Hallströms första

TV

En kille och en tjej

Lasse Hallströms första biofilm.

En underhållande kärlekshistoria om 25-åringar i Stockholm, med ett ungt kärlekspar, spelade av Brasse Brännström och debutanten Mariann Rudberg, i centrum.

Filmen blev både kritiker- och publiksuccé, med runt en miljon besökare.

Börje Ahlstedt spelar bror till Lasse (Brasse) och Magnus Härenstam och Marvin Yxner dyker upp på ett party.

Det var den timslånga relationskomedin för tv, ”Ska vi gå hem till dej eller mej eller var och en till sitt?”, som fick Svenska filminstitutets produktionschef Bengt Forslund att engagera Hallström för att göra en film i samma anda.

Då hade Lasse Hallström arbetat på Sveriges Television sedan 1969, när han var 23 år, och han gjorde bland annat roliga sketchprogram med Brasse Brännström och Magnus Härenstam.

Lasse Hallström var även fotograf för ”En kille och en tjej”, och han har alltid varit väldigt aktiv vid klippbordet på sina filmer. (1975)

SVT 1 21.00

Ministern

Välmenande men inte helt lyckad skildring av en pappa (ministern) och mamma (barnläkare) som inte har tid för sin son. Tills en tragisk händelse inträffar, och sonen söker stöd på annat håll. Jarl Kulle regisserade sig själv i titelrollen och Margaretha Krook spelar hustrun.

Två giganter inom svensk teater och film, båda nu avlidna.

Anne Nord spelar familjens barnflicka Nenne, och gifte sig senare med Jarl Kulle. Hon jobbade på Dramaten under 1960-talet och spelade mot Jarl Kulle i ”Ungkarlslyan” på Oscars. Det här är en av hennes få filmroller.

Håkan Serner och Helena Brodin spelar ett snällt par som pojken hellre vill bo hos.

Jarl Kulle (1927 - 1997) slog igenom som skådespelare på film och teater under tidigt 50-tal, och hade några stora publiksuccéer på 60-talet i ”Änglar, finns dom?” och ”Käre John”.”Bokhandlaren som slutade bada” 1969 var hans regidebut.

”Ministern” bygger på John Einar Åbergs roman ”Inrikesministern”. (1970)

SVT 1 14.20

Ciderhusreglerna

Abortfrågan är central i John Irvings roman om föräldralöse Homer Wells som växer upp på barnhem i Maine.

Läkaren (Michael Caine) lär honom om förlossningar och vård, men Homer (Tobey Maguire) vill inte utföra aborter.

Han ger sig ut i världen och möter kärleken och komplikationer. (The Cider house rules, 1999)

TV 1000 18.00

Drottning Margot

Blodig kostymfilm om religiösa motsättningar i Frankrike. Slakt, incest, förgiftning – det går vilt till i de stora slottssalarna. Fängslande bit av historien med skickliga franska aktörer. (La reine Margot, 1994)

TV 1000 Cinema 23.00

Te med Mussolini

Franco Zeffirelli minns sin barndom runt andra världskriget. Uppfostrad av excentriska amerikanska och brittiska damer, här spelade av Cher, Joan Plowright, Judi Dench och Lily Tomlin. (Tea with Mussolini, 1999)

Canal+ 18.10

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM