Tarantinos vampyrfilm

TV

From dusk till dawn

En film som kunde heta ”Natural born vampires”.

Det är samma manusförfattare (Quentin Tarantino) och samma orgie i våld, även om den här historien inte på något sätt gör anspråk på att innehålla någon slags samhällskritik, som Oliver Stones filmversion av Tarantinos manus ”Natural born killers”.

Här spelar George Clooney och Quentin Tarantino själv två bröder på flykt undan rättvisan.

På vägen kidnappar de en familj (Harvey Keitel, Juliette Lewis med flera).

Slutmålet för resan är en bar i Mexiko, The Titty Twister Bar.

Dess gäster är mest pilska medlemmar ur mc-gäng och lastbilschaufförer, som alla vill se barens sexiga strippor uppträda.

Sexigast av dem alla är Satanico Pandemonium, spelad av Salma Hayek.

Men efter att hon har genomfört en mycket sensuell dans, byter filmen skepnad. Och det totalt!

Då avslöjas det att alla på baren egentligen är vampyrer och resten av filmen är en enda lång orgie i våldseffekter, när de få riktiga människorna försöker överleva.

Visst, det är energiskt filmat av Roberto Rodriguez (”Desperado”, ”Faculty”), men blir mest tjatigt i längden.

Kultfakta: De som kan sin nutida filmhistoria, kommer att upptäcka många repliker och andra referenser till liknande filmer, dels Tarantinos egna, dels till exempel John Carpenters ”Attack mot polisstation 13”. (1996)

TV 4 21.00 /spänning, action, humor, kärlek

Gräsänklingar

Underhållande svensk komedi om två medelålders karlar från helt olika miljöer som träffas av en slump när de blir gräsänklingar under en mycket händelserik vecka.

En arkitekt (Gösta Ekman) och en bilreparatör (Janne Carlsson). Den ene lite fumlig och disträ, den andre levnadsglad och bekymmerslös. Skådespelarna ger kött och blod åt dem på ett mycket trovärdigt sätt.

Många bra skådisar även i övriga roller: Lena Olin, Mona Seilitz, Peter Harryson, Lennart Svensson, Kim Anderzon, Lena Nyman, Marika Lindström, Claire Wikholm och Marvin Yxner. (1982)

SVT 1 15.25 /kärlek, humor

Skenet bedrar

Spännande thriller om tre människor som dras in i en härva av mord, lögner, otrohet och svek.

Bra skådisar inte bara i filmens kärlekstriangel – Alec Baldwin, Nicole Kidman, Bill Pullman – utan också i mindre roller, Anne Bancroft, George C. Scott (1927-1999), Bebe Neuwirth och Peter Gallagher. Och så Oscars-vinnaren Gwyneth Paltrow i en tidig biroll. (Malice, 1993.)

TV 3 21.00 /spänning, kärlek

Point blank – Hämnaren från Alcatraz

En mycket spännande thriller som ignorerades av både kritiker och publik vid premiären. Men när regissören John Boorman fick sitt genombrott några år senare med ”Den sista färden” återupptäcktes filmen. Lee Marvin (1924-1987) är bra som mannen som hämnas på hustrun (Angie Dickinson) som lurar och överger honom för några gangsters skull. Jämför gärna med den sämre nyinspelningen ”Payback” (1999) med Mel Gibson. (Point blank, 1967)

Canal+ Gul 17.20 /spänning, action, kärlek

Little Voice

Gripande drama, om ”Little Voice” (Jane Horrocks), en blyg ung kvinna med en fantastisk förmåga att imitera kända sångerskor. Med Brenda Blethyn som mamman, Michael Caine som skrupelfri manager och Ewan McGregor som mannen som kanske är den enda som förstår henne. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00 /kärlek, humor

