Mästerverk av Bergman

TV

Sommarnattens leende

Ett av Ingmar Bergmans absolut mästerverk!

En romantisk komedi om kärlek och erotik bland ett antal människor under en svensk sommarnatt på ett slott vid det förra sekelskiftet.

Här finns grevar och tjänstefolk, tonårskärlek, försmådda fruar och äkta män, men allra mest i centrum står advokat Egerman (Gunnar Björnstrand, 1909-1986) och hans älskarinna, skådespelerskan Desirée (Eva Dahlbeck).

I boken ”Bilder” berättar regissören att rollerna skrevs speciellt för dem, Ingmar Bergman hade blivit positivit överraskad över hur lyckat resultatet med dem som komediskådespelare hade blivit i en tidigare film, ”Kvinnors väntan” (1952).

Den här filmen försökte han först förgäves skriva under en vistelse på ett lyxhotell i Schweiz. Men miljön där gjorde honom bara deprimerad, och efter en utflykt till Milano och en usel operaföreställning, umgicks han till och med med tanken på självmord.

Ett telefonsamtal med Svensk Filmindustris chef som erbjöd honom extra betalt utöver det ”slavkontrakt” han hade, för att bearbeta ett annat manus med Alf Sjöberg, gjorde att han återvände hem.

Och på ett hotell i Dalarna återfick han sedan arbetsglädjen och skrev färdigt manuskriptet.

Inspelningen var jobbig. Medan skådespelarna trivdes med sina roller, drabbades Bergman av sin ”magdämon” och var sjuk under hela inspelningen. Han hade hela tiden ett hemskt humör och trodde att han hade fått magcancer när inspelningen var över (han vägde då 57 kilo).

Men han var helt frisk. Och skrev filmhistoria.

Filmen blev en stor framgång, prisbelönades i Cannes och inspirerade Stephen Sondheim (musik) och Hugh Wheeler (text) till musikalen ”A little night music”, som sedan (1978) blev en rätt usel film med Elizabeth Taylor.

Även Woody Allens ”En midsommarnatts sexkomedi” (1982) är tydligt inspirerad av den är filmen. (1955)

SVT 1 14.15 /humor, kärlek

Samhällets olycksbarn

En påkostad fransk tv-serie i fyra långfilmslånga avsnitt, som sänds efter varandra under hela eftermiddagen.

Victor Hugos (1802-1885) roman, om fången Jean Valjean (Gérard Depardieu) och hans obeveklige förföljare Javert (John Malkovich), har filmats mer än tjugo gånger, senast av Bille August (1998).

Den här tv-serien är mer lyckad och har många kända namn framför kameran, Christian Clavier, Virginie Ledoyen (”Beach”), Jeanne Moreau, Enrico Lo Verso och Charlotte Gainsbourg. (Les misérables, 2000)

Canal+ 13.25 /spänning, kärlek

Warriors

En brittisk miniserie om kriget i Bosnien, gjord i två långfilmslånga avsnitt.

Här tacklas konflikten så som den upplevs av folk utifrån, som plötsligt befinner sig mitt i skottlinjen.

Serien följer fyra unga FN-soldater från Liverpool. De tillhör de fredsbevarande styrkor som skickas till det blodiga kriget i Bosnien kring årsskiftet 1992-1993.

På ett omskakande och ibland ganska våldsamt sätt skildras soldaternas frustration över sin situation, att enligt Natos regler inte få ingripa mot den etniska rensningen. Men också hur vänskapen och relationerna med ett par kvinnliga översättare i Bosnien påverkar deras förhållanden på hemmaplan. Och hur svårt de har att återvända till ett normalt liv efter hemkomsten till England.

En serie gjord med nervig dokumentär känsla och en suverän ensemble av unga och, än så länge, nästan helt okända skådespelare.

Undantaget är 27-årige Ioan Gruffudd, som har huvudrollen i tv-serien ”Hornblowers äventyr”, som SVT visar i repris i sommar.

