Hallström i Hollywood

TV

Once around - Mannen som inte passade in

Lasse Hallström sätter sitt fingeravtryck av vemod/humor på den här romantiska komedin. Holly Hunter spelar dotter till Danny Aiello/Gena Rowlands. Verkar bli evigt ogift, men träffar excentriske och förmögne Richard Dreyfuss.

Hans rollfigur är väldigt svår att tycka om. Så både vi i publiken och Holly Hunters släktingar får kämpa med den självupptagne rike mannen.

Det här var Lasse Hallströms första film i USA efter den internationella succén med Oscarnominerade ”Mitt liv som hund”. Sedan dess har han gjort bl a ”Gilbert Grape”. ”Alla pratar om Grace”, ”Ciderhusreglerna” och ”Chocolat”.

Hallströms senaste film ”Sjöfartsnytt”, med Kevin Spacey och Julianne Mooore, får premiär i vinter. (”Once around”, 1991)

SVT 1 21.00

HUMOR KÄRLEK

På luffen i Beverly Hills

Överklassparet Richard Dreyfuss och Bette Midler tar sig an en luffare (Nick Nolte), som fullständigt vänder upp och ned på deras tillvaro. Han är på väg att dränka sig i deras swimmingpool, men finner sig snart tillrätta bland de rika där det finns gott om osäkerhet och trätor han kan utnyttja. Paul Mazurskys satir har sina poänger.

Originalet är franska Renoirs ”Boudu flyter förbi” från 1932, men vi har också sett ungefär samma historia 1968 som ”Teorema” hos Pasolini. Där spelade Terence Stamp den mystiske främlingen som kommer in i en borgerlig familj och förändrar deras liv genom att ha sex med dem alla. Så långt går inte Noltes figur, och Mazurskys film är tamare än de franska och italienska motsvarigheterna. Regissören Mazursky dyker upp i en biroll, och Little Richard gör ett bisarrt inhopp på slutet. (”Down and out in Beverly Hills”, 1986)

TV 3 21.00

HUMOR BUDSKAP

Peggy Sue gifter sig

Kathleen Turner är bra och upptakten lovande när en vuxen kvinna hamnar i sin 18-åriga kropp på 1950-talet. Göra om misstagen? Men Nicolas Cage är förfärligt fel i den andra stora rollen, och fick nog rollen bara för att hans farbror var regissör.

Låten skrev Buddy Holly. Francis Ford Coppola regisserade utan att satsa sin själ. (”Peggy Sue got married”, 1986)

TV 3 0.10

HUMOR KÄRLEK BUDSKAP

Mildred Pierce - en amerikansk kvinna

Kvicka replikskiften i det här kärleksdramat där mor och dotter blir förälskade i samme man. Joan Crawford som hemmafru fick en Oscar, Michael Curtiz regisserade. (1945)

TCM 20.00

KÄRLEK HUMOR

Wild things

Spännande thriller där läraren Matt Dillon på snobbskola i Florida anklagas för att ha våldtagit en av eleverna. Med Neve Campbell och Kevin Bacon och Robert Wagner. Bra träskblues. (1998)

TV 1000 22.00

SPÄNNING KÄRLEK

Vad vinden sår

Jack Lemmon och George C Scott i nyinspelning av klassisk film om berömd rättegång på 1920-talet. En lärare blev åtalad för att han hade undervisat eleverna vad darwin upptäckt. Än idag är vetenskapliga sanningar förbjuda på sina håll USA där en del människor gärna bränner böcker. (”Inherit the wind”, 1999)

Canal+ 17.50

BUDSKAP HUMOR

Mitt liv, mitt val 2

Tre historier kring lesbisk kärlek, i samma hus. Den första är bäst och mycket gripande, med Vanessa Redgrave. Den avslutande har Sharon Stone och Ellen DeGeneres som pussande och älskande par. De försöker få Stone gravid och provar olika möjligheter. (”If these walls could talk 2”, 2000)

Canal+ 21.00

BUDSKAP KÄRLEK

Slakthus 5

En svårfilmad bok. Läs Kurt Vonneguts roman istället, där han med humor och svartsyn balanserar tre tidsplan. Bomberna över Dresden under det andra världskriget, 70-talets USA och en science fiction-framtid på annan planet. (”Slaughterhouse five”, 1972)

TV 3 03.00

BUDSKAP

Vid din sida

Mycket sentimentalt om rivaliteten mellan Ed Harris förra fru Susan Sarandon och nya flickvän Julia Roberts. Barnen hamnar i kläm men alla hjälps åt och det blir jul. (”Step mom”, 1998)

TV 1000 20.00

KÄRLEK BUDSKAP

Renaissance man

Förväntade skämt när Danny DeVito är engelskläraren som ska trycka in litteratur och bildning i hjärnorna på soldater. Går långsamt mot den förväntade utgången. Har visats som ”Bill Rago, liten man med stora tankar”. (1994)

TV 4 22.50

HUMOR BUDSKAP

Rapid fire

Sparkar och slag när Bruce Lees son Brandon har huvudrollen som kinesisk utbytesstudent i Chicago som blir viktigt vittne. Och jagas av maffiaboven Nick Mancuso. Segt manus, långa slagsmål. (1992)

Kanal 5 22.00

ACTION

Regnskogens folk

Engelsmannen Malcolm McDowell (A Clockwork orange, Mr Magoo) spelar läkaren och missionären Albert Schweitzer. Det handlar om hans år i Afrika. (”Out of darkness”, 1992)

Kanal 5 02.15

BUDSKAP

Back in business

Amerikansk B-action om två poliser (Brian Bosworth, Joe Torry) i kamp mot en kokainliga. (1996)

TV 6 21.00

ACTION

Never been kissed

Drew Barrymore har massvis med charm och utstrålning. Men hon kan inte rädda allt. Hon spelar 25-årig textredigerare som vill bli skrivande journalist. Hon får av den stora Chicagotidningens excentriske chef uppdraget att gå om sista terminen i high school och mobbas först. (1999)

Canal+ gul 18.45

KÄRLEK HUMOR

Four rooms

Fyra olika regissörer, bland andra Quentin Tarantino, har gjort var sin historia på hotell. Ojämn, men sällan bra, bara olika varianter av poänglöshet. (1995)

TV 1000 18.00

BUDSKAP

Turbulence

Dålig actionfilm gjord på autopilot där fångtransport slutar med att skurk tar över passagerarflyg. Ray Liotta har varit bättre, stackars flygvärdinnan Lauren Holly får kämpa med lite kläder på. (1997)

TV 1000 cinema 21.00

ACTION

Jens Peterson