Medkännande om två pojkars kärlek

TV

Beautiful thing

Engelsk kärleksdrama i regi av Hettie McDonald, med bland andra Linda Henry, Glen Berry, Scott Neal och Ben Daniels.

Det har blivit tv-teater på engelska. Om kärlek i tonåren, här mellan två pojkar som efter ett tag märker att de är homosexuella. Den ene är mobbad som outsider, den andre vet inte riktigt vad han tycker eller känner.

Det är en pjäs som filmats, och det känns i begränsningarna. Men det finns också en energi i de sjaskiga brittiska höghusområden där olika udda individer försöker behålla sin stolthet medan alla runt omkring dem klagar.

Tonåringarna och deras trevande närmanden står i centrum, men det handlar också om de vuxna.

Medkännande om utanförskap och envishet, om kärlek trots allt. (1996)

SVT 1 23.00

BUDSKAP KÄRLEK

Det stora tågrånet

Underhållande skröna från av Michael Crichton som senare skrev både ”Jurassic Park”, ”Blodröd sol” och ”Skamgrepp”. Sean Connery spelar hjärnan bakom en 1800-talskupp mot en tågtransport. Donald Sutherland och Lesley-Anne Down fyller ut rånargänget.

Ramhandlingen är en rättegång, men under resans gång flyttas vi tillbaka till förberedelserna och rånet. En gammaldags kuppfilm.

Crichton är utbildad läkare men har nått betydande framgång som författare till böcker och filmer. En nyfiken människa som lär sig ett nytt ämne och sedan skriver en spännande roman om det. (”The great train robbery”, 1979)

ZTV 21.00

SPÄNNING

Ta chansen!

Tom Cruise spelar den unge fotbollstalangen som hoppas han kan lämna smpstaden med hjälp av idrottstipendium till fin skola. Lea Thompson är bra i den kvinnliga huvudrollen, Craig T Nelson är tränaren i en historia som påminner om ”En officer och gentleman”. (”All the right moves”, 1983)

TV 4 23.30

SPÄNNING KÄRLEK

Falsk identitet

Verklighetsbaserad thriller om postpoliser i Baltimore som jagar kontokortsbedragare. Michael Madsen spelar brottsling med flera id-kort som använder våld när han ska sopa igen spåren. (”Inspectors 2: Shred of evidence”, 2000)

TV 3 21.00

SPÄNNING

Julius Caesar

Marlon Brando ger sig på Shakespeare med blandat resultat. Han omges av duktiga engelsmän som John Gielgud, och det är en av de mer sevärda filmatiseringarna av dramat. (1953)

TCM 20.00

BUDSKAP

Three of hearts

Annorlunda triangeldrama. Lesbisk flicka får William Baldwin att förföra hennes ex-flickvän, göra denna besviken och få henne att återvända. Allt går väl inte som man tänkt sig. (1993)

TV 1000 20.00

KÄRLEK BUDSKAP

Dirty dancing

Romantik på 60-talet, med fina flickan Jennifer Grey (dotter till Joel, konferencier i Cabaret”) och Patrick Swayze som pojken hon inte får träffa. Utspelas i en semesterby, mycket dans, mycket musik och en dunderhit på biograferna. (1987)

TV 1000 22.00

KÄRLEK

I skuggan av Titanic

Franskt drama om kärleksnatt som kanske ägde rum. Myten kring den förändrar några människors liv. Fängslande, med bra skådespeleri. (”La femme de chambre du Titanic”, 1997)

TV 1000 cinema 21.00

BUDSKAP KÄRLEK

The wood

Välgjort om tre svarta män, dagen för den enes bröllop. De minns sin uppväxt tillsammans. Inte i våldets ”the hood” utan i mer välmående ”the wood”, stadsdelen Inglewood i Los Angeles. Charmig och varm komedi kring eviga kompis-ämnen. (1999)

Canal+ gul 20.30

BUDSKAP HUMOR KÄRLEK

Rush hour

Underhållande action med Jackie Chan och pladdrige Chris Tucker som omaka par. Poliser som ska rädda kidnappad flicka. Full fart. Jackie Chan är alltid kul, Chris Tucker alltid påfrestande. (1999)

Canal+ 18.35

ACTION HUMOR

Mitt i prick

Ingen riktig långfilm utan ett pilotavsnitt till en tv-deckare. Nyligen avlidne Carroll O'Connor spelar New York-polisen Frank Nolan som ska lösa ett känslig kidnappningsfall. (”Brass”, 1985)

Kanal 5 02.15

SPÄNNING

Fruktans ö

Bygger på roman av Peter ”Hajen” Benchley men det enda skrämmande med den här filmen är kvaliten. Utspelas på ö där journalist blir tillfångatagen. Michael Caine går igenom rutinerna på väg till banken. (”The island”, 1980)

TV 3 01.00

SPÄNNING

Powderburn

Amerikansk B-action, om en privatdeckare med trassliga affärer. Svartsjuka och spänning. Okända skådisar.(1995)

TV 6 21.00

ACTION

Faithful

Förfärlig och pratig pjäs, filmad av Paul Mazursky som bara floppar nu för tiden. Yrkesmördaren Chazz Palminteri kommer hem till Cher - är han utsänd av hennes man, Ryan O'Neal? Efter en stund hoppas man att alla bara ska försvinna. (1996)

Kanal 5 21.00

SPÄNNING

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM