Spel kryddar intrigen

TV

Löjtnantshjärtan

Operettfilm med musik av Jules Sylvain och med Sickan Carlsson, Åke Söderblom, Gaby Stenberg och Hjördis Petterson i huvudrollerna.

Flitige Weyler Hildebrand regisserade åtta filmer på två år. En falsk rysk storfurstinna (operasångerskan Ruth Moberg) och spel på kapplöpningarna vid Jägersro kryddar intrigen.

Åke Söderblom föddes 1910 och dog 1965. Han och Thor Modéen var ett slitstarkt radarpar som kunde lyfta även de tunnaste replikväxlingar.

Bland hans mest kända filmer finns ”Blixt och dunder”, ”Landstormens lilla Lotta”, ”Ebberöds bank”, ”Löjtnantshjärtan”, ”Karusellen i fjällen” och filmerna om Biffen och Bananen, där han var den lille Bananen.

Han spelade i 20 filmer mot Thor Modéen och nio mot Sickan Carlsson.

Ursprungligen kom Åke Söderblom från Göteborg och inledde sin karriär som författare till sånger och revynummer.

Han var bland annat medförfattare till ”Kan du vissla, Johanna?” En annan av hans kända sångtexter är ”Jag kommer i kväll under balkongen”.

Men här skrevs sångtexterna av bland andra Lasse Dahlquist och signaturen Karl-Ewert. (1942)

SVT 1 14.20

Von Ryans express

Spännande flyktfilm som utspelas under andra världskriget med Frank Sinatra i huvudrollen. Han är von Ryan, befälet som leder sina medfångar i en vild plan. De kapar ett tåg i Italien och försöker styra det till friheten genom att ta över växlar och järnvägsstationer.

Spännande äventyr, när man följer försöken att skaffa rätt papper och kampen kring bangården i Milano och de sista backarna mot Schweiz.

I andra roller syns bland andra Trevor Howard och James Brolin.

Frank Sinatra är mest känd som sångare men han hann med omkring 50 spelfilmsroller, förutom alla sammanhang där han dök upp som artist. Bland hans filmer finns ”Härifrån till evigheten”, ”New York dansar”, ”Mannen med den gyllene armen”, ”Storslam i Las Vegas” och ”Detektiven”.

Samt ”Ljuva ungkarlstid” som visas på TCM idag. (1965)

TV 4 23.55

Släng morsan av tåget

Komedi om läraren (Billy Crystal) och hans elev (Danny De Vito) som har ett gemensamt problem: båda vill bli av med en närstående.

Läraren vill ha hustrun mördad, eleven vill att någon tar kål på hans mamma.

Debut som långfilmsregissör för skicklige komediskådespelaren Danny De Vito, som gärna blandar elakhet i sin humor. ”Den vilda jakten på lyckan” och ”Mathilda” hade också en ganska svart syn på familjen, och hans kommande film ”Death to Smoochie” handlar om två grälande programledare (Edward Norton och Robin Williams) som konkurrerar om de yngsta tv-tittarna. (Throw momma from the train, 1987)

Kanal 5 20.00

Sjätte sinnet

Bruce Willis spelar barnpsykiater som efter en traumatisk händelse träffar en ung pojke som ser döda människor. Haley Joel Osment är mycket bra som den unge ledsne grabben. (The Sixth sense, 1999)

Canal+ 21.05

Muriels bröllop

Tragikomisk historia om överviktiga Muriel som drömmer om att gifta sig. Men tjejkompisarna och familjen är elak och det krävs en resa och en ny vän för att Muriel ska hitta sig själv. (Muriels wedding, 1994)

TV 1000 Cinema 17.00

Jan-Olov Andersson