Robban är på G igen

Robert Broberg är tillbaka – och i höst drar han ut på turné

TV

”Jag vill aldrig att sommar’n ska ta slut”.

Så heter nya singeln och vem håller inte med?

Robert Broberg är tillbaka med ny skiva och turné i höst.

Redan idag kan du lyssna på singeln – på aftonbladet.se.

Foto: Henry Lundholm

Han dyker upp i en vit morgonrock i frotté. Brunbränd och barfota. Robert Broberg har som vanligt börjat dagen med ett morgondopp. Han tog sin lilla motorbåt från ön där han nyligen köpt en egen stuga, över till Orust.

I tjugo år han han tillbringat somrarna på västkusten.

– Jag är förälskad i hela atmosfären och landskapet. Här finns allt jag söker på sommaren: närheten till havet, ljuset, goda vänner, bad, båtutflykter, tennis, picknick med barnen, säger han och kisar i solen.

Inne på värdshuset står rosa pelargoner på fönsterblecken. Alla femton fönster vetter mot havet och mot Orusts höga, klippiga landskap. Robert Broberg går som barn i huset. Han njuter av att småprata med personalen, nosa omkring och provsmaka i köket.

– Här kan jag bli sittande och kuckilura till långt in på natten. Lyssna på blues och jazz, dricka ett glas vin, prata med nya och gamla bekanta.

En gång varje sommar uppträder han på värdshusets lilla scen.

– Jag prövar lite nya texter och skisser. En show i fickformat.

Det tillhör undantagen. På sommaren vill Robert Broberg vara ledig. Han föredrar att turnera höst och vår. Vintern är han helst i något varmare land. Men i år, liksom för två år sedan, avbryter han vistelsen i sommarstugan för att resa till Stockholm. Han är nämligen svag för ”Allsång på Skansen”.

– Lasse Berghagen har medverkat till att programmet blivit mer omväxlande. Det är en underbar atmosfär på Skansen. Sedan är det ju det där med ”Stockholm i mitt hjärta”, jag älskar Stockholm. Skansen är också ett bra tillfälle att säga: här är jag, jag har laddat om batterierna. Nu är jag på G igen.

Robert Broberg låter blicken vandra över landskapet utanför fönstret.

– ...och bättre ställe finns inte att ladda batterierna på.

Vilka låtar kommer du att spela på Skansen?

– Det blir nytt material. Nya singeln ”Jag vill aldrig att sommar’n ska ta slut” ligger ju farligt nära och den kan säkert funka som allsång också.

Robert Broberg har genomgått en svår period: han skiljde sig från hustrun Eva, båda föräldrarna gick bort och sextioårskrisen var ett faktum. Den nya skivan blir därför en hyllning till ljuset och värmen.

– Tidigare har det funnits med mycket rastlöshet i min energi. Nu vill jag skriva och skapa ur ett lugn, säger han.

Hur går det till när du skriver en låt?

– Ofta är det en önskan, en tanke som stannar kvar. ”Det är någonting med det där”. Så formulerar jag det i tre, fyra ord för mig själv. Då finns det ofta en melodi i språket, betoningar och rytmer. Sedan blir det en växelverkan mellan melodi och text. Det ska kännas sammanflätat, okonstruerat. Jag gillar inte att sätta text på en färdig melodi.

När kommer sådana tankar?

– Det kan komma när som helst och då skriver jag gärna ner det. Jag ser till att ha ett anteckningsblock i närheten. Ibland när jag kör bil stannar jag bredvid vägen och skriver. När jag vaknar vill jag gärna skriva ner en och annan tanke.

Robert Broberg tycks ha fått en hel del romantiska tankar på senare tid. Skivan som kommer i höst har låttitlar som ”Kärleken e Boss!”, ”Min kärlek till dig lyfter mig”, ”Din dansanta tunga”, ”Vakna varje morgon med dig”.

– En ny period i livet börjar nu, lugnare och mognare. Vilket inte betyder att man inte kan vara lössläppt och galen också.

Nej, det var det nog ingen som trodde. På den nya skivan finns också låtar som ”Ja´nte dö än – de´ ba´ lukta så!”. Den ligger också bra till inför allsången på Skansen. Men hur var det nu med kärleken?

– Jag njuter av att vara singel just nu, till min stora förvåning. Jag trodde att jag alltid behövde en kvinna vid min sida – och det gör jag kanske också. Jag drömmer om en kvinna med samma story som jag, med vuxna barn och ett eget liv. En bundsförvant.

Men Robert Broberg har faktiskt en sommarförälskelse, katten Tesso, som han tar hand om i sommar åt en kompis.

– Jag har aldrig haft hand om ett djur i hela mitt liv. Men det visar sig att det är en lätt match att ta hand om en katt. De går på torrfoder och sköter sig själva. Och vilket sällskap! Om Tesso inte visar sig direkt när jag kommer hem så undrar jag nästan: ”Vad är det med dig, är du sur?”.

I höst väntar turné med materialet från nya skivan. Robert Broberg kommer att spela i Degerfors, Göteborg, Linköping, Stockholm och Uppsala.

– Jag anförtror mig till publiken med min gitarr. Det blir några överraskningar också, men allt vill jag inte berätta i förväg.

Eftersom Robert Broberg är inne i en kreativ period kan det hända att det blir fler föreställningar. Det finns också planer på en TV-inspelning av showen.

Den här gången blir det ingen scenografiskt spektakulär show i Globen. Höstens turné är mer lågmäld. Men han utesluter inte att det blir nya Globenäventyr längre fram.

Robert Broberg har också en idé om en samlingsutställning. Målningar, teckningar, poesi och videofilm i samma rum – och sedan konsert på kvällen. Det gäller bara att hitta en lämplig lokal.

– Jag skulle vilja ge egna rundvisningar. Syftet skulle vara att finna en förståelse själv för valet av motiv och deras relation till musiken.

Lyssna på nya singeln!

Robert Brobergs nya singel ”Jag vill aldrig att sommar'n ska ta slut” – först på aftonbladet.se!

Lina Modin-Axelsson

ARTIKELN HANDLAR OM