Hallströms första biofilm

TV

En kille och en tjej

Lasse Hallströms första biofilm.

En underhållande kärlekshistoria om 25-åringar i Stockholm i Stockholm, med ett ungt kärlekspar, spelade av Brasse Brännström och debutanten Mariann Rudberg, i centrum.

Filmen blev både kritiker- och publiksuccé, med runt en miljon besökare.

Börje Ahlstedt spelar bror till Lasse (Brasse) och Magnus Härenstam och Marvin Yxner dyker upp på ett party.

Det var timslånga relationskomedi för tv, ”Ska vi gå hem till dej eller mej eller var och en till sitt?”, som fick Svenska filminstitutets produktionschef Bengt Forslund att engagera Hallström för att göra en film i samma anda.

Då hade Lasse Hallström arbetat på svensk television sedan 1969, när han var 23 år, och han gjorde bl a roliga sketchprogram med Brasse Brännström och Magnus Härenstam.

Lasse Hallström var även fotograf för ”En kille och en tjej”, och han har alltid varit vä'ldigt aktiv vid klippbordet på sina filmer. (1975)

SVT 1 21.00

HUMOR KÄRLEK BUDSKAP

Ministern

Välmenande men inte helt lyckad skildring av en pappa (ministern) och mamma (barnläkare) som inte har tid för sin son. Tills en tragisk händelse inträffar, och sonen söker stöd på annat håll. Jarl Kulle regisserade sig själv i titelrollen och Margaretha Krook spelar hustrun.

Två giganter inom svensk teater och film, båda nu avlidna.

Anne Nord spelar familjens barnflicka Nenne, och gifte sig senare med Jarl Kulle. Hon jobbade på Dramaten under 1960-talet och spelade mot Jarl Kulle i ”Ungkarlslyan” på Oscars. Det här är en av hennes få filmroller.

Håkan Serner och Helena Brodin spelar ett snällt par som pojken hellre vill bo hos.

Jarl Kulle (1927 - 1997) slog igenom som skådespelare på film och teater i tidigt 50-tal, och hade några stora publikssucceer på 60-talet i ”Änglar, finns dom?” och ”Käre John”.

”Bokhandlaren som slutade bada” 1969 var hans regidebut.

”Ministern” bygger på John Einar Åbergs roman ”Inrikesministern”. (1970)

SVT 1 14.20

HUMOR BUDSKAP

Ciderhusreglerna

Abortfrågan är central i John Irvings roman om föräldralöse Homer Wells som växer upp på barnhem i Maine. Läkaren (Michael Caine) lär honom förlossningar och vård, men Homer (Tobey Maguire) vill inte utföra aborter. Han ger sig ut i världen och möter kärleken och komplikationer. (”The cider house rules”, 1999)

TV 1000 18.00

BUD SKAP KÄRLEK

Drottning Margot

Blodig kostymfilm om religiösa motsättningar i Frankrike. Slakt, incest, förgiftning - det går vilt till i de stora slottssalarna. Fängslande bit av historien med skickliga franska aktörer. (”La reine Margot”, 1994)

TV 1000 cinema 23.00

BUDSKAP SPÄNNING

Te med Mussolini

Franco Zeffirelli minns sin barndom runt andra världskriget. Uppfostrad av excentriska amerikanska och brittiska damer, här spelade av Cher, Joan Plowright, Judi Dench och Lily Tomlin. (”Tea with Mussolini”, 1999)

Canal+ 18.10

BUDSKAP

Osmak till tusen

Makar från landet kommer till New York och råkar ut för allt elände, från hotelltrassel till rån och strejker. Kvickt manus av Neil Simon och Jack Lemmon och Sandy Dennis är bra i huvudrollerna. (”The out-of-towners”, 1970)

Canal+ gul 18.10

HUMOR

Maximum risk

En riktigt välgjord Jean-Claude Van Damme-action där han slåss hela vägen från Rivieran till New York. Högt tempo och väldigt få repliker. Det är något som verkligen passar Van Damme. (1996)

ZTV 21.00

ACTION

Den rätta kampen

Verklighetsbaserat tv-drama om engelsk skådespelerska (Jane Seymour) som på 1800-talet gifter sig med en slavägare (Keith Carradine) i USA. På hans plantage gör hon uppror mot hur slavarna behandlas. Den riktiga Fanny Kemble skrev boken ”A journal of residence on a Georgia plantation” som kom ut 1863. (”Enslavement: True life story of Fanny Kemble”, 2000)

TV 3 21.00

BUDSKAP SPÄNNING

Oklahoma Kid

Två tungviktare drabbar samman i svartvit västern, en kul kuriositet. Humphrey Bogart är den onde, James Cagney sjungande hjälte i en av sina få västernroller. Ska hämnas en lynchad fader. (1939)

TCM 18.40

SPÄNNING

Terror

Roger Cormans låglågbudgetrysare utspelas på ett slott under 1800-talet. Scenerna med Boris Karloff, då 74 år, spelades in i scenografin till en annan just avslutad Corman-film. En tidig roll för en ung (24 år) Jack Nicholson. (1961)

TV 4 01.30

SPÄNNING

Criminal mind

Amerikansk action om två bröder som hamnar på varsin sida av lagen, en blir maffiamedlem, den andre distriktsåklagare i Los Angeles. Med Ben Cross, Frank Rossi och Lance Henriksen. (”The criminal mind”, 1996)

TV 6 21.00

SPÄNNING

Parting shots

Förfärlig historia med rockaren Chris Rea i huvudrollen, vilket ger vissa kultpoäng. I birollerna massor av bra och kända skådisar, så Reas stelhet blir bara ännu pinsammare. Hans rollfigur får reda på att han är döende i cancer och hämnas på gamla ovänner genom att mörda dem. Komedi? Knappast. (1998)

Canal+ 22.40

HUMOR BUDSKAP

Otroligt - men sant

Bra skådespelare (Tom Conti/Teri Garr), men tunn historia om ett nyskilt par som råkar ut för alla sorters elände. Light-version av ”Den vilda jakten på stenen”. (”Miracles”, 1985)

Kanal 5 01.20

HUMOR KÄRLEK

200 cigarettes

Rökskadad ensemblefilm med många kända namn med få intressanta saker att säga eller göra. Ben Affleck, Courtney Love, Martha Plimpton och Janeane Garofalo. (1999)

TV 1000 cinema 21.00

BUDSKAP

Jens Peterson