Svart drama om mordförsöket på Warhol

TV

Jag sköt Andy Warhol

Ett svart drama, med verklighetsbakgrund.

Valerie Solanas (Lili Taylor) måste ha varit många mäns värsta mardröm:

En lesbisk, manshatande feminist med en pistol i näven. Fullkomligt livsfarlig skulle det visa, när hon 1968 försökte mörda popkonstnären Andy Warhol (1928-1987), spelad av Jared Harris, för att han vägrade bekosta uppsättningen av hennes pjäs ”Up your ass”.

Warhol hade länge talat om att i framtiden skulle alla få 15 minuters kändisskap.

Ironiskt nog så fick Solanas sin tid i rampljuset, just genom att försöka mörda honom.

Hon kom från trasslig bakgrund. Blev sexuellt utnyttjad av sin pappa. Som vuxen försörje hon sig som prostituerad, skrev pjäser och dikter, och grundade SCUM (Society for cutting up men), för vilken hon skrev ett manifest om hur positivt det var att kvinnor nu kunde få barn utan att behöva ligga med män.

Genom vänskapen med en transsexuell person (Stephen Dorff) hamnade hon i gänget kring The Factory, där popkonstnären Andy Warhol gjorde allt från konst till filmer, där man hade stora fester och där det missbrukades rätt mycket droger.

Valerie Solanas fick en roll i en av filmerna, men när han sedan ignorerade henne, blev hon sur och skaffade sig en pistol för att hämnas.

Warhol överlevde attentatet.

Solanas dog i lunginflammation 1989, 52 år gammal.

Regissören Mary Harrons (”American psycho”) debutfilm skildrar inte bara en psykiskt sjuk människa, utan också att Valerie Solanas hade ett skarpt intellekt.

Ett avgörande skäl till att filmen fungerar, är förstås Lili Taylor, minst lika bra här som i filmer som ”Dogfight”, ”Arizona dream”, ”Short cuts”, ”Ransom” och ”High fidelity”. (I shot Andy Warhol, 1996)

TV 4 23.15 /kärlek

9 till 5

Jane Fonda, Lily Tomlin och Dolly Parton (i sin filmdebut) som tre sekreterare som revolterar mot sin mansgris till chef (Dabney Coleman).

En förutsägbar, men ändå rätt rolig komedi, som ofta användes som slagträ i debatter och diskussioner om kvinnors rättigheter på arbetsplatserna.

Bisarra kultfakta: Det flygplan som en uppnosig sekreterare placeras på, för att skickas iväg till Frankrike, är samma plan som 1996 exploderade i luften och kraschade i havet utanför Long Island på USA:s östkust. (Nine to five, 1980)

TV 4 21.00 /kärlek, humor

I skuggan av ett brott

Spännande amerikansk thriller i New York-miljö, regisserad av Ridley Scott, som gjort ”Thelma & Louise”, ”Gladiator” och ”Hannibal”.

En polis (Tom Berenger) får i uppdrag att bevaka en mordhotad societetskvinna (Mimi Rogers). Resultatet blir kärlek över klassgränserna, kryddat med en spännande uppgörelse mot slutet.

Lorraine Bracco, psykiatern från tv-serien ”Sopranos”, spelar polisens övergivna hustru. (Someone to watch over me, 1987)

TV 3 23.55 /spänning, action, kärlek

Bättre än choklad

En romantisk komedi om två lesbiska kvinnor (Karyn Dwyer, Christina Cox) i Vancouver, Kanada. Både frispråkigt, trovärdigt och roligt, om hur de hanterar sina känslor inför en ibland helt oförstående omvärld. (Better than chocolate, 1999)

Canal+ Gul 20.30 /kärlek, humor

Fågelskrämman

Ett drama om två ”losers”, två rotlösa män som träffas av en slump och som gemensamt försöker få ordning på sina liv. Bra skådespeleri av Gene Hackman och Al Pacino. (Scarecrow, 1973)

