”Jag är expert på lyckliga separationer”

Sofia Eriksson är redo för en ny omgång av ”Stadskampen” – och för ett nytt liv som singel

TV

På fredag inleder Sofia Eriksson sin femte säsong med ”Stadskampen”. Men egentligen hade hon velat vara i Sydostasien i sommar.

– Ja, jag sökte till ”Expedition:Robinson” men kom inte med. Jag som är som gjord för Robinson...

Foto: Kalle Assbring
Sofia Eriksson.

Frågan är vad Thorbjörn Larsson, Jan Scherman och de andra i TV 4-ledningen skulle ha sagt om Sofia hade kvalificerat sig. Sofia är medveten om att det nog inte varit så populärt. Men det hindrade henne inte från att söka.

– Jag erkänner att jag väldigt gärna ser på ”Robinson” fast det går i ”fel” kanal, säger hon.

Det här betyder inte att Sofia fnyser åt ”Stadskampen”. Tvärtom.

– Det går inte att tröttna på ”Stadskampen”! Jag är lika stolt varje fredag när jag kommer till den stad där programmet ska gå. Det är fantastiskt att se hur hela stan mobiliserat.

– Jag tror också att det är svårt att ersätta ”Stadskampen” som program på sensommaren. Vi är ju som en turnerande cirkus.

Hur förbereder du dig inför ”turneringen”?

– Jag springer mycket nu för att få ork, 45 minuter varannan kväll. Det gör att jag nog ställer upp i Lidingöloppet igen i höst.

Är det svårt att lämna barnen hemma så mycket?

– Det är inte så mycket. Kid har varit med vid alla ”Stadskamper”. Han älskar att i timmar stå och hoppa i studsmattan. Förra året när Sindy var så liten hade jag henne med också. Men i år får hon vara hos pappa de här åtta fredagskvällarna.

När Aftonbladet träffade Sofia för den här intervjun hade det just kommit ut att hon separerat från Sindys pappa Anders Rahm. Så Sofia var i full färd med att hyra ett nytt eget hus på Lidingö och att skaffa nya möbler och sånt.

Är det inte jobbigt?

– Nej. Jag är faktiskt expert på lyckliga separationer. Jag är god vän med alla mina ex.

(Till dem hör, som läsarna kanske vet, Kids pappa Orup och Hannes Holm.)

Nu i juli har Sofia också laddat upp inför ”Stadskampen” med två veckor på Gotland. Även om Sofia rest väldigt mycket över hela världen som reporter i ”När & fjärran” är och förblir Gotland hennes favoritmål, när hon själv ska ha semester. Men hon har också ett lantställe på Möja i Stockholms skärgård.

Liksom i alla fyra tidigare omgångar av ”Stadskampen” delar Sofia programledarskapet med Staffan Ling. Första året var Peppe Eng domare men sen dess är det hjältemålvakten från VM -94, Thomas Ravelli, som sköter det jobbet.

Hur funkar du och Staffan ihop, Sofia?

– Det tog ett, kanske två år, innan vi ”växte ihop” och riktigt vågade lita på varandra. Sen dess trivs vi jättebra ihop, även privat. Vi skriver manus varannan vecka. Staffan är dessutom kul att vara ute och åka med. Han är så allmänbildad och kan berätta historier om de olika ställena.

Thomas Ravelli då?

– Han är ju inte programledare till yrket som Staffan och jag och har i bland svårt att få en syl i vädret när vi är igång. Men Staffan och jag har märkt att han mer och mer vågar ta ton...

Hur ser dina åtta ”Stadskampen”-veckor ut?

– Jag brukar komma till den stad vi ska vara i vid 11-tiden på fredagen. Då går vi igenom körschemat och jag pluggar in namnen på de tävlande. Sen gör vi ett genrep innan vi kör igång. Vid 22-tiden på kvällen brukar vi kunna koppla av. Då är jag antingen euforisk över att det gått så bra eller retar mig på något. Men då säger alltid min mamma: ”Det är så charmigt när du stakar dig lite, Sofia!”...

Resten av veckan är alltså Sofia ledig och tycker själv att hon är oerhört priviligierad. Det gäller överhuvudtaget hennes tv-jobb.

– 90 procent av alla tv-program görs i studio. Jag har fått göra ”När & fjärran”, ”På rymmen” och nu ”Stadskampen” - alla utanför studion!

Vilken är din topp-”Stadskampen”?

– Det var nog i Ystad första året. Den sommaren visste vi ju inte om folk skulle komma. Och så ställde hela stan upp! En annan höjdare var i Linköping då 25 000 människor fyllde grässluttningarna.

I årets upplaga av ”Stadskampen” är alla lagledarna för de olika åtta städerna mer eller mindre kända. Ni ser vilka de är och deras lag i rutan här intill. Barbados, Addis Black Widow, Antique och Mendez hör till ”Stadskampens” artister i år.

Sofia som först blev tv-kändis som Soff-i-propp skulle gärna göra program med barn igen. Och nog märks det att hon är förtjust i barn - inte minst riktigt små. Vid den här intervjun passerar en mamma med en riktigt liten baby på armen och Sofia blir alldeles till sig:

– Jag måste få fler barn! Det är väl konstigt att tänka så när jag just separerat – men så är det. Jag kanske inte är världens bästa mamma. Men jag tror att jag är en rolig mamma!

Till sin hjälp med Kid och Sindy har Sofia – förutom av papporna förstås – däremot ”världens bästa farmor”, Sindys.

– Hon bor på Östermalm i Stockholm och har gjort om innergården där till en riktig liten lekpark, säger Sofia förtjust – innan hon rusar iväg för att med en väninna fortsätta att leta möbler till det nya hemmet.

Lars-Olof Berglund

ARTIKELN HANDLAR OM