Storslaget misslyckande

TV

Till världens ände

Ett storslaget misslyckande av en av Europas mest överskattade regissörer, tysken Wim Wenders, närmast helgonförklarad efter den tråkiga ”Himmel över Berlin” (1987).

Den här två och en halv timmar långa historien, känns som två filmer.

Först en road movie som utspelas i bland annat Venedig, Paris, Lissabon, Berlin, San Francisco och Tokyo. Den är oväntat humoristisk för att komma från den gravallvarlige tysken. En ung kvinna (Solveig Dommartin) möter en mystisk främling (William Hurt) som åker runt med ett par slags kameraglasögon och tar bilder som hans blinda (!) mor senare ska få ta del av. Myndigheterna är dem hack i hälarna, på jakt efter uppfinningen.

Det är en framtidsvision (filmen utspelas 1999) som nästan känns verklig. Inte minst imponerar uppfinningsrikedomen när det gäller att visa att filmen utspelas några år framåt i tiden (bilar, videotelefoner etc).

Andra hälften av filmen är en uppblåst science fiction-kalkon. Max von Sydows vetenskapsman, besatt av tanken på att kunna överföra folks drömmar till bilder, är intressant. Men hela avsnittet känns flummigt och pretentiöst, med floskelspäckad dialog och sprakande videoskärmar.

Och så är Solveig Dommartin hopplöst uttryckslös och endimensionell i sitt skådespeleri. Hon skulle aldrig ha kommit i närheten av en filmkamera, om hon inte hade råkat vara Wenders flickvän.

Fast Robby Müllers foto är vackert. Soundtracket (U2, Elvis Costello, Talking Heads, R.E.M.) är sensationellt. Och en liten ursäkt för bristen på kemi mellan Hurt och Dommartin, är att detta älskande par framför kameran, avskydde varandra så mycket att de vägrade tala med varandra.

De som gillar filmen å andra sidan, kan ju leta upp den femtimmarsversion som har visats vid några tillfällen? (Until the end of the world, 1991)

TV 4 0.05 /kärlek, spänning

Återstoden av dagen

Brittiskt drama, med skådespeleri i världsklass av Anthony Hopkins och Emma Thompson.

Handlingen utspelas på ett engelskt slott och i centrum står en hämmad butler och en hushållerska, vars känslor för varandra aldrig riktigt får tillfälle att blomma ut.

Bra skådisar även i andra roller: Hugh Grant, James Fox, Christopher Reeve och Lena Headey.

Bygger på en roman av Kazuo Ishiguro. Fick åtta Oscars-nomineringar, utan att vinna någon statyett. (Remains of the day, 1993.)

Kanal 5 21.00 /kärlek

Nu och för alltid

"Stand by me" för och om kvinnor, ungefär.

Fast rätt mycket sämre.

Fyra 12-åriga tjejer börjar tidigt på 1970-talet bli vuxna. Fyller sina behåar med vadd, leker sanning och konsekvens, börjar upptäcka det motsatta könet.

De spelas av Christina Ricci, Thora Birch, Gaby Hoffmann och Ashleigh Aston More och de två förstnämnda har sedan dess etablerat sig som snart vuxna och riktigt bra skådisar, via ”The opposite of sex” och ”American beauty”.

Som 35-åringar, i nutid, spelas de av Rosie O´Donnell, Melanie Griffith, Demi Moore och Rita Wilson.

Men förmodligen hade filmen blivit bättre om man hade koncentrerat sig på rollfigurernas tid som unga flickor.

