Lycka kan inte köpas

TV

Sierra Madres skatt

Klassiker från 40-talet om tre guldgrävare som finner guld men inte lyckan.

Om faran med girighet. Kargt och välspelat av främst Humphrey Bogart och Walter Huston (far till filmens regissör John Huston).

I en biroll som liten pojke i början syns Robert Blake, senare mest känd för tv-serien ”Baretta”. Och nyligen för att hans fru blev skjuten, ett mordfall som i skrivande stund inte är uppklarat.

Bygger på en berättelse av den mystiske författaren B Traven.

Regissören John Huston (1906 –1987) började som manusförfattare och hittade sin storhet som regissör redan med debuten ”Riddarfalken från Malta” 1941.

Han gjorde också bland annat ”Stormvarning utfärdad”, ”I asfaltens djungel”, ”Afrikas drottning”, ”Fat city”, ”Mannen som ville bli kung” och ”Under vulkanen”.

Han har varit färgstark skådespelare också, till exempel i

”Chinatown” och ”Vinden och lejonet”. (The Treasure of the Sierra Madre, 1948)

SVT 1 23.00

Agnes av Gud

Thriller i klostermiljö med Jane Fonda som utreder ett mystiskt dödsfall. Meg Tilly spelar den sköra nunnan med svåra problem. Anne Bancroft har en annan stor roll, och Sven Nykvist har fotograferat filmen. Regisserad av Norman Jewison som gjort bättre saker som ”I nattens hetta” och ”Mångalen”. (Agnes of God, 1985)

TV 4 0.05

Jude

Han heter Jude och drömmer om att få studera och bli en bildad man. Men i universitetsstaden får han jobb som stenhuggare.

Det är 1800-tal och det hjälper inte Jude att han själv lär sig latin. Han får försörja sig med sina händer.

Efter ett hastigt och misslyckat äktenskap i ungdomen träffar han i stora staden sin kusin, och sakta dras de till varandra. Hon är en modern kvinna, men tror det finns en förbannelse över äktenskap i deras släkt.

Innan dramat är över har både Jude och publiken fått

se tragiska händelser utan motstycke. Christopher Eccleston har titelrollen, Kate Winslet spelar hans älskade, några år före ”Titanic”. ”Jude” är en bra berättad historia, välspelad och fängslande. Om det är en historia man vill höra är en annan fråga. Här finns bitvis en så total smärta, och tragik på effektsökeriets gräns, att det mest blir deprimerande. När romanen kom 1895 var den modern och skildrade en brytningstid när arbetarklassen höjde rösten, kvinnor var på väg att få en mer jämlik ställning och kyrkan miste sitt grepp. Men det som var modernt och nytt då är det inte nu. (1996)

Kanal 5 21.00

Happiness

Svart historia kring tre systrar med trasiga själar som håller skenet uppe inför varandra. Deras föräldrar ska separera. Här finns en pedofil och en nörd som bara får utlösning av att ringa obscena samtal. (1998)

TV 1000 17.40

Central do Brasil

Gripande brasilianskt drama om en pensionerad lärarinna som skriver brev åt analfabeter. Hon tvingas motvilligt hjälpa en nioårig pojke och de reser långt för att försöka hitta hans far. (1998)

TV 1000 Cinema 21.00

Jan-Olov Andersson