Andra avsnittet av ”Warriors” visas tisdag 24 juli. (1999)

SVT 1 21.00 /spänning, action, budskap, kärlek

Insider

Spännande drama med verklighetsbakgrund. ”Gladiator”-stjärnan Russel Crowe spelar Jeffrey Wigand, forskare i tobaksindustrin som hoppade av och i ett uppmärksammat rättsfall vittnade mot sina tidigare arbetsgivare. Al Pacino spelar tv-producenten på ”60 minutes” som tvingas censurera sina inslag, efter påtryckningar från tobaksjätten som kritiserades. (The insider, 1999)

Canal+ Gul 10.20 /spänning, budskap

Kingpin

En vansinnigt sjuk - men rolig - komedi av bröderna Farrelly, som gjorde ”Den där Mary”, ”Dum & Dummare” och ”Mina jag & Irene”. Woody Harrelson och Randy Quaid är bondfångare, en av dem dessutom amish-medlem, som åker runt i USA och försöker lura pengar av folk genom att spela bowling med dem. Med Bill Murray som deras rival - i helt galna kläder och frisyrer. (1996)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek, humor

Återföreningen

En lågbudgetvariant av ”Människor emellan” (1983), om fem barndomsvänner som återförenas i ett sommarhus för att se tillbaka på sina liv. Välskriven och välspelad, med helt okända skådisar. (Spin the bottle, 1997)

Canal+ Gul 16.35 /kärlek

Falcone

Italienskt drama med verklighetsbakgrund, om en modig åklagare (Chazz Palminteri) som utmanade maffian och satte dit massor av dess medlemmar, innan han mördades 1992. (Excellent cadavers, 1999)

Canal+ Gul 18.00 /spänning

Crash

David Cronenbergs kontroversiella drama om människor som blir sexuellt upphetsade av bilkrascher, efter J. G. Ballards roman. Pretentiöst, svårbegripligt, knäpp dialog, men också mycket sex och sällan riktigt tråkigt med skådisar som James Spader, Holly Hunter, Rosanna Arquette, Elias Koteas och Deborah Kara Unger. (1996)

TV 1000 20.00, TV 1000 Cinema 4.30 /kärlek, spänning

8 huvuden i en sportbag

En svart komedi om en maffiakurir (Joe Pesci) vars sportbag med åtta huvuden, förväxlas på flygplatsen med en läkarstudents (Andy Comeau) på väg till Mexiko på semester. Stundtals smårolig. (8 heads in a duffel bag, 1997)

Kanal 5 21.00 /spänning, humor

Tidsmaskinen

En både gullig och lite larvig tv-film, om två tonårstjejer (Elisah Cuthbert, Gabrielle Boni) som reser fram och tillbaka i tiden, mellan nutid och 1800-talet. (Time at the top, 1999)

Z-TV 21.00 /spänning, humor, kärlek

Never been kissed

Drew Barrymore har massor av charm och utstrålning. Men det räcker inte för att rädda den här förutsägbara high school-komedin, om en journalist som går om sista terminen för att göra ett reportage om livet i plugget.Med David Arquette, Michael Vartan och Leelee Sobieski. (1999)

Canal+ Gul 22.15 /kärlek, humor

Project shadowchaser II

Usel uppföljare till en usel första actionfilm, om terrorister som leds av en robot. (1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

Parting shots

En bisarr svart komedi om en man på väg att dö i cancer. Många kända namn (Bob Hoskins, John Cleese, Ben Kingsley, Joanna Lumley) i biroller, men sångaren Chris Rea är pinsamt stel i huvudrollen. (1998)

Canal+ 21.00 /humor, spänning

Hollywoods bordellmamma

Trist tv-version av den sensationella historien om Heidi Fleiss, Hollywoods egen bordellmamma. (The making of a Hollywood madam, 1996)

TV 3 0.30 /kärlek

Jan-Olov Andersson