Gulligt med Travolta

TV

Titta han snackar!

John Travolta i en gullig och underhållande komedi.

Det har talats mycket om hans come back i och med ”Pulp fiction”. Och visst, det är med den han åter har nått status som superstjärna.

Men den här filmen var åtminstone en liten come back, efter några år med bara floppar.

Regissören Amy Heckerling fick idén när hon var gravid. Det handlar om en kvinna (Kirstie Alley) som blir med barn, som gör slut med pappan och sedan börjar leta efter en lämplig låtsas-far till det kommande barnet. Hon finner en taxichaufför (Travolta), som blir allt mer intrasslad i hennes liv ...

Det originella i historien är att vi även får höra först fostrets, sedan det födda barnets, tankar och känslor inför att födas, inför mamman, inför hennes nya pojkvän.

Bruce Willis lånade ut sin röst till barnet nästan gratis, mot procent på intäkterna.

Filmen blev en dundersuccé, så det har han säkert inte ångrat.

Alla inblandade har nog dock säkert ruskat på sina huvuden över att de även ställde upp i två uppföljare, båda riktiga kalkonfilmer. Ingen av filmens stjärnor var dock med i tv-serien ”Baby talk” (1991-1992) som gjordes utifrån samma idé. (Look who´s talking, 1989)

Kanal 5 20.00 /kärlek, humor

Harry bit för bit

En mycket rolig, sexig, vulgär och självbiografisk Woody Allen-komedi.

Handlar om en New York-författare och hans trassliga kärleksliv. Ett genialt berättargrepp är att filmens tillbakablickar omväxlande berättas med Woody och ex-kvinnorna, omväxlande som avsnitt ur böckerna med helt andra skådisar i samma situationer.

Med Robin Williams, Billy Crystal, Kirstie Alley, Judy Davis och Elisabeth Shue. (Deconstructing Harry, 1997.)

TV 1000 Cinema 17.00 /kärlek, humor

Rasmus, Pontus och Toker

Astrid Lindgrens barn- och familjefilm om tioårige Rasmus (Eskil Dalenius), hans kompis Pontus (Sven Almgren) och hunden Toker.

En både gullig och lite småspännande historia, om två påhittiga grabbar som reder ut en silverstöld och fångar tjuvarna.

Regissören Stig Olin–pappa till Lena Olin–spelar även en roll i filmen, som en av bovarna.

Det här var barnstjärnan Eskil Dalenius tredje och sista film i rollen.

Astrid Lindgren omarbetade sedan sitt manus till en mycket populär radioföljeong. (1956)

SVT 1 14.35 /spänning, humor

Spring Lola!

En mycket originell thriller. Handlingen utspelas under blott tjugo minuter, men tysken Tom Tykwer väljer att berätta tre alternativa versioner, alla med den kvinnliga hjältinnan (Franka Potente) springande i full fart genom Berlins gator för att rädda sin pojkväns liv. (Lola rennt, 1998)

Canal+ Gul 1.15 /spänning, action, humor, kärlek

Kärlek vid första hick

Sevärd dansk film om ungdomskärlek. En charmig och träffsäker skildring av några unga människors första trevande försök till kärlek och sex. Både Robert Hansen och Sofie Lassen Kahlke i huvudrollerna är mycket bra. (Kærlighed ved første hik, 1999.)

TV 1000 12.40 /kärlek, humor

Bron över Seine

En kärlekstriangel som utspelas i småstadsmiljö i 1960-talets Normandie, Frankrike. Gérard Depardieu är mannen som får se ett äktenskap gå i tusen bitar, när hustrun (Carole Bouquet) skaffar sig en älskare (Charles Berling). Ett stycke mycket gripande vardagsrealism. (Un pont entre deus rives, 1999)

TV 1000 Cinema 15.00 /kärlek

Gränslandet

John Sayles gör bara bra filmer (”Lone star”, ”Passion fish”, ”Baby, it´s you”, för att nämna några) och här han han skrivit en raffinerad historia. Den börjar lätt komiskt i en fiskarstad i Alaska, men byter ton efter halva filmen och blir ett vildmarksäventyr. Med Mary Elizabeth Mastrantonio, David Strathairn, Kris Kristofferson och ett mycket omdebatterat slut. (Limbo, 1999)

TV 1000 Cinema 19.00 /kärlek, spänning

Dödlig drift

En brutal och läskig svensk thriller av Rolf Börjlind. Stefan Sauk spelar en sjukskriven polis som av en slump kommer en seriemördare (Mikael Persbrandt) på spåret. Många bra skådisar: Lina Englund, Kjell Bergqvist, Sissela Kyle, Suzanne Reuter och Jakob Eklund. (1999)

TV 1000 20.00 /spänning, kärlek

Sicilianska klanen

Spännande italiensk thriller om en gangsterfamilj som hyr in en ung proffsmördare (Alain Delon) för en stor kupp. Han rör till det, då han förför en av medbrottslingarnas fruar. Med Jean Gabin (1904-1976) och Lino Ventura (1919-1987). (Le clan des Siciliens, 1968)

TV 4 0.15 /spänning, kärlek

Upplopp

Välgjord tv-film om upploppen i Los Angeles 1992. Fyra episoder, gjorda ur olika perspektiv, av fyra olika regissörer, från olika etniska grupper. Med Luke Perry, Cicely Tyson, Mari och Melvin Van Peebles. (Riot, 1997)

TV 3 1.00 /spänning, kärlek, budskap

En andra chans

En sentimentalt tv-drama om ett äldre par (Lindsay Wagner, Perry King) återförenas, när dottern (Tracie Griffith) de adopterade bort, söker upp sina biologiska föräldrar. (Their second chance, 1997)

Z-TV 21.00 /kärlek

Ringer

En erotisk thriller i Las Vegas-miljö. En Playboy-producerad mjukporrfilm med kända skådisar som svenskan Maud Adams och Malcolm McDowell, mest känd från ”A clockwork orange”. (1996)

TV 6 22.15 /kärlek

End of days

Arnold Schwarzenegger som en livvakt som av en slump blir inblandand i den jakt på en utvald New York-kvinna (Robin Tunney) som bedrivs av en Mörkrets Furste, spelad med fräck glimt i ögat av Gabriel Byrne. Han tänker åstadkomma jordens undergång genom att ha sex med kvinnan timmen före tusenårsskiftet. Logiskt? Nja, religionen och de övernaturliga krafterna blir mest till en ursäkt för ett par timmars förutsägbar våldsorgie. (1999)

TV 1000 18.00 /spänning, action

Kinjite–förbjudna tankar

En amerikansk action enligt Charles Bronson-formulär 1 A. Ett våldsamt hämnddrama, alltså. Bronson är polisen som röjer bland japanska affärsmän och prostituerade. (Kinjite: Forbidden subjects, 1989)

Kanal 5 0.40 /spänning

Jan-Olov Andersson