Hyllat och omdiskuterat drama

TV

Deer hunter

Ett femfaldigt Oscars-belönat och mycket omdiskuterat drama med Robert De Niro, Christopher Walken, John Savage och Meryl Streep.

Det handlar om några stålverksarbetare i Pittsburgh och deras liv före, under och efter Vietnam-kriget. Hur kärleken och vänskapen mellan alla inblandade förändras, hur man (kanske?) kan gå vidare efter några års tjänstgöring i kriget.

Men filmen fick mycket kritik. Några scener där vietnameserna spelade rysk roulette med amerikanska krigsfångar dömdes ut som ett fånigt påhitt av regissören Michael Cimino. Och somliga såg helt enkelt filmen som ett försvarstal för USA:s krig i Vietnam.

Vilken åsikt man än har, mästerverk eller konservativ och/eller rasistisk smörja, är det ändå svårt att inte bli berörd av filmen.

Kultfakta I: En av stålverksarbetarna i gänget kring huvudpersonerna spelas av John Cazale (1935-1978). Han han med nöd och näppe avsluta inspelningen av filmen, innan han dog i cancer. Han var då förlovad med Meryl Streep.

Kultfakta II: I den första versionen av manuskriptet var slutet för Robert De Niros och Christopher Walkens rollfigurer helt annorlunda. Då skulle Walken ha återvänt hem och De Niro stannat kvar i Saigon vid de ryska rouletteborden, inte tvärtom som i den färdiga filmen. (”The deer hunter”, 1978)

SVT 1 21.00 /spänning, kärlek, budskap

Five easy pieces

En i mitt tyckte något överskattad film från 1970-talets rebelliska filmperiod.

Men den innehåller bra skådespelarprestationer av Karen Black, Susan Anspach och framför allt Jack Nicholson, som spelar en musiker som tar jobb som oljeborrare.

Kultfakta: En av Stellan Skarsgårds favoritfilmer, så det är med stor glädje han just nu spelar in en thriller med den här filmens regissör, Bob Rafaelson. (1970)

TV 1000 12.00 /kärlek

Utom all misstanke

Smart amerikansk thriller om en polis som hamnar i rullstol efter att ha blivit skadad i tjänsten.

Men det är bara upptakten, sedan snurrar historien vidare med flera oväntade turer. Bra skådisar, Joe Mantegna, William H. Macy och ”Sex and the city”-stjärnan Kim Cattrall.

Ett slags ödets ironi gjorde att Christopher Reeve strax efter inspelningen själv blev rullstolsbunden. (Above suspicion, 1995.)

Kanal 5 22.00 /spänning

Absolut gisslan

En underhållande svart komedi. Judy Davis och Kevin Spacey tas som gisslan av en inbrottstjuv (Denis Leary) på julafton. När deras släktingar anländer blir det ombytta roller... (The ref, 1994)

TV 1000 Cinema 17.00 /humor, spänning, kärlek

Rätt upp i 90-talet

En annorlunda och rätt gullig romantisk komedi. En grabb (Brendan Fraser) föds 1962 i skyddsrum och växer upp med bombrädda föräldrarna Christopher Walken och Sissy Spacek. 35 år gammal ser han för första gången dagsljus - och Alicia Silverstone. (Blast from the past, 1999)

Canal+ Gul 18.05 /kärlek, humor

Siam Sunset

En underhållande australisk road movie. Linus Roache (”Priest”, ”Duvans vingslag”) är en engelsman som vinner en bussresa genom Australien, strax efter att hans fru ha dött i en bisarr olycka. Nu tycks han plötsligt dra till sig olyckor, var han än är? (1999)

Canal+ Gul 20.30 /kärlek, humor

Taking the heat

Spännande thriller i New York-miljö. Lynn Whitfield är polisen som råkar ut för massor av oväntade saker när hon ska föra ett mordvittne (Tony Goldwyn) till domstolen. (1993)

TV 6 21.00 /spänning

The wood

En gripande skildring av manlig vänskap, om tre unga svarta män i Kalifornien. Bra skådisar gestaltar dem i nutid (Taye Diggs, Omar Epps, Richard T. Jones) och som tonåringar (Sean Nelson, Duane Finley, Trent Cameron). För ovanlighetens skull handlar det om svarta amerikaner från medelklassen, med framtidsdrömmar, inte ghetto-ungdomar som går ned sig i brott och knark. (1999)

Canal+ 21.00 /spänning, kärlek, humor

54

Filmen om alla tiders mest berömda diskotek. Kärlek, sex, knark och dans i det sena 1970-talets New York, med Ryan Phillippe, Salma Hayek, Neve Campbell och Mike Myers, som ägaren Steve Rubell. (1998)

TV 1000 22.00 /kärlek

Mickey Blue Eyes

En underhållande komedi i maffiamiljö. Hugh Grant spelar en präktig brittisk konstexpert som via giftermål med en lärarinna (Jeanne Tripplehorn), plötsligt får hela hennes maffiafamilj (James Caan, Burt Young, Joe Viterelli) på halsen. (1999)

Canal+ 22.45 /kärlek, spänning, humor

Den grymme, den starke och den fege

Underhållande äventyrsfilm som utspelas i depressionens USA. Ernest Borgnine spelar tågkonduktören som vägrar låta luffare åka med hans tåg, Lee Marvin (1924-1987) spelar tuffingen som utmanar honom. (Emperor of the North Pole, 1973)

TV 4 23.25 /spänning, action

En bricka i spelet

Stämningsfull regidebut av pjäs- och manusförfattaren David Mamet, om en kvinnlig psykiater som motvilligt dras in i en värld av spel och kriminalitet. Med Joe Mantegna och Lindsay Crouse, då gift med regissören. (House of games, 1987)

TV 3 0.10 /spänning, kärlek

Mighty Ducks – Mästarna

Emilio Estevez spelar en advokat och före detta ungdomsstjärna i ishockey. När han av en domare tvingas till samhällstjänst som hockeytränare, får han chansen att förvandla ett gäng förlorare till vinnare. Gjord av Disney för att marknadsföra deras riktiga hockeylag, Anaheim Mighty Ducks. Med ”Dawson´s Creek”-stjärnan Joshua Jackson. (The Mighty Ducks, 1992)

TV 3 21.00 /spänning, humor

In the line of duty: Blaze and glory

Amerikanskt tv-drama om ett par (Bruce Campbell, Lori Loughlin) med olika framtidsdrömmar. Han vill göra ett stort bankrån och dra sig tillbaka, hon vill leva ett mer händelserikt liv, som ett modernt svar på Bonnie & Clyde. (1997)

Z-TV 21.00 /spänning, action, kärlek

Mercy

En sexig mordthriller med Ellen Barkin, Peta Wilson (tv-serien ”Nikita”), Stephen Baldwin och Julian Sands. Barkin spelar en polis som utreder två brutala kvinnomord, där båda offren tycks ha levt hemliga liv med skruvade sexuella vanor. (2000)

Canal+ Gul 22.00 /spänning, kärlek

Askungen i Paris

En Askungesaga, som utspelas i Paris modevärld. Jennifer Grey (”Dirty dancing”) är den blyga garderobiären som via förtrollade skor förvandlas till supermodell. (If the shoe fits, 1990)

TV 3 3.00 /kärlek

Klubben

Trist B-skräckis som utspelas på en amerikansk skola där några elever blir medlemmar i en bisarr förening. (The Club, 1993)

Kanal 5 2.05 /spänning

Jan-Olov Andersson