Början och slutet känns väldigt löst påhängt, som en ursäkt för att få in lite känd namn i filmen. (Now and then, 1995)

SVT 1 23.00 /kärlek

Älskade Simcha

Gripande drama som utspelas i 1970-talets Antwerpen, Holland. Handlar om judiska familjer och konflikten dåtid/nutid, hur man hanterar sitt förflutna, det som hände i koncentrationslägren, och hur strikt man ska följa gamla regler i ett modernt samhälle. Bra skådisar: Isabella Rossellini, Maximilian Schell och Jeroen Krabbé, även regi. (Left luggage, 1998)

TV 1000 Cinema 17.00 /spänning, kärlek

De omutbara

Spännande thriller om ett gäng FBI-agenter (Kevin Costner, Andy Garcia, Sean Connery, Charles Martin Smith) och deras kamp för att få legendariske gangstern Al Capone (Robert De Niro) bakom lås och bom i förbudstidens Chicago. Connery vann en birolls-Oscar för sin roll. (The untouchables, 1987)

Canal+ 21.00 /spänning, action, kärlek

Butcher boy

Neil Jordans starka och omskakande barndomsskildring, efter Patrick McCabes bestseller. Utspelas i det tidiga 1960-talets Irland. 12-årige Francis (Eamonn Owens) har en alkoholiserad far (Stephen Rea) och en mentalsjuk mor (Aislin O´Sullivan). Han flyr verkligheten in i allt mer bisarra och våldsamma fantasier – något som till slut får katastrofala konsekvenser? (The butcher boy, 1998.)

Canal+ 18.15 /spänning, kärlek

En idealisk äkta man

En blandning av kostymfilm och komedi, om skandaler i politiken och kärleken för hundra år sedan. Det är underhållande att se bra skådespelare som Julianne Moore, Cate Blanchett, Rupert Everett, Minnie Driver och Jeremy Northam i den här lättviktaren av Oscar Wilde (1854-1900). (An ideal husband, 1999)

TV 1000 19.00 /kärlek, humor

Hard time III

Spännande tv-thriller med Burt Reynolds som tuff polis i Florida. Här tvingas han rädda en före detta kollega (Charles Durning) och några andra människor som hålls som gisslan på ett hotell av en ovanligt brutal psykopat (Keith Carradine). (Hard time: Hostage hotel, 1999)

TV 3 21.00 /spänning

Zorro – den maskerade hämnaren

Bästa filmversionen hittills om den legendariske mexikanske frihetskämpen. Spektakulära actionscener, en lagom dos humor och romantik och bra skådespeleri av Antonio Banderas, Anthony Hopkins och Catherine Zeta-Jones. (”The mask of Zorro”, 1998)

TV 1000 21.50 /spänning, action, humor, kärlek

Highway to hell

Förutsägbar och mycket våldsam B-action, om en familj som terroriseras av bildårar. Med Christopher Lambert, Craig Sheffer och David Arquette. (The road killers, 1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

Ryska huset

Filmversionen av John Le Carrés spionhistoria, som utspelas i Moskva. Lyfter aldrig riktigt, trots bra skådisar som Sean Connery, Michelle Pfeiffer, Klaus Maria Brandauer, Roy Scheider och James Fox. (The Russia house, 1990)

Z-TV 21.00 /spänning, kärlek

A night at the Roxbury

Amerikansk komedi om två nördars (Will Ferrell, Chris Kattan) försök att få komma in och ragga brudar på Los Angeles inneklubb. En tv-sketch utdragen till långfilm, som en dålig ”Wayne´s world”-kopia, fast inte helt utan viss charm och humor. Och det är lite kul att B-skådisen Richard Grieco, i en cameo-roll, till och med är dålig på att spela sig själv? (1998)

Canal+ 22.55 /humor, kärlek

Funhouse

En hyfsad B-skräckis med Elizabeth Berridge, som strax efteråt spelade Amadeus hustru i Milos Formans storfilm. Regissören Tobe Hooper är mer känd för två filmer som verkligen har skrämt skiten ut folk, ”Motorsågsmassakern” och ”Poltergeist”. (The fun house, 1981)

TV 3 0.25 /spänning, kärlek

Gridlock

Larvig tv-thriller om terrorister som misstänks ligga bakom sprängningarna av ett antal broar i New York. En thriller med ”Baywatch”-stjärnan David Hasselhoff som hjälte blir, liksom, inte riktigt trovärdig... (1996)

Kanal 5 2.15 /spänning

Jan-Olov Andersson