Märkligt kroppsspråk

TV

The Pillow book

Sedvanligt märklig historia av Peter Greenaway om japansk kvinna som ber sina älskare skriva på hennes kropp. När hon möter Ewan McGregor får hon skriva på honom istället.

Om litteratur och erotik. Kärleken och döden. Barndomsminnen som styr en människas liv. Och massor av nakna kroppar.

Fotomodellsvackra Nagiko (Vivian Wu, från Joy luck club) bor i Japan och Hongkong och söker hela tiden älskare som är kalligrafer, som använder hennes kropp som papper. En bisexuell engelsk översättare (Ewan McGregor) övertygar henne om att de ska byta roller. Att hon ska skriva böcker på hans kropp och att han sedan ska visa upp hennes texter för sin förläggare (och svartsjuka älskare). Och det är bara början på en allt mer bisarr historia. Inledningen och avslutningen känns onödigt utdragna. Men i mötet mellan Wu och McGregor (oftare nakna än påklädda i filmen!) är Greenaway i högform. Berättar med två eller flera bilder-i-bilden, som skildrar olika saker. Låter skådespelarna prata ett språk medan handlingen kommenteras med sång och textremsor på ett annat. ”Pillow book” är en udda film som mer fascinerar än berör. Greenaway är en kylig intellektuell iakttagare. (1995)

SVT 2 21.15

Election

Mycket underhållande satir av Alexander Payne (som gjorde Citizen Ruth) om ett val i en gymnasieskola.

Matthew Broderick är läraren som hamnar i kläm när ambitiösa Reese Witherspoon gör allt för att bli elevrådets ordförande. Chris Klein (American pie) är motkandidat. (1999)

Canal+ 20.30

Tapto

Intressant för att det är en tidig filmroll för Tom Cruise och filmdebut för Sean Penn. De, och Timothy Hutton, är officerselever på en militärhögskola. När den säljs inleder eleverna en strejk och tar till militära metoder mot polisen.

George C Scott spelar rektorn, ungefär samma sorts bitvarg som han gjorde i ”Patton”.

En oväntad publikframgång i USA, men här gick den mer spårlöst förbi.

Tom Cruise hade en mindre roll i ”Endless love”, och det här var hans andra film. Genombrottet kom ett par år senare med ”Föräldrafritt” och ännu mer med ”Top gun” 1986.

Sean Penn har på senare år visat att han är en minst lika skicklig regissör som skådespelare. (1981)

TV 4 22.55

Bram Stokers Dracula

Snyggt gjord skräckfilm med Gary Oldman som den blodtörstige ädlingen på London-besök. Men under den färggranna ytan finns inte mycket att minnas. Med Anthony Hopkins och Keanu Reeves (1992)

TV 3 23.55

Alien nation

Grundhistorien med omaka poliser som inte vill jobba ihop har vi sett förut. Men här är den ene en utomjording (Mandy Patinkin) till skillnad från den andre (James Caan). Science fiction med eftertanke. (1988)

Kanal 5 22.50

Jan-Olov Andersson