ansåg att SF (Svensk Filmindustri) äntligen skulle öva sig på att göra en snyggt genomarbetad färgfilm. Jag lyckades övertyga bolaget att det skulle bli en snygg sak i färg, lite vemodig, men ha lite knorr på svansen. Vi hade skitkul hela tiden vi lade upp det hela. Ja, och så började Alf Kjellin (1920–1988) jobba med regin. Jag hade inte så mycket tid över, för jag slet fortfarande med ”Nattvardsgästerna”.

Filmen floppade, men Bergman räknar den som en av hans ”mest lättförlåtna synder”. (1961)

SVT 1 14.30

Vatel

Påkostad och vacker ko-stymfilm i fransk 1600-talsmiljö, med Gérard Depardieu som en slags Micael Bindefeld, som arrangerar storslagna fester för de rika.

Den här gången ska hans uppdragsgivare, en prins (Julian Glover) med taskig ekonomi, försöka imponera på kung Ludvig XIV (Julian Sands). Men inget går som någon har tänkt sig?

Bra skådisar (Uma Thurman, Tim Roth, Timothy Spall), men lite väl tunn intrig. (2000)

Canal+ Gul 20.30

Breaking up

En kärlekskomedi som bara nästan fungerar, trots två av Hollywoods största stjärnor framför kameran.

Russell Crowe och Salma Hayek spelar fotografen och lärarinnan som blir förälskade i varandra och som sedan under flera år har ett hata-och-älska-varandra-förhållande. De kan helt enkelt varken leva med eller utan varandra.

Filmen totalfloppade, den gjordes innan dessa båda skådisar hade blivit riktigt kända.

Men filmens största problem är nog ändå att den har en klaustrofobisk känsla, det finns nästan inga andra människor i filmen än dessa båda personer.

Och även om ”Breaking up” stundtals innehåller träffsäkra iakttagelser och att de två skådisarna är utmärkta, så har den inte mycket nytt att säga om den svåra konsten att hålla liv i kärleken. (1997)

Kanal 5 21.00

Mitt liv i rosa

Gripande och originellt drama, om en liten sjuårig grabb som gillar att klä ut sig till en sagoprinsessa. Belgiske regissören Alain Berliner följde upp filmen med ”Passion of mind”. (Ma vie en rose, 1997)

TV 1000 10.00

Jan-Olov Andersson