Ensam i hönshuset

TV

Tuppen

Komedi av Lasse Hallström, efter novellen ”Kvinnofabriken” av Ivar Lo-Johansson.

Utspelas under andra världskriget och Magnus Härenstam spelar en nyanländ tidsstudieman på en fabrik där det mest jobbar kvinnor. Och som en av traktens få män i lagom ålder lyckas han tjusa många av de unga kvinnorna. När de upptäcker hur många han varit med blir det dock andra takter. Många välkända skådespelare, som Maria Johansson, Pernilla August som då hette Wallgren, Allan Edwall och Ing-Marie Carlsson. Samt Annika Dopping.

I början av karriären gjorde Lasse Hallström filmer efter egna manus, men efter den här har det blivit många filmade böcker.

Bland annat ”Mitt liv som hund”, ”Bullerbyn”, ”Ciderhusreglerna”, ”Gilbert Grape” och nu den kommande ”Sjöfartsnytt”. (1981)

SVT 1 14.30

Love and a .45

Vi såg den först på Stockholms filmfestival, en typisk festivalhistoria. Tarantino-doftande våld och svart humor när ett ungt par, tillika brottslingar flyr efter mord. Med Renée Zellweger som nu blivit riktigt känd. Just nu kan vi se henne på bio som Bridget Jones, men hon är också bra i ”Jerry Maguire” och ”Nurse Betty”. (1994)

TV 6 21.00

Hajen

Steven Spielbergs genombrott och en sorts storfilm som förändrade biokartan.

En forskare hjälper den lokala polisen och fiskare att fånga en väldigt stor haj.

Spielberg vet att det blir mer skrämmande om man väntar med att visa monstret. Med Roy Scheider, Robert Shaw och Richard Dreyfuss. (Jaws, 1975)

Canal+ 20.30

Vad vinden sår

Ny tv-version av verklighetsbaserad klassiker. Om rättegången 1925 mot en lärare i USA som åtalades för att han undervisade om Darwin och utvecklingsläran. (Inherit the wind, 1999)

Canal+ Gul 18.40

Virtual sexuality

17-årig flicka hamnar i en killes kropp. Fräck, snabb och frispråkig engelsk film om sex och könsroller. London som spelplats gör den mycket djärvare än en amerikansk motsvarighet. (1999)

TV 1000 20.00

Jan-Olov Andersson