Ensam

Gripande amerikanskt tv-drama, om en farmare (Hume Cronyn) och nybliven änkling och hur han handskas med ensamheten, familjerelationer och drömmer om rikedom, viktigare än allt annat för så många. Med James Earl Jones, Chris Cooper, Frederic Forrest, Ed Begley, Jr och Shelley Duvall. Manus av Horton Foote, Oscars-vinnare för Robert Duvall-filmen ”På nåd och onåd” på 1980-talet. (Alone, 1997)

TV 3 11.15 /kärlek, budskap

10 orsaker att hata dig

Smart, charmig och rolig amerikansk ungdomsfilm i skolmiljö. Heath Ledger (”Patrioten”) fick sitt genombrott som den hemlighetsfulle killen som erövrar en ”plugghästs” (Julia Stiles) hjärta. Filmen bygger, löst, på Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”. (10 things I hate about you, 1999)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek, humor

Hemma är bäst

Jodie Fosters andra film som regissör, en svart komedi om en amerikansk familjs helgfirande. Med Robert Downey, Jr, Holly Hunter, Dylan McDermott och Claire Danes. (Home for the holidays, 1995)

TV 1000 18.00 /kärlek, humor

The Player´s Club

En imponerande regidebut av rapparen Ice Cube, som ju tidigare har ”extraknäckat” som skådis i ett tjugotal filmer. Här skildrar han både känsligt och trovärdigt, nästan med dokumentär känsla, livet på en strippklubb och hur det påverkar kvinnorna som jobbar där. LisaRaye i huvudrollen är debutant, men agerar som en veteran. (1998)

Canal+ Gul 20.30 /spänning, kärlek

Den sista lögnen

Amerikanskt tv-drama om en man (Michael Murphy, från ”Magnolia”) som ständigt bedrar sin fru med prostituerade. Vad han inte vet, är att dottern (Kristin Davis, från ”Sex and the city”) jobbar för den callgirl-firma han brukar anlita. En dag möts de? (The ultimate lie, 1996)

Kanal 5 21.00 /kärlek

Jakob the liar

Robin Williams som en polsk jude i andra världskrigens ghetto 1944. Några stänk vemodig humor kring behovet av drömmar och hopp, men mest ett mörkt drama. Som Roberto Benignis ”Livet är underbart”, fast mycket sämre. (1999)

TV 1000 20.00 /kärlek, spänning, budskap

Wild wild West

Ett påkostat vilda västernspektakel med Will Smith och Kevin Kline som två agenter som ska frita USA:s president, kidnappad av ett galet geni (Kenneth Branagh). Häftiga effekter, men också en tunn historia och stundtals groteskt överspel. Med Salma Hayek i kvinnliga huvudrollen. (1999)

Canal+ 20.30 /spänning, action, humor, kärlek

7 män från Texas

Några cowboys driver boskapen över prärien, samtidigt som järnvägen byggs ut. En föga spännande västern, med Robert Culp. (The raiders, 1963)

TV 3 2.05 /spänning

Den fantastiske Fantomas

Tredje filmen i en serie rätt töntiga kriminalkomedier, med Louis De Funès (1914-1983) som kriminalkommissarie och Jean Marais (1913-1998) i skurkrollen. Jönssonligan på franska, ungefär. (Fantômas contre Scotland Yard, 1966)

TV 4 10.50 /humor, spänning

Open fire

Amerikansk B-action. En före detta FBI-agent (Jeff Wincott) i kamp mot terrorister i Los Angeles. (1993)

TV 6 21.00 /spänning, action

Syndernas förlåtelse

En usel tv-thriller om en radiopräst som hotas till livet. Med Mark Harmon, Ron Perlman och Julianne Phillips, en gång i tiden mer känd som Bruce Springsteens första fru. (Acts of contrition, 1995)

Z-TV 21.00 /spänning

De sju knivarna – Omen III

Trist och förutsägbar skräckfilm, där Damien Thorn (Sam Neill) har vuxit upp och blivit en framgångsrik företagsledare. Men Satans son vill ha mer, han söker världsherravälde? (Omen III: The final conflict, 1981)

Kanal 5 23.30 /spänning

Jan-Olov Andersson