SVT 2 21.15 /kärlek

Fright night

En underhållande blandning av skräck och humor. William Ragsdale spelar tonåringen som misstänker att familjens nya granne (Chris Sarandon) egentligen är en - vampyr! Bra effekter, filmen hette ”Skräcknatten” på svenska biografer. (Fright night, 1985)

Z-TV 22.40 /spänning, kärlek, humor

Death wish – våldets fiende nr 1

En av 1970-talets mest kontroversiella filmer. Charles Bronson spelar New York-arkitekten som hämnas på allt och alla. Budskapet kretsar kring om folk ska ha rätten att ta lagen i egna händer eller inte. Håll utkik efter Jeff Goldblum som en av våldsmännen, i en tidig biroll. (Death wish, 1974)

Kanal 5 22.50 /spänning, kärlek, budskap

Manhattan murder mystery

När förhållandet mellan Woody Allen och Mia Farrow plötsligt sprack, fick gamla parhästen från ”Annie Hall” och ”Manhattan” - Diane Keaton - snabbt ta över Mias roll i den här komedin. En lättviktig men underhållande historia, om ett par (Allen/Keaton) som misstänker att deras granne är en mördare... (1993)

TV 3 2.50 /humor, spänning, kärlek

En världsomsegling under havet

En hyfsad nyinspelning av Jules Vernes (1828-1905) klassiska bok om mystiska saker som händer på Atlantens botten. Med Ben Cross och Richard Crenna. (20 000 leagues under the sea, 1997)

TV 3 11.15 /spänning

Flottans olycksfåglar

En bara smårolig komedi om ett par sjömän (Richard Attenborough, John Mills) som smugglar ombord en liten bebis på sitt fartyg. Snart är halva besättningen indragen i att sköta om det lilla barnet, som inte får upptäckas av kaptenen? (The baby and the battleship, 1956)

TV 4 13.10 /humor

Tre kvinnors hemlighet

Tre kvinnor väntar på att få veta vems barn som har överlevt en flygkrasch. Amerikansk tv-film, med förra ”Charlie´s angels”-stjärnan Jaclyn Smith. (Three Secrets, 1999)

Kanal 5 21.00 /spänning, kärlek

D2: Mighty Ducks: Mästarna är tillbaka

Första filmen var uthärdlig, när Emilio Estevez unga ishockeylag får representera Team USA i en internationell juniorturnering, blir det mest en ursäkt för att lansera tvivelaktiga budskap om kamratskap, kommersialism och sportsanda. (D2: The Mighty Ducks, 1993)

TV 3 21.00 /spänning, budskap, humor

Full blast

Amerikansk B-action som utspelas i Detrotis musikvärld. Med David Carradine och förra porrstjärnan Traci Lords. (1997)

TV 6 21.00 /spänning, action

Leave it to beaver

Hurtig och präktig amerikansk familjekomedi i sit-com-stil. Bygger på en tv-serie, som först visades 1957-1963 och sedan fick nytt liv åren 1985-1989. (1997)

Z-TV 21.00 /humor, kärlek

From dusk till dawn 3: The hangman´s daughter

Ungefär samma historia som i första filmen (1996), fast här är första hälften en blodig västern, andra en sexig vampyrkomedi i bordellmiljö. Med Sonia Braga, Temuera Morrison (”Krigarens själ”) och Rebecca Gayheart (”Mördande legender”). (2000)

TV 1000 Cinema 23.00 /spänning, action

Dubbel hämnd

Amerikansk B-action om ett vittne som blir drabbad i samband med ett bankrån. Nu vill han hämnas? Med Leigh McCloskey och Joe Dallessandro, tidigare stjärnor i såpor respektive i Andy Warhols filmer. (Double revenge, 1988)

Kanal 5 0.30 /spänning, action

Expedition: Livsfara

Terrorister störtar i Klippiga bergen efter ett rån. Ett par bergsklättrare tvingas hjälpa dem få tillbaka bytet. Just det, det är en exakt kopia av ”Cliffhanger” – fast sådär hundra gånger sämre? Sevärd av kalkonfilmsskäl. (Final descent, 2000)

Canal+ Gul 17.05 /spänning, action, humor

Jan-Olov Andersson