Härva av dubbelspel

TV

Vittnet i fönstret

Spännande thriller i Hitchcocks anda. En man har sex med sin chefs fru. När hon blir vittne till ett brott, erbjuder han sig att ta kontakt med polisen, så att inte hennes otrohet avslöjas. Då blir han i stället indragen i en härva av brott och dubbelspel.

Med Steve Guttenberg, Isabelle Huppert och Elizabeth McGovern.

Guttenberg är inte världens bästa skådespelare, och har kommit bättre till sin rätt i lätta komedier som ”Polisskolan” och ”Tre män och en baby”. Han var också med i fina ensemblefilmen ”Fiket”. På sistone har man inte sett så mycket av honom, men han fortsätter filma, oftast för tv eller direkt-till-video-produktioner.

Regisserad av Curtis Hanson, som sedan gjorde ”L.A. konfidentiellt” och ”Wonder boys”, och även visade hur skickligt han handskas med spänning i ”River wild” och ”Handen som gungar vaggan”. (The Bedroom window, 1987)

SVT 1 21.00

Mot alla odds

En modern film noir med Jeff Bridges och Rachel Ward. Korruption och kärleksförvecklingar kring amerikansk proffsfotboll. Phil Collins titellåt ”Against all odds” blev en hit. Löst baserad på ”Skuggor ur det förflutna” från 1947, så hårdkokt att den blev totalförbjuden i Sverige. Det riskerade inte den här att bli. (Against all odds, 1984)

TV 3 0.15

Ghostbusters – spökligan

Födde en hel leksaksindustri, men det är en rätt underhållande historia med välgjorda specialeffekter. Bill Murray är roligast som torr cynisk spökjägare i New York.

Han är partner med Dan Aykroyd och Harold Ramis och i början tror ingen på deras ”vetenskapliga” idé om hur man kan fånga in spöken.

Men de visar att det funkar och till sist har de samlat ihop väldigt mycket negativ energi. Sigourney Weaver spelar kvinnan i fara och Rick Moranis gör en väldigt tråkig revisor som trots det genomgår en förändring till det sämre.

Ray Parker gjorde titellåten som blev en gigantisk hit, men Huey Lewis hävdade med viss rätt att melodin var snodd från honom.

”Ghostbusters”-låten blev dock Oscarsnominerad. (1984)

TV 3 21.00

De omutbara

Bra gangsterfilm med Kevin Costner som Eliott Naess, polisen som jagade Al Capone (Robert De Niro). Polisen Sean Connery hjälper till. Spännande gjort av Brian De Palma. (The Untouchables, 1987)

Canal+ Gul 20.30

Järnjätten

Underhållande animerad spänning om en pojke i 1950-talets rymdtokiga USA. Han blir vän med en robot som ramlar ner från rymden. (The Iron giant, 1999)

Canal+ 18.20

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM